Οι Δύο Ορφανές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Οι Δύο Ορφανές
Σκηνοθεσία D. W. Griffith
Σενάριο D. W. Griffith
Πρωταγωνιστές Λίλιαν Γκις, Dorothy Gish, Joseph Schildkraut, Λουσίλ Λα Βερν, Frank Puglia, Sheldon Lewis, Creighton Hale, Monte Blue, Kate Bruce, Flora Finch, James Smith, Rose Smith, Louis Wolheim, Frank O'Connor, Frank Losee, Lee Kohlmar και Morgan Wallace
Φωτογραφία Μπίλι Μπίτσερ και Hendrik Sartov
Πρώτη προβολή
Προέλευση Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γλώσσα αγγλική γλώσσα και καμία γλώσσα (βουβή ταινία)
δεδομέναπ  σ  ε )
Οι Δύο Ορφανές

Οι Δύο Ορφανές (αγγλ. Orphans of the Storm) είναι αμερικάνικη ταινία του βωβού κινηματογράφου σε σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Γκρίφιθ με πρωταγωνίστριες τη Λίλιαν Γκις και την Ντόροθι Γκις.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βρισκόμαστε στη Γαλλία του 18ου αιώνα, λίγο πριν τη Γαλλική επανάσταση. Έξω από μια εκκλησία ένα νεογέννητο βρέφος βρίσκεται εγκαταλελειμμένο. Είναι η Λουίζα, το εξώγαμο παιδί ενός αριστοκράτη. Ένας άπορος χωρικός, ο Ζεράρ, που έχει και αυτός μια θυγατέρα, την Εριέττα, θα περιμαζέψει το φτωχό ορφανό και θα το πάρει μαζί του στο σπίτι. Η Λουίζα και η Εριέττα θα μεγαλώσουν σαν αδερφούλες. Ο Ζεράρ και η γυναίκα του θα πεθάνουν από την πανούκλα, και η Λουίζα θα χάσει το φως των ματιών της. Οι δύο αδελφές θα καταφύγουν στο Παρίσι, για να γιατρευτεί η τυφλή Λουίζα. Εκεί θα τους βρει το ξέσπασμα της Γαλλικής επανάστασης. Η Εριέττα απαγάγεται από τον Μαρκήσιο ντε Πρελ, ενώ ο Σεβαλιέ ντε Βολντρί που πάει να τη βοηθήσει θα καταδικαστεί σε θάνατο. Η Εριέττα καταδικάζεται να αποκεφαλιστεί στη γκιλοτίνα. Κατά την εκτέλεση παρουσιάζεται ο Δαντόν για να σώσει την Εριέττα. Η ταινία τελειώνει με ένα φλογερό κήρυγμα του Δαντόν.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο βασίζεται στο ομώνυμο γαλλικό θεατρικό έργο των Αντόλφ ντ΄ Ενερύ και Εζέν Κορμόν. To έργο αυτό είναι και το τελευταίο της συνεργασίας της πρωταγωνίστριας Λίλιαν Γκις και του Γκρίφιθ εν σειρά 42 κινηματογραφικών έργων. Για τα σκηνικά κατασκευάστηκαν 57.000 τετραγωνικά μέτρα ιστορικών κτιρίων του Παρισιού. Το έργο γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]