Μάμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Οικογένεια Μάμου)
Μάμος
Ίδρυση1876
ΙδρυτήςΛορέντζος Μάμος
ΈδραΠάτρα, Ελλάδα
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Σήμα Μπύρας Μάμος

Η οικογένεια Mάμου είναι γνωστή οικογένεια βιομηχάνων από τα τέλη του 19ου έως και το δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα περίπου με καταγωγή από τη Ζάκυνθο και επιχειρηματικές δραστηριότητες κυρίως στην Αθήνα και την Πάτρα. Στη Ζάκυνθο η οικογένεια διατηρούσε εργοστάσιο κατασκευής αμαξών ενώ στη συνέχεια, από το 1863 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, ανέπτυξε αξιόλογη βιομηχανική και επιχειρηματική δραστηριότητα κυρίως στην Πάτρα και στην Αθήνα στους κλάδους της αμαξοποιίας, εισαγωγής αυτοκινήτων, αγροτικών και βιομηχανικών μηχανημάτων και τον κλάδο της ζυθοποιίας. Απόγονοι της οικογένειας ζουν σήμερα στην Πάτρα και στην Αθήνα.

Σημαντικότεροι εκπρόσωποι της οικογένειας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λορέντζος Μάμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως πρώτος εκπρόσωπος και επιχειρηματίας της οικογένειας αναφέρεται ο Λορέντζος Μάμος που γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1843 και απεβίωσε στην Αθήνα το 1932. Ο Λορέντζος ξεκίνησε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες από την Πάτρα το 1866 με το εργοστάσιο παραγωγής πολυτελών αμαξών.

Σε πρώτο γάμο στις 28 Απριλίου 1868 νυμφεύθηκε την Elisabet Tarman di Saak (αυστριακής καταγωγής) με την οποία απέκτησε δύο τέκνα: τον Ιωάννη (3η Απριλίου 1869 - Πάτρα) και τον Ανδρέα (18 Ιουλίου 1871 - Πάτρα). Το έτος 1874 η σύζυγός του απεβίωσε.

Αργότερα ο Λορέντζος συνδέθηκε με την Οικογένεια Φιξ της γνωστής ζυθοποιίας όταν και νυμφεύθηκε την Ελίζα κόρη του Ιωάννη Φιξ, με την οποία απέκτησε δέκα παιδιά, τη Μαρία (γεννήθηκε στην Πάτρα το 1878), τον Πέτρο (1880-1957), τον Ιωσήφ – Πιπίνο (1882-1928), τον Γεώργιο (1884-1953), την Ιωάννα (1887-1976), τον Γουλιέλμο (1891-1939), τον Κάρολο (1891-1972), τη Φωτεινή – Κλάρα (1892-1973), τον Διονύσιο (1894-1969) και τον Σπυρίδωνα (1900-1987), τέκνα που γεννήθηκαν στην Αθήνα.

Με την παρότρυνση και υποστήριξη της συζύγου του Ελίζας και του πεθερού του Ιωάννη Γεωργ. Φιξ αποφάσισε να επεκτείνει την επιχειρηματική του δραστηριότητα και πέραν του κλάδου της αμαξοποιίας, η οποία αποτελούσε πάντα την κύρια επιχειρηματική του δραστηριότητα. Έτσι το 1876 άνοιξε το πρώτο χειροκίνητο ζυθοποιείο - ζυθοπωλείο της οικογένειας Μάμου στην Πάτρα.

Το 1879 ο Λορέντζος Μάμος μετέφερε την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην Αθήνα όπου ίδρυσε καταρχήν εργοστάσιο αμαξοποιίας το οποίο στη συνέχεια εξελίχθηκε σε εργοστάσιο κατασκευής αμαξωμάτων αυτοκινήτων (στην οδό Μυλλέρου). Αργότερα εισήγαγε επίσης αυτοκίνητα, ως αντιπρόσωπος διαφόρων κατασκευαστών.

