Οικονομική οδήγηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Οικονομική Οδήγηση)

Μετά τις αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης (και των καυσίμων γενικότερα), αλλά και τις δραματικές επιβαρύνσεις που έχει υποστεί το περιβάλλον στον πλανήτη, η ανάγκη για οικονομικότερη οδήγηση είναι μεγαλύτερη. Με απλούς τρόπους είναι δυνατή η μείωση του κόστους σε καύσιμα αλλά και της συντήρησης του αυτοκινήτου. Η οικονομική οδήγηση, εκτός από ασφαλέστερη, είναι και φιλικότερη προς το περιβάλλον.

Ελαστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ελαστικό

Τα ελαστικά πρέπει να φουσκώνονται όταν είναι κρύα και με την ενδεδειγμένη από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου πίεση, αν και αρκετοί κατασκευαστές αναγράφουν την σωστή πίεση όταν αυτά είναι ζεστά. Η αυξομείωση της πίεσης είναι απαραίτητη όταν το φορτίο του αυτοκινήτου μεταβάλλεται (αν και κάτι τέτοιο πρέπει να υποδεικνύεται τόσο από τον κατασκευαστή του οχήματος όσο και του ελαστικού). Η υπερβολική ή μικρότερη πίεση αυξάνει την φθορά των ελαστικών, μειώνει την πρόσφυσή τους, ταλαιπωρεί της αναρτήσεις, μειώνει τον χρόνο ζωής τους, αυξάνει την τριβή με τον δρόμο και, φυσικά, την κατανάλωση καυσίμου. Το συστηματικό «καβάλημα» των πεζοδρομίων καταστρέφει την μορφολογία και του πέλματος και των πλαϊνών αλλά την ζυγοστάθμιση. Στην αγορά υπάρχουν τύποι ελαστικών που συμβάλλουν στην μείωση της κατανάλωσης καυσίμων.

Ο μέσος χρόνος ζωής των ελαστικών έχει να κάνει κυρίως με την σωστή αποθήκευση των ελαστικών μετα την κατασκευή τους, δηλαδή κατα την μεταφορά τους και στα καταστήματα πώλησης (μακριά από άμεση ηλιακή ακτινοβολία, λάδια, καυσαέρια, πετρέλαιο κ.ά.) και είναι από 3 έως 5 χρόνια απο την ημερομηνία κατασκευής τους (DOT). Κατά το χρονικό αυτό διάστημα διατηρούν αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά τους και αυτό δεν εξαρτάται από την ημερομηνία αγοράς τους (και πάλι αυτό εξαρτάται από τον κατασκευαστή). Σε όλα τα ελαστικά αναγράφεται η εβδομάδα και το έτος κατασκευής τους. Όσο πιο καινούργια είναι τα ελαστικά τόσο το καλύτερο.

  • Κατά μέσον όρο τα ελαστικά μετά από 50.000 χιλιόμετρα χάνουν σταδιακά τις ιδιότητες τους, ακόμη και αν δεν φαίνονται ιδιαίτερα φθαρμένα. Βέβαια, αυτό ποικίλει ανάλογα με την χρήση και συμβαίνει λόγω των καταπονήσεων των υλικών κατασκευής τους.
  • Το αλάτι που πέφτει στους χιονισμένους δρόμος και το αλάτι από την άμμο των παραλιών επιταχύνουν την φθορά του ελαστικού. Οι υψηλές ταχύτητες, εκτός από επικίνδυνες, συμβάλλουν στην ταχεία φθορά των ελαστικών.
  • Η μέγιστη διάρκεια ζωής των συνηθισμένων τύπων ελαστικών αφορά την χρήση τους σε σωστό οδόστρωμα και στα ανώτατα επιτρεπόμενα από τον κατασκευαστή όρια ταχύτητας. Πολλά βουλκανιζατέρ προσφέρουν άζωτο για το φούσκωμα των ελαστικών.
  • Τα ελαστικά, εκτός από εξωτερικά, φθείρονται και εσωτερικά, λόγω των οξειδώσεων που προκαλεί το οξυγόνο. Το άζωτο χρησιμοποιείται κατά κόρον στα αγωνιστικά ελαστικά και πλέον είναι αρκετά προσιτό και στα συμβατικά. Τα μόρια του αζώτου είναι μεγαλύτερα από αυτά του οξυγόνου και η ρυθμός απώλειας αέρα από το ελαστικό είναι μικρότερος. Επίσης, το άζωτο επηρεάζεται λιγότερο από τον ατμοσφαιρικό αέρα στις μεταβολές θερμοκρασίας και η πίεση των ελαστικών αυξομειώνεται λιγότερο.

