Οθωμανική εισβολή στη Μάνη (1803)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Οθωμανική εισβολή στη Μάνη (1803)
Χρονολογία1803
ΤόποςΜάνη, Ελλάδα
Έκβασηυποχώρηση των Οθωμανών και του Τζανέτου Γρηγοράκη
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα

Η Οθωμανική Εισβολή του 1803 στη Μάνη ήταν μία από τις πολλές επιχειρήσεις των Οθωμανών προκειμένου να υποτάξουν την Μάνη. Η Μάνη, ήταν μία από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας που δεν κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς, λόγω του ανώμαλου εδάφους και των ανυπότακτων κατοίκων της. Οι Μανιάτες, προκαλούσαν συχνά προβλήματα στους Οθωμανούς, αφού συμμαχούσαν με τους Ενετούς, όταν υπήρχε πόλεμος μεταξύ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και Βενετίας, ενώ ασχολούνταν και με την πειρατεία.

Προεόρτια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

βλέπε επίσης: Οθωμανική εισβολή στη Μάνη (1770)

Μετά την αποτυχημένη επανάσταση των Ορλωφικών το 1770, ο μπέης της Πελοποννήσου, Χασάν Γαζής, εισέβαλε στη Μάνη με ένα μεγάλο σώμα Αλβανών. Ο στρατός τους, πολιόρκησε τον Πύργο των Γρηγοράκηδων στο Σκουτάρι, τον οποίο υπερασπίζονταν 15 άνδρες. Μετά από πολιορκία 3 ημερών, οι Οθωμανοί τοποθέτησαν πυρίτιδα στην βάση του πύργου, με αποτέλεσμα να ανατιναχθεί μαζί με τους υπερασπιστές του.

Στη συνέχεια, ο στρατός βάδισε προς την πεδιάδα των Βρωμοπηγάδων, όπου ηττήθηκαν κατά κράτος από τους πολύ λιγότερους Μανιάτες. Οι Οθωμανοί υποχώρησαν, αλλά σύντομα κατάφεραν να αποκεφαλίσουν τον αρχηγό των Μανιατών, Έξαρχο Γρηγοράκη. Λίγο καιρό αργότερα, οι άνδρες του Σκουταρίου, υπό τον Τζανέτο Γρηγοράκη, κατάφεραν να ξεγελάσουν την οθωμανική φρουρά του Κάστρου του Πασσαβά και να το λεηλατήσουν.

Τα επόμενα χρόνια, οι Οθωμανοί πίεζαν τον Τζανέτο να γίνει Μπέης των Μανιατών, αλλά ο ίδιος αρνούνταν πεισματικά, τελικά όμως αποδέχτηκε όταν απειλήθηκε η ζωή του. Ο Τζανέτος έγινε μπέης της Μάνης το 1782 και έμεινε γνωστός ως Τζανέτμπεης. Το 1798, συνεργάστηκε με τον Ναπολέοντα της Γαλλίας, προκειμένου να οργανώσει εισβολή στην Πελοπόννησο. Ο Τζανέτος συνέχισε να προκαλεί προβλήματα στους Οθωμανούς, μέσω της νήσου Κρανάη (τότε Μαραθονήσι), όπου ήταν η έδρα του.

Εισβολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1803, ένα μεγάλο φορτίο γαλλικών πλοίων έφτασε στη Μάνη. Όταν το έμαθαν αυτό οι Οθωμανοί, αποφάσισαν να τιμωρήσουν τον Τζανέτο.

Όταν τα όπλα παραδόθηκαν, ο Τζανέτος προετοίμασε το φρούριό του για πολιορκία. Ο Καπουδάν πασάς συγκέντρωσε έναν μεγάλο αριθμό Αλβανών και στρατοπέδευσε στο Γύθειο, απέναντι από το φρούριο της Κρανάης. Ο Τζανέτος, μαζί με τους γιους και τους υποστηρικτές του, μπορούσαν να αντέξουν μακρόχρονη ποολιορκία, αφού ήταν οπλισμένοι με γαλλικά όπλα. Οι Οθωμανοί προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στο φρούριο και απώλειες στον στρατό των Μανιατών. Λίγο αργότερα, ο Τζανέτος μαζί με τον στρατό του δραπέτευσαν κρυφά μέσα στη νύχτα και κατέφυγαν στην ενδοχώρα της Μάνης. Έτσι οι Οθωμανοί έληξαν την πολιορκία.

Συνέπειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζανέτος Γρηγοράκης, πέθανε το 1808, ενώ προετοίμαζε επιδρομές σε οθωμανικά εδάφη. Ο Αντώνης ΓρηγοράκηςΑντώνμπεης), έγινε μπέης της Μάνης από το 1802 έως το 1808, αλλά η απροθυμία του να αντιμετωπίσει τον ξάδερφό του, Τζανέτο, το 1807, προκάλεσε άλλη μία οθωμανική εισβολή. Τέλος, οι Οθωμανοί προσπάθησαν για άλλη μια φορά να καταλάβουν τη Μάνη το 1815.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Peter Greenhalgh και Edward Ηλιόπουλος - Βαθιά μέσα στη Μάνη: Ταξίδι στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, ISBN 0-571-13524-2
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ottoman invasion of Mani (1803) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).