Οινοκριτικός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ένας οινοκριτικόςκριτικός κρασιού) είναι ένα άτομο που αξιολογεί το κρασί και το περιγράφει είτε με αριθμητική βαθμολογία, είτε με βαθμολογία γεύσης, είτε με συνδυασμό των δύο. Οι κριτικές του, που βρίσκονται σε βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, ενημερωτικά δελτία, στο διαδίκτυο ή σε διαφημιστικό υλικό για το κρασί, χρησιμοποιούνται συχνά από τους καταναλωτές κατά τη διαδικασία λήψης απόφασης για το αν θα αγοράσουν ένα κρασί ή όχι.

Δημοσιογραφική κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι οινοκριτικοί που εργάζονται σε περιοδικά που αφορούν το κρασί αξιολογούν νέες εκδόσεις, συχνά σε σύγκριση με άλλα κρασιά από την ίδια περιοχή, ποικιλιών σταφυλιών ή τρύγου. Περιστασιακά, δημοσιεύουν επίσης αναδρομικές γευστικές δοκιμές, δοκιμάζοντας τα κρασιά χρόνια ή δεκαετίες μετά τη δημοσίευσή τους.

Μεθοδολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μεθοδολογία γευσιγνωσίας ποικίλλει. Για παράδειγμα, η αμερικανική έκδοση, Wine Spectator, έχει τους εκδότες να γεύονται το κρασί με κλειστά μάτια σε κατηγορίες παρόμοιων ποικιλιών. Οι άλλες εκδόσεις γεύονται με παρόμοιο τρόπο.[1] Διαφορετικοί κριτικοί χρησιμοποιούν διαφορετικές περιγραφικές κλίμακες, με τους κύριους αμερικανικούς κριτικούς να χρησιμοποιούν κλίμακα 50-100 βαθμών και οι περισσότερες εφημερίδες να χρησιμοποιούν κλίμακα 5 αστέρων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Franson, Paul. «How Magazines Rate Wines». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 8 Αύγουστος 2011.