Πολλοί οδηγοί αλλάζουν ελαστικά τοποθετώντας μεγαλύτερα (συνήθως πιο φαρδιά), θέλοντας το όχημά τους να αποκτήσει καλύτερο «κράτημα» λόγω αυξημένης πρόσφυσης. Η ενέργεια αυτή όχι μόνο συμβάλλει δραματικά στην αύξηση της κατανάλωσης, αλλά μπορεί να αποβεί και ολέθρια για την ασφάλεια του οχήματος, καθώς αυξάνεται το αναρτώμενο βάρος και μεταβάλλεται ριζικά η συμπεριφορά του, ιδιαίτερα στις υψηλές ταχύτητες. Κατά συνέπεια, η όποια μετατροπή στα ελαστικά πρέπει να είναι εγκεκριμένη από τον κατασκευαστή του οχήματος και να μη γίνεται αυθαίρετα.

Συντήρηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συντήρηση του αυτοκινήτου πρέπει να γίνεται στα προβλεπόμενα από τον κατασκευαστή χιλιόμετρα. Πρέπει να μην χρησιμοποιούνται ανταλλακτικά - απομιμήσεις (κοινώς «μαϊμού»), γιατί επιβαρύνουν το αυτοκίνητο με επιπλέον βάρος, είναι μειωμένης απόδοσης και εκτός από την αύξηση της κατανάλωσης, οδηγούν σε βλάβες πολλαπλάσιες της διαφοράς τιμής τους. Τα λιπαντικά πρέπει να αλλάζονται κάθε 6 έως 12 μήνες ανάλογα με τον τύπο τους και ανεξαρτήτως των χιλιομέτρων που διανύθηκαν από την προηγούμενη αλλαγή.

Καλό είναι να μην παραλείπεται και η αλλαγή του φίλτρου λαδιού με κάθε αλλαγή λαδιών. Κάθε χρόνο είναι απαραίτητο το σέρβις ακόμα και αν δεν έχουν συμπληρωθεί τα χιλιόμετρα. Ένα τυπικό φθηνό σέρβις βοηθά στην διατήρηση της απόδοσης, οικονομίας, αποτρέπει την εμφάνιση πολυέξοδων ζημιών αλλά και, το κυριότερο, διατηρεί σε άριστα επίπεδα την μηχανική κατάσταση του αυτοκινήτου, ιδιαίτερα σημαντικού παράγοντα για ασφαλή και οικονομική οδήγηση.

Σε κάθε περίπτωση, για τη σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου είναι απαραίτητο να τηρούνται κατά γράμμα οι οδηγίες του κατασκευαστή του. Στην οικονομική (αλλά και ασφαλέστερη) οδήγηση δεν συμβάλλουν οι όποιες μετατροπές (σε ελαστικά, αμορτισέρ και άλλα μηχανικά μέρη), εκτός αν γίνουν από συνεργείο εξουσιοδοτημένο για αυτές από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου ή από τον ίδιο τον κατασκευαστή.

Σχάρα οροφής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχάρα οροφής.

Στην σχάρα της οροφής πρέπει να αποφεύγονται τα μεγάλα φορτία. Περισσότερα από 100 κιλά επηρεάζουν την ευστάθεια, την αεροδυναμική και αυξάνουν την κατανάλωση, ενώ κάνουν ιδιαίτερα ανασφαλή την οδήγηση. Ανάλογες επιδράσεις έχουν και οι σχάρες που τοποθετούνται και σε άλλα σημεία του οχήματος (π.χ. στην πίσω πόρτα αποσκευών).

Ηλεκτρικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα συστήματα ήχου μεγάλης ισχύος, τα επιπλέον φωτιστικά στοιχεία και ο κλιματισμός (το καλοκαίρι) επιβαρύνουν την κατανάλωση.