Το 1898 ο Λορέντζος Μάμος και ο Γεώργιος Λίβερτ ιδρύουν και λειτουργούν ένα εργοστάσιο ζυθοποιίας -παγοποιίας και ένα ζυθοπωλείο στην οδό Νεοφύτου Βάμβα στο Κολωνάκι - Αθήνα. Το ονόμασαν "Γαμβρίνος". Το ίδιο έτος στο Ζυθοεργοστάσιο Λ. Μάμου - Γ. Λίβερτ απονέμεται στη Διεθνή έκθεση της Πράγας "το χρυσούν βραβείον δια την αγνότητα και γευστικότητα του ζύθου αυτού", όπως και στη Διεθνή Έκθεση της Τεργέστης το αντίστοιχο χρυσούν βραβείο.

Το 1901 ο Λορέντζος Μάμος ανοίγει νέο ζυθοποιείο στα Ιλίσια/Αθήνα, ενώ το 1903 απενεμήθη στη Ζυθοποιία Μάμος το Πρώτο Βραβείο – Διάκριση (Δίπλωμα Τιμής μετά Χρυσού Μεταλλίου), για το προϊόν της στη Διεθνή Έκθεση Αθηνών.

Το 1906 ο Λορέντζος Μάμος αναγκάστηκε να αναστείλει τη ζυθοποίηση, αφού δεν ήταν διατεθειμένος να ακολουθήσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο μεγάλων ζυθοποιείων της εποχής εκείνης, δηλαδή εκείνων του Καρόλου Ιωαν. Φιξ και των Αδελφών Κλωναρίδη. Έναν ανταγωνισμό εξοντωτικό, αφού είχαν φτάσει να πωλούν τον παραγόμενο από αυτά ζύθο στους ζυθοπώλες κάτω του κόστους παραγωγής και διάθεσής του. Έτσι ο Λορέντζος Μάμος εγκατέλειψε τη ζυθοποιεία και απασχολήθηκε αποκλειστικά με την κύρια επαγγελματική του δραστηριότητα, δηλαδή την εταιρεία "Αθηνά Α.Ε." ("ΑΘΗΝΑ"- ΑΝΩΝ. ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ, Διεύθυνσης και Γραφεία: Οδός Σταδίου 24 - Αθήναι, Εργοστάσια: Οδός Μυλλέρου 23 και Λεωφόρος Συγγρού, Εκθέσεις και Πρατήρια: Οδός Σταδίου 24 και Οδός Πατησίων 49, Τηλεγρ. Διεύθυνσης: "ΑΤΗΕΝΑUΤΟ", Αριθ. Τηλεφώνου 13-10).

Πέτρος Λορέντζου Μάμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πέτρος Μάμος είναι ο πλέον γνωστός εκπρόσωπος της οικογένειας. Γιος του Λορέντζου γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1880 στην Αθήνα. Το 1898 ο πατέρας του τον έστειλε για σπουδές στη Ζυθοποιητική Ακαδημία του Μονάχου όπου αποφοίτησε παίρνοντας δίπλωμα ζυθοποιού. Έτσι έγινε ο πρώτος Έλλην διπλωματούχος ζυθοποιός. Στη Γερμανία παρέμεινε μέχρι το 1901 εργαζόμενος σε ζυθοποιίες για να αποκτήσει εμπειρία.

