Οικία Χατζηκυριάκου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 37°58′29″N 23°43′39″E / 37.9746°N 23.7275°E / 37.9746; 23.7275

Οικία Χατζηκυριάκου
Hatzikyriakos House.jpg
Εξωτερική άποψη της οικίας
Γενικές πληροφορίες
Είδος Νεοκλασικό κτίσμα
Αρχιτεκτονική Νεοκλασική
Διεύθυνση Μάρκου Αυρηλίου 1
Γεωγραφικές Συντεταγμένες Πλάκα
37°58′29″N 23°43′39″E
Διοικητική υπαγωγή Περιφέρεια Αττικής
Τοποθεσία Αθήνα
Χώρα Ελλάδα
Ολοκλήρωση 1843
Κατάσταση διατηρημένο
Χρήση Οικία
Ιδιοκτήτης Ιωάννης Χατζηκυριάκος
Τεχνικές λεπτομέρειες
Όροφοι 2
Σχεδιασμός και κατασκευή

Η Οικία Χατζηκυριάκου, αξιόλογο δείγμα αθηναϊκής κατοικίας της οθωνικής εποχής, βρίσκεται στην οδό Μάρκου Αυρηλίου αριθ. 1 στην Πλάκα, στο λιθόστρωτο πεζόδρομο απέναντι από τους «Αέρηδες».

Το κτήριο οικοδομήθηκε το 1843, όπως αναγράφεται και στη σιδεριά του μπαλκονιού του, και ήταν κατοικία του Ιωάννη Χ. Χατζηκυριάκου. Ο Ιωάννης Χατζηκυριάκος ήταν Σμυρναίος βαμβακέμπορος, ο οποίος μαζί με τη γυναίκα του Μαρία (Μαριγώ) Δημητροπούλου από την Τρίπολη ίδρυσαν το 1889 το Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο Θηλέων στον Πειραιά, που λειτουργεί μέχρι σήμερα με την επωνυμία «Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας». Το Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο θεμελιώθηκε το 1883 από τη βασίλισσα Όλγα και αποπερατώθηκε το 1897, ενώ ο Χατζηκυριάκος ζούσε ακόμη. Τα επίσημα εγκαίνια έγιναν το 1903, οπότε άρχισε και η λειτουργία του.

Η διώροφη αυτή κατοικία, με την τοξωτή είσοδο, το ξύλινο μπαλκόνι, την κεραμοσκεπή και τα περσιδωτά παράθυρα, δίχως εξωτερικά διακοσμητικά στοιχεία, αποτελεί εξαιρετικό δείγμα ιδιωτικής κατοικίας στα πρώτα χρόνια της απελευθερωμένης Αθήνας. Διατηρεί τον ιστορικό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και το ρυθμολογικό ύφος της πλακιώτικης κατοικίας στα χρόνια του Όθωνα.

Η Οικία Χατζηκυριάκου έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης με αξιόλογα αρχιτεκτονικής μορφής στοιχεία και ιστορικό διατηρητέο μνημείο των νεότερων χρόνων. Το κτήριο χρησιμοποιήθηκε στα πιο πρόσφατα χρόνια ως εργαστήριο και κατοικία του γλύπτη Θωμά Θωμόπουλου μέχρι το θάνατό του, το 1937.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κάτια Μητροπούλου: «Αθήνα: Μνήμες και Κτήρια», α΄ έκδοση, Εκδόσεις «Ι. Σιδέρις», Αθήνα, 2004.
  • Μαργαρίτα Γραφάκου & Ελένη Μαΐστρου: «Αρχιτεκτονικός χαρακτήρας της Πλάκας», Εφημ. Καθημερινή/Επτά Ημέρες, 23 Ιουνίου 1996.
  • Εγκυκλοπαίδεια «Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα», λήμμα «Χατζηκυριάκειο Ορφανοτροφείο (Πειραιώς)», τόμ. 61, Εκδόσεις Πάπυρος, Αθήνα, 1996.