Τρόπος οδήγησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι υπερβολικές επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις, εκτός από ανασφαλή τρόπο οδήγησης, αποτελούν και σπατάλη καυσίμων. Μία ήρεμη οδήγηση, με την τήρηση επαρκών αποστάσεων ασφαλείας είναι οικονομικότερη, ασφαλέστερη, πιο άνετη και αυξάνει την διάρκεια ζωής του κινητήρα, των ελαστικών και των αμορτισέρ.

Η βέλτιστη σχέση απόδοσης με κατανάλωση των κινητήρων κυμαίνεται ανάμεσα στις 2.000 με 3.000 στροφές το λεπτό, αν και αυτό εξαρτάται από τον κατασκευαστή. Η μη τήρηση αυτών των ορίων οδηγεί σε σπατάλη καυσίμων. Η μεγαλύτερη δυνατή σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων δεν είναι, κατ' ανάγκην, και η οικονομικότερη. Στις κυκλοφοριακές συμφορήσεις, τα απότομα ξεκινήματα και σταματήματα δεν ωφελούν ούτε σε κέρδος χρόνου ούτε, πολύ περισσότερο, στην κατανάλωση. Τα απότομα φρεναρίσματα μετά από υψηλές ταχύτητες επιταχύνουν την φθορά στα τακάκια των φρένων και στις δισκόπλακες.

Μεγάλα Οχήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πίσω από μεγάλα οχήματα (π.χ. τριαξονικά, νταλίκες, φορτηγά, βυτιοφόρα κ.τ.λ.) δημιουργείται ένα κενό αέρος (οπισθέλκουσα). Αυτό είναι πρακτικά αντιληπτό από την ελάττωση του θορύβου που παρατηρείται στο μικρό αυτοκίνητο όταν αυτό κινείται σε πολύ μικρή απόσταση πίσω από το μεγάλο. Η τακτική αυτή ελαττώνει δραστικά την κατανάλωση καυσίμου. Είναι όμως, ιδιαίτερα επικίνδυνη λόγω της μικρής απόστασης ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα. Από την άλλη όμως, όταν κινούμαστε στην σωστή απόσταση ασφαλείας πίσω από μεγάλο όχημα, δεν έχουμε μείωση, αλλά αύξηση κατανάλωσης. Τα μεγάλα οχήματα δημιουργούν στροβιλισμούς του αέρα, οι οποίοι επηρεάζουν αρνητικά την αεροδυναμική του αυτοκινήτου. Καλό είναι να αποφεύγεται η παραμονή πίσω από μεγάλα οχήματα για μεγάλη χρονική διάρκεια.

Εκκίνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα σύγχρονα αυτοκίνητα το ζέσταμα του κινητήρα εν στάσει το χειμώνα δεν έχει νόημα και απλά αποτελεί σπατάλη καυσίμων, επειδή οι κατασκευαστές έχουν μεριμνήσει για τo αποκαλούμενο «start and drive» (βάλε μπρος και ξεκίνησε). Ο κινητήρας, τα ελαστικά, τα αμορτισέρ και το κιβώτιο ταχυτήτων φθάνουν στο μέγιστο της απόδοσής τους όταν έχουν αποκτήσει τη θερμοκρασία λειτουργίας τους, όπως την έχει καθορίσει ο κατασκευαστής. Αυτή επιτυγχάνεται μετά από 5 λεπτά κανονικής και προσεκτικής οδήγησης.

Μεμβράνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αντηλιακές μεμβράνες στα παράθυρα του αυτοκινήτου αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία το καλοκαίρι και ελαττώνουν την χρήση του κλιματισμού και προστατεύουν το εσωτερικό του αυτοκινήτου από την υπεριώδη ακτινοβολία. Όσο πιο σκούρες τόσο πιο καλά, αλλά μην υπερβαίνουν το το όριο της νομοθεσίας, επιπλέον μειώνονται οι πιθανότητες να πέσουμε θύμα κλοπής, καθώς η σκούρα μεμβράνη καθιστά λιγότερο πιθανό τον εντοπισμό αντικειμένων (χρήματα για παράδειγμα). Ακόμη ομορφαίνει το αυτοκίνητο, και σε περίπτωση θραύσης κρυστάλλων συγκρατεί τα θραύσματα.

Χώρος αποσκευών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιττά βάρη στον χώρο των αποσκευών, αυξάνουν την κατανάλωση. Αύξηση κατανάλωσης (και κυρίως, μείωση της ασφάλειας κατά την οδήγηση) υπάρχει και όταν το όχημα φορτωθεί ανομοιόμορφα.

Καύσιμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρατήριο καυσίμων στην Ιντιάνα, ΗΠΑ.

Η επιλογή καυσίμου είναι σημαντική για την επίτευξη οικονομίας κατά την οδήγηση.

  • Η χρήση σούπερ αμόλυβδης δεν συμφέρει, όταν ο κινητήρας δεν είναι σχεδιασμένος να λειτουργεί αποκλειστικά με αυτήν. Αντίθετα, μπορεί να επιφέρει φθορές στον κινητήρα. Η απλή αμόλυβδη είναι πολύ πιο συμφέρουσα, ιδιαίτερα για μετακινήσεις στην πόλη, εφόσον βέβαια συνιστάται από τον κατασκευαστή.
  • Το πρόσθετα βενζίνης και λαδιού μπορεί να είναι επιζήμια όταν δεν είναι εγκεκριμένα για τον συγκεκριμένο τύπο του εκάστοτε κινητήρα. Η βενζίνη στους σταθμούς ανεφοδιασμού μετράται σε μονάδες όγκου και όχι βάρους. Στις χαμηλές θερμοκρασίες η βενζίνη έχει μεγαλύτερη πυκνότητα σε σχέση με αυτήν σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Στην πράξη, κατά συνέπεια, συμφέρει το συστηματικό γέμισμα του ρεζερβουάρ τις πρωινές ώρες, που η θερμοκρασία είναι αισθητά μικρότερη.

Καθαριότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η απόθεση ρύπων σε ένα αυτοκίνητο είναι πιθανό να επιφέρει αεροδυναμικές αλλοιώσεις και συνεπώς, θα παρουσιάζεται αυξημένη κατανάλωση, ιδιαίτερα στις μεγάλες ταχύτητες.

Κλιματισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καλοκαίρι στις μεγάλες ταχύτητες συμφέρει περισσότερο η οδήγηση με κλιματισμό παρά με ανοικτά παράθυρα. Τα ανοικτά παράθυρα λειτουργούν σαν «αλεξίπτωτα» (λόγω της δυναμικής πίεσης που αναπτύσσεται στα πλάγια του οχήματος) και υποχρεώνουν τον οδηγό να πατά περισσότερο γκάζι. Ο κλιματισμός είναι αποδοτικότερος στις μεγάλες ταχύτητες.

Καταλύτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οταν ο καταλύτης φθάσει στο τέλος της ζωής του, πρέπει να αντικατασταθεί. Αν αυτό δεν γίνει, εκτός από το ότι είναι καρκινογόνος και επιτρέπει την εκπομπή ιδιαίτερα βλαβερών για το περιβάλλον ρύπων, ανεβάζει επίσης, σημαντικά την κατανάλωση και επηρεάζει αρνητικά τις επιδόσεις του οχήματος.

Σύνδεσμοι / Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κων. Καββαθάς "ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ", Τεχνικές Εκδόσεις, Αθήνα, 1972

http://el.wikibooks.org/wiki/Οικονομική_Οδήγηση

http://money.howstuffworks.com/how-to-drive-economically.htm

http://www.servitoros.gr/misc_news/view.php/771/[νεκρός σύνδεσμος]

https://web.archive.org/web/20080207121146/http://www.ecodriving.gr/ofeli.html

http://www.autotriti.gr/news/preview_news.asp?category_id=75&NEWS_DATA_ID=66444

https://web.archive.org/web/20071217100519/http://www.campagnesetenvironnement.fr/limiter-la-consommation-du-materiel-en-carburant-1112.html

https://web.archive.org/web/20090106130441/http://treatise.eu.com/UserFiles/Conduite%20economique.pdf

https://web.archive.org/web/20071117011927/http://www.touring.be/fr/vie-quotidienne/vehicule/entretien-bon-usage/articles/conduire-economique/index.asp?P=27

http://www.innenministerium.baden-wuerttemberg.de/de/Energiesparen_beim_Fahren/96453.html[νεκρός σύνδεσμος]

http://www.sk-8.de/energie/eneBenzinsparenPkw.php

http://www.physorg.com/news114713513.html

https://web.archive.org/web/20090827133808/http://ecofinder.gr/