Κατά την περίοδο 16/11/1898 – 15/10/1900 εργάστηκε στο Ζυθοποιείο του Μοναστηριού των Βενεδικτίνων στο Άντεχς (περίχωρα του Μονάχου) Bierbrauerei des Benedictiner Klosters Andechs το οποίο ήταν ονομαστό για τους διάφορους τύπους μπύρας που παρασκεύαζε. Εκεί από πρώτο χέρι έμαθε τις διάφορες τεχνικές – συνταγές δημιουργίας των διαφόρων τύπων βαυαρικής και γενικά γερμανικής μπύρας, όπως ανοιχτόχρωμες, σκούρες, σταρένιες κλπ (Ηelles, Lager, Dunkles, Weissbier). Επίσης από 09/04/1901-30/06/1901 εργάστηκε στη Löwenbrauerei – Luis Sinner A.G. στο Φράιμπουργκ.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1901 και σε ηλικία 21 ετών ανέλαβε προσωρινά τη διεύθυνση του εργοστασίου της οικογένειας στην Αθήνα. Ο Πέτρος Μάμος βραβεύτηκε το 1903 στη διεθνή έκθεση των Αθηνών με το χρυσό μετάλλιο για τη "Μελαχρινή μπύρα" που παρασκεύασε σύμφωνα με δική του συνταγή. Το εν λόγω εργοστάσιο λόγω του αυξανόμενου τότε ανταγωνισμού κλείνει το 1905 και ο Πέτρος φεύγει πάλι για τη Γερμανία όπου αναλαμβάνει αρχικά τη διεύθυνση του Ζυθοποιείου των αδελφών Κέσλερ (Gebrueder Kessler) στο Μπάντ Μπρούκενάου (Bad Brueckenau) της Βαυαρίας.

Στη συνέχεια επεδίωξε και πέτυχε να προσληφθεί στις 16/09/1906 στη φημισμένη Δημοτική Ζυθοποιία του Πίλσεν Τσεχία, "Bürgerliches Bräuhaus Pilsen" ως Βυνοποιός. Στόχος του να μυηθεί στα βαθύτερα μυστικά της μεθόδου και της διαδικασίας παραγωγής που ανέπτυξε και εφάρμοσε σε αυτό το ζυθοποιείο για πρώτη φορά ο βαυαρός ζυθοποιός Josef Groll το 1842 (τεχνολογία βυθοζύμωσης – ωρίμανση ζύθου σε χαμηλές θερμοκρασίες) με αποτέλεσμα την παραγωγή μπύρας εξαιρετικής ποιότητας, μπύρα που βαφτίστηκε με το όνομα της πόλεως ως τύπου Pils ή Pilsner ή Pilsener και κυκλοφορούσε με το σήμα «Pilsen Urquell», «Προέλευση από το Pilsen» στη χαρακτηριστική για την εποχή της πράσινη φιάλη. Η νέα αυτή τεχνολογία απετέλεσε και αποτελεί σταθμό στην ανάπτυξη της ζυθοποιίας, ενώ το εν λόγω ζυθοποιείο απέκτησε διεθνή φήμη λόγω της εξαιρετικής ποιότητος του παραγομένου ζύθου. Η γεύση της οφείλεται στην άριστη ποιότητα των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών, νερού, βύνης κριθαριού, λυκίσκου σε συνδυασμό με το χρόνο ωρίμανσης των 30 ημερών. Σήμερα τα 2/3 του παγκοσμίως παραγομένου ζύθου παράγονται με την εν λόγω μέθοδο. Στην εν λόγω ζυθοποιία παρέμεινε εργαζόμενος έως τις 14/05/1907.

Εργοστάσιο Ζύθου και Πάγου Π. Μάμου Α.Ε. Η τεχνογνωσία που απέκτησε εργαζόμενος σε διευθυντικές θέσεις στους σημαντικότερους και πλέον φημισμένους την εποχή εκείνη εκπροσώπους - βιομηχανίες ζυθοποιίας των δύο σπουδαιότερων «Ευρωπαϊκών Σχολών Ζύθου» τη γερμανική-Μονάχου και τσέχικη-Πίλσεν, του άνοιξε τον δρόμο και τον βοήθησε να κάνει πραγματικότητα το όραμα και το πάθος του. Αυτό δεν ήταν άλλο από το να ιδρύσει στην πατρίδα του ένα τεχνολογικά σύγχρονο ζυθοποιείο εφάμιλλο των καλυτέρων του εξωτερικού, ώστε να προσφέρει στους συμπατριώτες του τη δυνατότητα να απολαύσουν και αυτοί μία καθαρώς ελληνικής δημιουργίας μπύρα εξαιρετικής ποιότητος. Τη δυνατότητα αυτή του την προσέφερε μια τυχαία συνάντηση και γνωριμία με τον Αλβέρτο Άμβουργερ πρωτότοκο γιό του Θεόδωρου Άμβουργερ (1822-1883) ιδρυτού του φημισμένου τραπεζικού και σταφιδεξαγωγικού Οίκου Άμβουργερ & Σια (Hamburger & Co) όταν το 1907 συνταξίδευσαν από την Τεργέστη προς την Πάτρα με την τότε αυστριακή ακτοπλοϊκή γραμμή που συνέδεε τις δύο πόλεις.

