Ολιστική ξηρά τροφή κατοικιδίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με τον ανεπίσημο[1] έως τώρα όρο ολιστική ξηρά τροφή εννοείται εκείνη η ξηρά τροφή κατοικιδίων που ισχυρίζεται ότι αντιμετωπίζει τον οργανισμό των κατοικίδιων ζώων συνολικά ως έναν οργανισμό, του οποίου όλα τα μέρη πρέπει να βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους, για να επιτευχθεί καλύτερη σωματική υγεία, ζωτικότητα και βιωσιμότητα του κατοικιδίου. Η ολιστική προσέγγιση στηρίζεται θεωρητικά στις διατροφικές ανάγκες του κατοικιδίου με βάση τα χαρακτηριστικά του είδους του και φέρεται ότι περιέχει υγιεινά, πρώτης ποιότητας στοιχεία που αντικατοπτρίζουν τις φυσικές επιλογές. Ωστόσο η ολιστική ξηρά τροφή, όπως και όλες οι ξηρές τροφές είναι επεξεργασμένες τροφές[2] με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία ζώων που θεωρούνται στο φυσικό τους περιβάλλον ωμοφάγα.

Συστατικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βασικότερο συστατικό της ολιστικής διατροφής είναι οι ζωικές πρωτεΐνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των μυών και τη διατήρηση της ενεργητικότητας του ζώου, ακόμα και μετά τη στείρωση ή στα γηρατειά του. Η κυριότερη πηγή πρωτεΐνης είναι το φρέσκο, καθαρό κρέας, ανθρώπινης κατανάλωσης, χωρίς κόκαλα, από ζώα ελεύθερα ορμονών, στεροειδών και αντιβιοτικών, μεγαλωμένα υπό φυσιολογικές συνθήκες, ελευθέρας βοσκής. Τα είδη κρέατος, τα οποία καθορίζουν τα διάφορα είδη τροφών που μπορεί να βρει κανείς σε ένα πετ σοπ, είναι το κοτόπουλο, η πάπια και το αρνί και αποτελούν το συστατικό με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα στις ολιστικές τροφές. Αν και τα ζώα αυτά είναι σαρκοφάγα, ωστόσο είναι απαραίτητη για τον οργανισμό τους, για την πεπτικότητα της τροφής και γενικά για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή η πρόσληψη υδατανθράκων ωστόσο οι επιστήμονες θεωρούν ότι υφίσταται κενό στις γνώσεις μας για τη διατροφή των ζώων και θεωρούν τους όρους «ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή» ακόμα και παραπειστικούς σε ποικίλα πλαίσια διαφήμισης των διαφόρων εταιρειών[3].

Παράλληλα, χρησιμοποιούνται και λιπαρά, τα οποία προσφέρουν στο σκύλο ή τη γάτα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, επιτελούν απαραίτητες για την υγεία του οργανισμού μεταβολικές εργασίες και κάνουν ιδιαίτερα εύγευστη την τροφή. Αυτά είναι τα λιπαρά πουλερικών και λαχανικών, καθώς και το λάδι σολομού που είναι εύπεπτα και μεταβολίζονται άμεσα.

Ισχυρισμοί για οφέλη στα κατοικίδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κατανάλωση ολιστικής τροφής πιθανολογείται ότι συμβάλλει στην ενεργητικότητα του σκύλου ή της γάτας, με αποτέλεσμα να βοηθάει στην αποτροπή της παχυσαρκίας ηλικιωμένων, στειρωμένων ή γενικά νωθρών ζώων. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα ανεκτή ακόμα και από ζώα που παρουσιάζουν ευαισθησία στο πεπτικό τους σύστημα, αρκεί να εισαχθεί σταδιακά στις διατροφικές τους συνήθειες. Επίσης, μειώνει αισθητά τις αλλεργίες σε σκύλους και γάτες που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τη συνολική υγεία του ζώο, βοηθώντας στην αποφυγή ασθενειών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Voltolina, Vanessa. «Don't Stop at Just Reading the Pet Food Ingredients». Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2016. 
  2. Chandler, Elizabet h. «Holistic = Wholistic» (PDF). Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2016. [νεκρός σύνδεσμος]
  3. «Alternative Feeding Practices». World Small Animal Veterinary Association. 2001. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2008.