Οικογένεια Μαρούλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η οικογένεια του Μαρούλη (Famiglia Marulli) ήταν Βυζαντινή οικογένεια και σήμερα Ιταλική οικογένεια ευγενών της Νάπολης[1].

Γενάρχης της οικογένειας ήταν ο Βυζαντινός στρατηγός Μαρούλης, άγνωστη η καταγωγή του, που στάλθηκε στην Ιταλική χερσόνησο για να διοικήσει το Κατεπανάτο της Ιταλίας[1]. Μετά το τέλος της θητείας του το 1061 ο Μαρούλης εγκαταστάθηκε στην Άντρια όπου έκανε οικογένεια, γρήγορα η οικογένεια εξαπλώθηκε και στη Νάπολη[1]. Η οικογένεια είχε πολλά φέουδα στη Νάπολη και τη Ακουιλονία, ενώ σήμερα διασώζεται και ο πύργος της οικογένειας στο Άσκολι [1]. Πολλά μέλη της διέπρεψαν ως στρατιωτικοί αλλά και σε εκκλησιαστικά αξιώματα, όπως ο Αντόνιο Μαρούλλι αρχιεπίσκοπος Μπερλέττας[1].

Γνωστά μέλη της οικογένειας στην Άντρια ήταν οι, Λεόνε Μαρούλλι, πατρίκιος της Άντρια και ο Πέτρος, μοναχός και πατρίκιος της Άντρια[1].

Η οικογένεια αργότερα απέκτησε κλάδο στο Δουκάτο του Άσκολι με μέλη όπως τον Τροϊάνο Μαρούλλι δούκας του Άσκολι (1759 - 1823) και ο αδελφός του Πάολο γεννημένος στην Νάπολι[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 nobili napoletani, Famiglia Μarulli