Διαφημιστική Καταχώρηση της «Ζυθοποιίας και Παγοποιίας Πέτρου Μάμου» σε αθηναϊκές εφημερίδες από το 1920

Έτσι μετά από σχετικές διαπραγματεύσεις το 1908 σε ηλικία 28 ετών ο Πέτρος Μάμος ιδρύει το «Εργοστάσιον Ζυθοποιίας και Παγοποιίας Πέτρου Μάμου και Σας» σε συνεργασία με τον μεγάλο σταφιδεμπορικό – τραπεζικό οίκο Άμβουργερ και Σια, εταιρεία που στη συνέχεια εξελίχθηκε σε πυλώνα βιομηχανικής ανάπτυξης στην πόλη των Πατρών, επ' ωφελεία τόσο της πόλεως των Πατρών, όσο και της εθνικής οικονομίας γενικότερα δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης και πλούτο.

Ανέπτυξε έντονη κοινωνική και συνδικαλιστική δράση. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του ‘'Συνδέσμου Βιομηχάνων Πατρών‘'. Απέκτησε δύο τέκνα, την Έλλη-Ελισάβετ (1912-1990) και τον Λορέντζο (1916-2005). Απεβίωσε στην Πάτρα το 1957.

Πρωτιές, διακρίσεις της "Μάμος" - Ζυθοποιία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωτιές που την κατέστησαν δικαιολογημένα, ως την πρωτοπόρο του κλάδου της Ελληνικής ζυθοποιίας:

- Η πρώτη Ελληνική ζυθοποιία που βραβεύτηκε στο εξωτερικό, το 1898 στις Διεθνείς Εκθέσεις Πράγας και Τεργέστης, για την εξαιρετική ποιότητα του ζύθου της. - Η πρώτη Ελληνική ζυθοποιία που βραβεύτηκε στη Διεθνή Έκθεση Αθηνών το 1903 με το χρυσό μετάλλιο και δίπλωμα τιμής, το ανώτατο των Βραβείων επίσης για την εξαιρετική ποιότητα του ζύθου της. - Ο ζύθος - μπύρα Μάμος ήταν πρώτος Ελληνικής παραγωγής ζύθος - μπύρα που εξήχθη στο εξωτερικό (1904 Σμύρνη). - Ο Πέτρος Μάμος, γιός του Λορέντζου Μάμου, υπήρξε ο πρώτος Έλληνας διπλωματούχος ζυθοποιός.

Ιωάννης Λορέντζου Μάμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιωάννης Μάμος ήταν ένας από τους τέσσερις γιους του Λορέντζου, ποιητής, εκδότης και καθολικός ιερέας στην Πάτρα[1]. Το 1897 εξέδωσε στην Αθήνα το περιοδικό "Αρμονία" και τον "Αθηναϊκό παρατηρητή", εξέδωσε το 1900 τη ποιητική συλλογή "Αγριολούλουδα" και το 1895 το "Ιερά κατήχηση προς χρήση της καθολικής νεολαίας"[1]. Πήρε μέρος στους βαλκανικούς πολέμους όπου το 1913 τραυματίστηκε από αυτοκίνητο.

Λορέντζος Πέτρου Μάμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1916. Σπούδασε, όπως και ο πατέρας του Πέτρος Μάμος, στη Ζυθοποιητική Ακαδημία του Μονάχου. Τόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών του, όσο και μετά το πέρας αυτών εργάστηκε σε διάφορα βυνοποιία και ζυθοποιία στο κρατίδιο της Βαυαρίας.

