Οικιστικό Κοινό Opportunity Village Eugene

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Opportunity Village Eugene αφορά μια αυτοδιαχειριζόμενη μεταβατική κοινότητα μικροκατοικιών που ιδρύθηκε το 2013. Η εν λόγω κοινότητα βρίσκεται στην πόλη του Γιουτζίν του Όρεγκον και αναπτύχθηκε προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες στέγασης του άστεγου πληθυσμού της πόλης. Για τον σκοπό αυτό περιλαμβάνει ένα συγκρότημα 30 μικροκατοικιών ,μεγέθους 60 – 80 τετραγωνικών, οι οποίες υποστηρίζονται από κοινόχρηστες εγκαταστάσεις όπως: τουαλέτες, χώρους ανάπαυσης, μαγειρεία  και πλυντήρια [1].

Ιστορικό Πλαίσιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα μικροκατοικιών δημιουργήθηκε ως απάντηση στον μεγάλο αριθμό αστέγων που υπήρχαν στην πόλη του Γιουτζίν. Αφορμή για το εν λόγω εγχείρημα στάθηκε η παρουσία αρκετών ακτιβιστών στην περιοχή, οι οποίοι ανήκαν στο τοπικό κίνημα του Occupy. To κίνημα δραστηριοποιήθηκε εντόνως  στην ανάδειξη  του ζητήματος, γεγονός το οποίο ώθησε την τοπική αρχή στην εξεύρεση άμεσης λύσης. Μετά από μια σειρά κοινοτικών συναντήσεων, το τοπικό δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση μιας κοινοτικής ομάδας εργασίας η οποία θα επικεντρωνόταν στη σύνταξη σχεδίων αντιμετώπισης. Αν και αρχικά υποβλήθηκαν οχτώ προτάσεις, εκ μέρους της ομάδας εργασίας, εντούτοις επικράτησε αυτή που προέκρινε ως λύση τη δημιουργία μιας αυτόνομης κοινότητας. Το σχέδιο προέβλεπε τη δόμηση μιας μη κερδοσκοπικής αυτοδιαχειριζόμενης κοινότητας αποτελούμενης από μικροκατοικίες  χαμηλού κόστους[2]. Με τον τρόπο αυτό θα παρεχόταν ανακούφιση στα άστεγα άτομα της πόλης, ενώ παράλληλα θα διευκολυνόταν η επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. Έτσι, το 2013, με την αρωγή της τοπικής αρχής και αρκετών εθελοντών, το σχέδιο άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά υπό τη μορφή πιλοτικού έργου. Ειδικότερα, η προθυμία της τοπικής αρχής να υποστηρίξει το όλο εγχείρημα, υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για την ευόδωσή του. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους: α) στο ότι η πόλη παραχώρησε για τις ανάγκες του έργου ένα οικόπεδο, και β) στην προθυμία της τοπικής αρχής να εξαιρεθεί ο τρόπος δόμησης των μικροκατοικιών από το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο της πόλης, προκειμένου να διευκολυνθεί η κατασκευή τους[3]. Το έργο είχε μεγάλη απήχηση στην τοπική κοινωνία προσελκύοντας πλήθος εθελοντών κατά τη διάρκεια κατασκευής των μικροκατοικιών. Έκτοτε, και μέχρι τις μέρες μας,  η κοινότητα έχει στεγάσει πλήθος αστέγων, αποτελώντας πρότυπο για την υλοποίηση  παρόμοιων εγχειρημάτων.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εγχείρημα του Opportunity Village Eugene διακρίνεται από έναν διττό σκοπό: αφενός, να προσφέρει ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε άτομα που λόγω της έλλειψης στέγης βιώνουν ή απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό και, αφετέρου, να αποτελέσει το μεταβατικό στάδιο το οποίο θα προετοιμάσει τα άτομα για την εκ νέου ένταξη τους στην κοινωνία. Προς τούτο, η εν λόγω κοινότητα έχει ενσωματώσει στο πλαίσιο λειτουργίας της ένα πλήθος υπηρεσιών που εκτός των άλλων περιλαμβάνουν την πρόσβαση σε υπολογιστές, βιβλιοθήκες, wi-fi, καθώς και την παροχή καρτών μετακίνησης.  

