Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν
ΣυγγραφέαςΜαρκ Τουέιν
ΤίτλοςThe Adventures Of Huckleberry Finn
ΓλώσσαΑγγλικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1884
Μορφήφύλο
ΘέμαΔουλεία στις ΗΠΑ
ΧαρακτήρεςΧάκλμπερι Φιν, Τομ Σόγιερ, Jim, Miss Watson, The Duke και The King
ΤόποςΜισσισσιππής
LC ClassPS1305.A1
LC ClassOL53908W
Πρώτη έκδοσηChatto & Windus
ΠροηγούμενοΗ Ζωή στη Μισισίπη και Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ
ΕπόμενοΈνας Γιάνκης του Κονέκτικατ στην αυλή του βασιλιά Αρθούρου
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Οι περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν (αγγλικά: Adventures of Huckleberry Finn ή σε νεότερες εκδόσεις The Adventures of Huckleberry Finn) είναι μυθιστόρημα από τον Μαρκ Τουέιν, το οποίο δημοσιεύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο του 1884 και στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1885.[1] Ήταν ανάμεσα στα πρώτα έργα της αμερικανικής λογοτεχνίας που γράφηκαν στην καθομιλουμένη γλώσσα, και χαρακτηρίζεται από το τοπικό χρώμα. Το αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο ο Χάκλμπερι «Χακ» Φιν, ο οποίος είναι φίλος του Τομ Σώγιερ, και αφηγείται επίσης άλλα δύο μυθιστορήματα του Μαρκ Τουέιν. Αποτελεί συνέχεια του μυθιστορήματος Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ.

Το μυθιστορήματα θεωρείται ως ένα από τα σπουδαία αμερικανικά μυθιστορήματα και χαρακτηρίζεται από την πολύχρωμη περιγραφή ανθρώπων και τοποθεσιών κατά μήκος του Μισισιπή. Διαδραματίζεται στην προπολεμική κοινωνία του Νότου, η οποία είχε πάψει να υπάρχει τουλάχιστον 20 χρόνια πριν τη δημοσίευση του βιβλίου, και έτσι οι Περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν θεωρείται συχνά σάτιρα στις τότε καθιερωμένες συμπεριφορές και ιδίως τον ρατσισμό.

Το βιβλίο ήταν εξ αρχής πολύ δημοφιλές και αποτελεί έκτοτε αντικείμενο συνεχούς μελέτες από τους ιστορικούς της λογοτεχνίας. Όταν δημοσιεύθηκε, το βιβλίο κατακρίθηκε για την εκτεταμένη χρήση βωμολοχιών. Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, και παρά το γεγονός ότι ο πρωταγωνιστής και η στάση του βιβλίου είναι αντιρατσιστική,[2][3] το βιβλίο κατακρίθηκε τόσο για τη θεωρούμενη χρήση ρατσιστικών στερεοτύπων όσο και τη συχνή της ρατσιστικής λέξης nigger.