Τον Οκτώβριο του 1941 εισήλθε, ως Τεχνικός Διευθυντής, στην «Πατραϊκόν Εργοστάσιο Ζυθοποιίας και Παγοποιίας Πέτρος Μάμος Α.Ε.». Το 1944, του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας. Από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου κατόρθωσε, σε στενή συνεργασία με το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας να θέσει και πάλι σε λειτουργία τον τομέα ζυθοποίησης. Οι παρεμβάσεις του ήταν καταλυτικές στην εξέλιξη της εταιρείας, όπως η επέκταση της δραστηριότητος της και στην εμφιάλωση φυσικών χυμών που είχαν σαν αποτέλεσμα, αφενός τη διεύρυνση της παραγομένης ποικιλίας προϊόντων και την αύξηση των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας, αφετέρου την απορρόφηση μεγάλων ποσοτήτων ελληνικής παραγωγής χυμών επωφελεία του εισοδήματος των καλλιεργητών εσπεριδοειδών και της εθνικής οικονομίας.

Επί σειράν ετών υπήρξε Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Βιομηχάνων Πατρών. Ήταν παντρεμένος με την Άννα Χαραλαμποπούλου και απέκτησαν πέντε τέκνα, την Κατερίνα (1945), τον Πέτρο (1947), τον Χαράλαμπο (1947), τον Παναγή (1950) και την Αταλάντη (1954). Απεβίωσε το 2005.

Άλλα σημαντικά μέλη της οικογένειας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημαντικά μέλη της οικογένειας είναι και ο Ιωσήφ - Πιπίνος Μάμος η συμβολή του οποίου στην ανάδειξη της εταιρείας «Αθηνά» Αθηναική Εταιρεία Αυτοκινήτων Α.Ε. ως μιας από τις πρωτοπόρες κορυφαίες ελληνικές εταιρείες κατασκευής αμαξωμάτων αυτοκινήτων αλλά και εισαγωγής αυτοκινήτων και ανταλλακτικών αυτών, ως αποκλειστική αντιπρόσωπος διαφόρων κατασκευαστών από το εξωτερικό, ήταν καταλυτική. Ο Γεώργιος Μάμος ο οποίος ασχολήθηκε και αυτός με τη ζυθοποιία στο πλευρό του αδελφού του Πέτρου. Ο Σπύρος Μάμος, χημικός, αριστούχος του Χημικού Τμήματος της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που στη συνέχεια σπούδασε Ζυθοποιός στο Weihenstephan /Muenchen και εργάστηκε στις ζυθοποιίες Μάμος, Κάρολος Φιξ Α.Ε. και Ελληνική Ζυθοποιία Α.Ε. - μπύρα "Α". Επίσης ο Πέτρος Μάμος, πρώην Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ζυθοποιία Πέτρου Μάμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εργοστάσιο κατασκευάστηκε σε έκταση 7.500 τετρ. μέτρων, σε εξοχική περιοχή με πολλά νερά δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή για την ευκολότερη διανομή των προϊόντων[2]. Το εργοστάσιο της οικογένειας στην Πάτρα θεμελιώθηκε στις 13 Ιουλίου 1908 και τα εγκαίνια έγιναν τον Νοέμβριο του 1909, μάλιστα κατά τη θεμελίωση αναφέρεται ότι βρέθηκε μετάλλιο που απεικόνιζε τον Χριστό Σωτήρα που θεωρήθηκε καλός οιωνός για την επιτυχία του εργοστασίου[3].

Τα εγκαίνια του εργοστασίου, όπως και το γεγονός της παραγωγής των πρώτων βαρελιών και φιαλών μπύρας, εορτάστηκαν τον Νοέμβριο του 1909 σε τρία διαφορετικά σημεία[3]: Στις 7 Νοεμβρίου 1909 με μεγάλη επισημότητα στο χώρο έξω του εργοστασίου στην Αγυιά και στη συνέχεια στην όμορφη μπυραρία «των αδελφών Μαράτου» στην Πάτρα. Την επομένη 8 Νοεμβρίου 1909 στην Αθήνα στο ζυθοπωλείο «ΗΒΗ» του πασίγνωστου και φημισμένου ζυθοπώλου Νικολάου Γιακουμάκη στην πλατεία Ομονοίας.

