Οθωμανικό Τηλεγραφικό Πρακτορείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Οθωμανικό Τηλεγραφικό Πρακτορείο ήταν τουρκικό ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1909 και απορροφήθηκε, το 1923, από το Πρακτορείο Αναντολού.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Οθωμανικό Τηλεγραφικό Πρακτορείο ιδρύθηκε το 1909, λίγο καιρό μετά την επανάσταση της 24ης Ιουλίου 1908, εντός μίας χώρας όπου οι ειδήσεις παρέχονταν, ακόμη, σχεδόν αποκλειστικά από το Πρακτορείο Αβάς, γαλλικών συμφερόντων, και το Πρακτορείο Κωνσταντινούπολη, αυστριακών συμφερόντων. Ιδρυτής του, πρόεδρος και ιδιοκτήτης, ήταν ο «πρίγκιπας» Σαλίχ Γκουρντζί, καταγόμενος από μία εκ των 500 σεφαρδιτικών εβραϊκών οικογενειών, οι οποίες, κατά την διάρκεια του 17ου αιώνα, ασπάστηκαν το Ισλάμ, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει σπουδές δικαίου στο Παρίσι, όπου κατέστη ως ένας εκ των ηγετών του κινήματος των Νεότουρκων, πολιτικού και επαναστατικού κόμματος το οποίο επιθυμούσε την αποκατάσταση του Οθωμανικού Συντάγματος του 1876.

Το Οθωμανικό Τηλεγραφικό Πρακτορείο αντικαταστάθηκε το 1914 με το Οθωμανικό Εθνικό Πρακτορείο. Από τις απαρχές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο ιδρυτής του υποχρεώθηκε σε εξορία στη Γενεύη, καθώς αρνήθηκε να θέσει το ειδησεογραφικό πρακτορείο του στην υπηρεσία του Ηπειρωτικού Πρακτορείου και των Γερμανών, οι, εκείνη την περίοδο, ήλεγχαν την Τουρκία. Απεβίωσε το 1919.

Μετά το πέρας του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τον Οκτώβριο του 1922, το Οθωμανικό Τηλεγραφικό Πρακτορείο συνεργάστηκε με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Αβάς και Ρόιτερς[1]. Ωστόσο, το Πρακτορείο Αναντολού, το οποίο διαδέχτηκε το, ιδρυθέν το 1920 από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, «κεμαλικό γραφείο τύπου», απορρόφησε το πρακτορείο, μέσω συμφωνίας η οποία υπεγράφη τον Οκτώβριο του 1923, έτος του θανάτου του, κατά την διάρκεια της ίδιας περιόδου όπου ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ προχώρησε στην εκδίωξη των Δυτικών από την χώρα[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Γαλλικά) "Un siècle de chasse aux nouvelles : de l'Agence d'information Havas à l'Agence France-presse (1835-1957)", Pierre Frédérix – 1959, σ. 342