Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι λογχοφόροι της Βεγγάλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι λογχοφόροι της Βεγγάλης
ΣκηνοθεσίαΧένρι Χάθαγουεϊ
ΠαραγωγήΛούις Ντι Λάιτον
ΣενάριοΓουίλιαμ Σλέιβενς ΜακΝατ
Γκρόουβερ Τζόουνς
Γουόλντεμαρ Γιανγκ
Τζον Λ. Μπάλντερστον
Αχμέντ Αμπντουλάχ
Φράνσις Γέιτς Μπράουν (Μυθιστόρημα)
Βασισμένο σεThe Lives of a Bengal Lancer
ΠρωταγωνιστέςΓκάρι Κούπερ
Φράντσο Τόουν
Ρίτσαρντ Κρόμγουελ
Γκάι Στάντινγκ
ΜουσικήΧέρμαν Χαντ
Τζον Λέιπολντ
Μίλαν Ρόουντερ
Χάιντς Ρόμχελντ
ΦωτογραφίαΤσαρλς Λανγκ και Ernest B. Schoedsack
ΜοντάζΈλσγουορθ Χόγκλαντ
ΕνδυματολόγοςTravis Banton
Εταιρεία παραγωγήςParamount Pictures
ΔιανομήParamount Pictures και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 11/1 /1935
Κυκλοφορία1935
Διάρκεια109 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαAγγλικά
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η ταινία Οι λογχοφόροι της Βεγγάλης (πρωτότυπος τίτλος The Lives of a Bengal Lancer) είναι επική δραματική περιπέτεια παραγωγής 1935 σε σκηνοθεσία Χένρι Χάθαγουεϊ. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Γκάρι Κούπερ, Φράντσο Τόουν, Ρίτσαρντ Κρόμγουελ και Γκάι Στάντινγκ. Η ταινία έλαβε επτά υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και βραβεύτηκε με ένα.

Στα βοριοανατολικά σύνορα της αποικιοκρατούμενης από τους Άγγλους Ινδίας, ο υπολοχαγός Άλαν ΜακΓκρέγκορ (Γκάρι Κούπερ) υποδέχεται δυο νέους άνδρες στο σώμα των Λογχοφόρων της Βεγγάλης. Οι δυο αυτοί άνδρες είναι ο υπολοχαγός Φόρσαϊθ (Φράντσο Τόουν) πρώην μέλος ενός εκλεκτού στρατιωτικού σώματος και ο υπολοχαγός Στόουν (Ρίτσαρντ Κρόμγουελ) γιος του διοικητή Τομ Στόουν (Γκάι Στάντινγκ). Ο νεαρός Στόουν απογοητεύεται όταν ανακαλύπτει ότι ο πατέρας του δεν τον ήθελε στο σώμα και πληγώνεται όταν του συμπεριφέρεται με ψυχρότητα προκειμένου να δείξει αμεροληψία. Παράλληλα ο υπολοχαγός Μπάρετ (Κόλιν Τάπλεϊ) που είχε μεταμφιεστεί σε ντόπιο για να κατασκοπεύσει το σεΐχη Μοχάμετ (Ντάγκλας Ντάμπριλ) καταφθάνει στο στρατόπεδο αποκαλύπτοντας τα σχέδια του σεΐχη για εξέγερση κατά των Βρετανών κατακτητών και για κλοπή πολεμοφοδίων. Όταν ο σεΐχης μαθαίνει ότι τα σχέδιά του έχουν αποκαλυφθεί αποφασίζει να απαγάγει με τη βοήθεια μιας όμορφης σκλάβας τον γιο του διοικητή Στόουν, προκειμένου να αποσπάσει πληροφορίες. Στην προσπάθειά τους να σώσουν τον νεαρό υπολοχαγόςαπό την απαγωγή πέφτουν και οι ίδιοι αιχμάλωτοι στα χέρια του σερίφη.

Πληροφορίες παραγωγής

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία Οι Λογχοφόροι της Βεγγάλης που αποτελεί μια από τις πολλές της δεκαετίας του '30 με θέμα την αποικιοκρατία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Φράνσις Γέιτς Μπράουν. Το σενάριο που συνέγραψαν οι Γκρόβερ Τζόουνς, Γουίλιαμ Στάβενς ΜακΝατ, Γουόλτεμαρ Γιανγκ και Αχμέτ Αμπντουλάχ αποκλίνει σημαντικά από την υπόθεση του μυθιστορήματος. Η παραγωγή της ταινίας είχε ξεκινήσει ήδη από το 1931 και η ταινία αναμενόταν να προβληθεί την ίδια χρονιά, αλλά η κρίση που είχε κυριαρχήσει στις Η.Π.Α. εκείνην την περίοδο καθυστέρησε την δημιουργία και προβολή της κατά τέσσερα χρόνια. Πρώτη επιλογή για τους ρόλους του Φόρσαϊθ και Στόουν ήταν οι Φρέντρικ Μαρτς και Ρίτσαρντ Άρλεν αντίστοιχα. Ο ρόλος του Φόρσαϊθ έπειτα πέρασε στον Χένρι Γουίλκοξον, αλλά ο ρόλος δεν τον ενθουσίαζε και αντικαταστάθηκε από τον Φράντσο Τόουν.

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στο ράντσο της Paramount στην Καλιφόρνια και η πρεμιέρα της έγινε τον Ιανουάριο του 1935[1]. Η επιτυχία της στο Box-Office ήταν άμεση και ακολουθήθηκε από μια σειρά άλλων ταινιών με θέμα την περίοδο της αποικιοκρατίας.

Η ταινία μια από τις αγαπημένες του Χίτλερ, ο οποίος δήλωσε ότι τον γοήτευσε το γεγονός ότι οι τρεις Βρετανοί της ταινίας κρατούσαν στο χέρι μια ολόκληρη ήπειρο[2].

Η ταινία προτάθηκε για 7 Όσκαρ μεταξύ των οποίων και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το οποίο έχασε από την ταινία του Φρανκ Λόιντ Ναυτική Ανταρσία (Mutiny On The Bounty, 1935)[3].

Βράβευση:

  • Βοηθού Σκηνοθέτη – Κλεμ Μπότσαμπ και Πολ Γουινγκ

Υποψηφιότητα:

  • Καλύτερης Ταινίας – Λούις Ντι Λάιτον
  • Σκηνοθεσίας – Χένρι Χάθαγουεϊ
  • Σεναρίου – Γουίλιαμ Σλέιβενς ΜακΝατ, Γκρόουβερ Τζόουνς, Γουόλντεμαρ Γιανγκ, Τζον Λ. Μπάλντερστον και Αχμέντ Αμπντουλάχ
  • Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης – Χανς Ντάιερ και Ρόλαντ Άντερσον
  • Ήχου - Φράνκλιν Χάνσεν
  • Μοντάζ – Έλσγουορθ Χάγκλαντ


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]