Για την κίνηση του εργοστασίου ο Πέτρος Μάμος σε πρώτο στάδιο χρησιμοποίησε τον ατμό, όπως π.χ. των συμπιεστών αμμωνίας για την παραγωγή τεχνικού ψύχους για την ψύξη των θαλάμων ζυμώσεως και σιτεύσεως του ζυθογλεύκους αλλά και την παραγωγή παγοκολόνων. Η προμήθεια του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού έγινε από το εξωτερικό και για το λόγο αυτό ο Πέτρος Μάμος ταξίδεψε το Φεβρουάριο του 1908 στη Γερμανία και Γαλλία για επιτόπου τελικές διαπραγματεύσεις με τους παραγωγούς – προμηθευτές.

Το 1910 πραγματοποιούνται οι πρώτες εξαγωγές Μπύρας Μάμος στη Γερμανία από τον οίκο Άμβουργερ μαζί με οίνους στο εκεί υποκατάστημα του οίκου στην πόλη Λουντβιχσχάφεν (Ludwichshafen). Για το σκοπό αυτό είχαν παραγγελθεί και εισαχθεί από τη Γερμανία ειδικές φιάλες ζύθου με ανάγλυφη την επωνυμία της επιχείρησης, BRASSERIE MAMOS & Co. PATRA. Marque Deposee ή Patrasser Bierbrauerei Mamos & Co», (Πατραϊκή Ζυθοποιία Μάμος & Σια) κατά το γερμανικό πρότυπο.

Για την ποιότητα της Μπύρας Μάμος και τη ζήτηση που είχε παραθέτουμε το ακόλουθο απόσμασμα από το «Πανελλήνιο Λεύκωμα Εθνικής Εκατονταετηρίδος. Αντιγράφουμε «…….. του εξαίσιου τούτου ποτού ηκολούθησε τοιαύτη ζήτησις, ώστε ταχέως ο ζύθος Μάμου κατέλαβε την ανήκουσαν αυτώ θέσιν παρά τοις Έλλησι ζυθοπόταις, αλλά και παρά τοις εν Ελλάδι διαμένουσιν ξένοις, ιδίως τοις Γερμανοίς, αίτινες εύρον εν αυτώ την γεύσιν, το γούστον και την διαύγειαν του ζύθου της πατρίδος των ….»[3].

Διαφήμιση Μπύρας Μάμος 1919

Από το Β.Δ. του 1914 βλέπουμε ότι η βιομηχανία προμηθευόταν αλάτι για βιομηχανική χρήση από την Τουρλίδα του Μεσολογγίου[4]. Το 1915 το εργοστάσιο έγινε ηλεκτροκίνητο και λειτουργούσε σε σύγχρονες για την εποχή προδιαγραφές[2].

Την περίοδο 1963-1969 πραγματοποιήθηκε ο εκσυγχρονισμός του λεβητοστασίου με την εγκατάσταση 5 ατμογεννητριών, τεσσάρων του οίκου Clayton και μία του οίκου Vaporax καθώς και του εμφιαλωτηρίου με την προμήθεια και εγκατάσταση νέας εμφιαλωτικής γραμμής του γερμανικού οίκου Seitz παραγωγικής δυναμικότητος 15.000 φιαλών των 500 ml /ώρα.

Το 1929, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης τα επιτόκια δανεισμού είχαν φτάσει σε απαγορευτικά για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων επίπεδα. Ο Πέτρος Μάμος προκειμένου να μειώσει τον τραπεζικό δανεισμό στον οποίο είχε προβεί το 1925 για τη χρηματοδότηση επενδύσεων με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του ζυθεργοστασίου αποφάσισε να μετατρέψει την επιχείρηση από Προσωπική Εταιρεία σε Ανώνυμο Εταιρεία με την είσοδο νέων μετόχων–επενδυτών σ’αυτήν. Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πολλοί ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν ως μέτοχοι στη νέα εταιρεία προτίμησε να συμμετάσχουν ως μέτοχοι στην εταιρεία αφενός η Α.Ε. Κ. Φιξ της οποίας, μετά τον θάνατο του θείου του Καρόλου Ιωαν. Φιξ το 1922, ηγούντο τα πρωτεξαδέλφια του Ιωάννης (1893-1943) και Αντώνης (1898-1962) Φιξ και αφετέρου ο Ιωάννης Κ. Φιξ ατομικώς. Η εταιρεία σταμάτησε την παραγωγή ζύθου τον Οκτώβριο του 1976[3][5].

