Ολέγκ Γιαροσλάβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Όλεγκ Γιαροσλάβιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12ος αιώνας
Θάνατος1188[1]
Χάλιτς[2][3]
Αιτία θανάτουδηλητηρίαση
Συνθήκες θανάτουανθρωποκτονία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΓιαροσλάβ Οσμομίσλ και Anastasiya Charg
ΑδέλφιαΒλαντίμιρ Β΄ Γιαροσλάβιτς
Βιατσεσλάβα Γιαροσλάβνα
ΟικογένειαΡουρικίδες

Ο Ολέγκ Γιαροσλάβιτς ο γιος της Ναστάσιας, ουκραν. Олег Ярославович Настасіч (μετά το 1161 - 1189) από τον Οίκο των Ρουρικιδών-Γαλικίας ήταν πρίγκιπας της Γαλικίας (1187, 89).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν νόθος γιος τού Γιαροσλάβ τού νουνεχούς (osmomysl) και της ερωμένης του Ναστάσιας, κόρης ενός βογιάρου τού τόπου. Οι άλλοι βογιάροι την κατηγόρησαν για μαγεία και την έκαψαν· εξανάγκασαν τον Γιαροσλάβ να επαναφέρει τη νόμιμη σύζυγό του, που την είχε διώξει και να φυλακίσει τον Ολέγκ.

Ο πατέρας του απεβίωσε το 1187, αφήνοντας το Περεμίσλ στον μόνο νόμιμο γιο του Βλαντίμιρ Β΄ και όρισε τον Ολέγκ διάδοχό του στη Γαλικία, ζητώντας από τους κατοίκους να τον κρατήσουν ηγεμόνα τους. Όμως όταν απεβίωσε ο Βλαντίμιρ Β΄, ο Ολέγκ εκτοπίστηκε και ζήτησε τη συνδρομή τού Ρούρικ πρίγκιπα τού Σμολένσκ (4ου εξαδέλφου τού πατέρα του), αλλά δεν την έλαβε. Έτσι πήγε στον Καζιμίρ Β΄ της Πολωνίας τον δίκαιο.

Ο Βλαντίμιρ Β΄ ήταν έκλυτος και ζούσε άσωτη ζωή· μάλιστα παντρεύτηκε τη σύζυγο ενός ιερέα. Όταν οι βογιάροι απείλησαν να την σκοτώσουν, ο Βλαντίμιρ Β΄ την πήρε με τους δύο γιους του και πήγαν στον Μπέλα Β΄ της Ουγγαρίας. Ένα μεταγενέστερο χρονικό αναφέρει μία άλλη εκδοχή: ο Ολέγκ και ο Καζιμίρ Β΄ νίκησαν τον Βλαντίμιρ Β΄ και τον ανάγκασαν να φύγει στην Ουγγαρία· έτσι ο Καζιμίρ Β΄ εγκατέστησε τον Ολέγκ στη Γαλικία.

Οι κάτοικοι της Γαλικίας τον δηλητηρίασαν και κάλεσαν τον Ρόμαν πρίγκιπα της Βολινίας (4ο εξάδελφο τού πατέρα του) να γίνει πρίγκιπας και της Γαλικίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dimnik, Martin: The Dynasty of Chernigov – 1146–1246; Cambridge University Press, 2003, Cambridge; ISBN 978-0-521-03981-9.