Διαδικασία  συμμετοχής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκειμένου να γίνει κάποιος μέλος της κοινότητας πρέπει να πληροί προηγουμένως τις εξής προϋποθέσεις:

1)   Να είναι άστεγος και να μην έχει κατοικία.

2)   Να είναι πρόθυμος να εναρμονιστεί με τους κανόνες συμβίωσης που έχουν θεσπιστεί από την κοινότητα.

3)   Το άτομο που θα γίνει μέλος να συμμετέχει ενεργά στις καθημερινές δραστηριότητες και στην διακυβέρνηση της κοινότητας.

4)   Να υποβληθεί σε διαδικασία ελέγχου και συνέντευξης σχετικά με το αν έχει ποινικό μητρώο.

5)   Να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος.

Όταν το άτομο πληροί τις ανωτέρω παραμέτρους, τότε του δίνεται η δυνατότητα να καταθέσει γραπτή αίτηση, η οποία εξετάζεται από μια αρμόδια ελεγκτική επιτροπή. Στην συνέχεια, εφόσον το άτομο γίνει δεκτό, περνάει μια δοκιμαστική περίοδο τεσσάρων εβδομάδων για να γίνει διαπιστωθεί αν μπορεί να προσαρμοστεί στους κοινοτικούς κανόνες, πριν συμπεριληφθεί στο σώμα της κοινότητας[4]. Αν και δεν υπάρχει προκαθορισμένο χρονικό όριο διαμονής στην κοινότητα, εντούτοις η μέση διάρκεια παραμονής είναι κοντά στα δύο χρόνια.

Αρχές που διέπουν  το Οpportunity Village Eugene[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1)    Αμοιβαιότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα άτομα που συναποτελούν την κοινότητα οφείλουν να συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις εργασίες της και να εμπλέκονται από κοινού στις διαδικασίες εκτέλεσης, σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων.

2)    Αυτοδιαχείριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για μια κοινότητα, η οποία αποφασίζει και θεσπίζει η ίδια τους κανόνες και το πλαίσιο λειτουργίας της. Ως εκ τούτου, εκλέγει η ίδια τα αρμόδια όργανα τα οποία επιφορτίζονται με τα ανάλογα καθήκοντα. Κάθε εβδομάδα τα μέλη της κοινότητας συνεδριάζουν, συζητούν και ψηφίζουν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και για διαδικασίες που σχετίζονται με την ορθή λειτουργία της κοινότητας.

3)    Συνεργασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Opportunity Village Eugene παρέχει έναν χώρο μέσα στον οποίο τα άτομα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και δημιουργούν κοινότητα. Ως εκ τούτου τα άτομα μαθαίνουν να συνεργάζονται μεταξύ τους, να δρουν από κοινού και να συμμορφώνονται σε νόρμες που επιτάσσει η κοινή συμβίωση.

4)     Ισότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας της κοινότητας, το Eugene Village δεν κάνει διακρίσεις βάσει φυλής, χρώματος,  θρησκείας , φύλλου ή εθνικής καταγωγής. Αντίθετα  συνιστά μία κοινότητα η οποία δεσμεύεται για την παροχή φιλόξενου  περιβάλλοντος προς όλα τα μέλη της.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «OVE FAQ». SquareOne Villages (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Απριλίου 2021. 
  2. Johnson, Cat (Απριλίου 2016). «THERE'S NO PLACE LIKE HOME». FUTURE PERFECT / STORIES FOR TOMMOROW - LIVED TODAY, EVERYWHERE. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2012. 
  3. Ede, Sharon (16 Ιανουαρίου 2018). «Oregon-based Opportunity Village Eugene addresses homelessness with tiny houses». SHAREABLE. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2021. 
  4. Opportunity Village Eugene (4 Μαΐου 2017). «Opportunity Village Eugene / Village Manual» (PDF). SquareOneVillages. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2021. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]