Το 2017 ξανάρχισε η παραγωγή της μπύρας Μάμος, ύστερα από συμφωνία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας με την οικογένεια Μάμου. Η συμφωνία αφορά στην παραχώρηση άδειας χρήσης σήματος από την οικογένεια Μάμου στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, με την οικογένεια Μάμου να παραμένει ιδιοκτήτρια του σήματος. Η μπύρα παράγεται στο εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα, το οποίο είναι το μεγαλύτερο της εταιρίας καθώς αποτελείται από πέντε γραμμές παραγωγής ενώ απασχολεί γύρω στους 250 εργαζομένους.[6]

Συνοικία Μάμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γύρω από τη Ζυθοποιία Μάμου δημιουργήθηκε σταδιακά οικισμός που αναγνωρίστηκε το 1940 (ΦΕΚ 16/10/1940) και προσαρτήθηκε στο Δήμο Πατρέων. Το 1951 καταργήθηκε ο οικισμός (ΦΕΚ - 07/04/1951) και από τότε αποτελεί τμήμα της πόλεως Πατρών[7].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Κώστας Ν. Τριανταφύλλου, Ιστορικόν λεξικόν των Πατρών, Τυπογραφείο Πέτρου Χρ. Κούλη, Πάτρα 1995, Τρίτη Έκδοση, λήμμα Μάμος
  2. 2,0 2,1 Χρήστος Μούλιας, Το Λιμάνι της Σταφίδας, Πάτρα 1828-1900, Εκδόσεις Περί Τεχνών, Πάτρα 2000. ISBN 960-86814-0-5
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Χατζηιωάννου Χ. Ιωάννης, Σηφάκης Ν., Πανελλήνιον Λεύκωμα Εθνικής Εκατονταετηρίδος 1821-1921: Η χρυσή βίβλος του ελληνισμού, Ιδιοκτησία και έκδοσις του εκδ. οίκου Ιωάννου Χρ. Χατζηϊωάννου, Εν Αθήναις 1922
  4. ΦΕΚ 14 Φεβρουαρίου 1914, φύλλο 39
  5. Κώστας Ν. Τριανταφύλλου, Ιστορικόν λεξικόν των Πατρών, Τυπογραφείο Πέτρου Χρ. Κούλη, Πάτρα 1995, Τρίτη Έκδοση, λήμμα Βιομηχανία
  6. Πλιάκος, Κώστας (31 Μαρτίου 2017). «Από την Πάτρα της μπελ επόκ, η μπύρα ΜΑΜΟΣ επιστρέφει στο τραπέζι μας». CNN Greece. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2017. 
  7. Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης - Δήμος Πατρέων, διοικητικές μεταβολές

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Χριστίνα Αγριαντώνη-Βαρβάρα Δεσποινιάδου: «Ζυθοποιείο Πέτρου Λ. Μάμου στην Πάτρα» στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο/Τμήμα Αρχιτεκτόνων-Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών/Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών, Ιστορικός βιομηχανικός εξοπλισμος στην Ελλάδα, επιστημονικοί υπεύθυνοι: Γιάννης Πολύζος-Βασίλης Παναγιωτόπουλος, επιστημονική επιμέλεια: Χριστίνα Αγριαντώνη-Νίκος Μπεκαβίλας, Αθήνα, Ευρωπαϊκή Ένωση και Υπουργείο Ανάπτυξης/Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Ε.Μ.Π.-Εκδόσεις Οδυσσέας, 1998, σελ. 91-93.