Οδός Αγίου Γρηγορίου του Αρμενίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Οδός Αγίου Γρηγορίου του Αρμενίου (ιταλικά: Via San Gregorio Armeno) είναι δρόμος στο Ιστορικό Κέντρο της Νάπολι.

Άποψη της Via San Gregorio Armeno.
Πήλινα αγαλματίδια εκτεθειμένα κατά μήκος της οδού San Gregorio Armeno.

Έλαβε την ονομασία του από την γειτονική εκκλησία του San Gregorio Armeno η οποία ανεγέρθηκε το 930. Διάσημη για τα καταστήματα πώλησης πήλινων διακοσμητικών αγαλματιδίων για την φάτνη, αποτελεί επίκεντρο του ενδιαφέροντος των τουριστών κατά την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οδός αυτή είναι ιδιαίτερα παλιά και ανάγεται στην ρωμαϊκή περίοδο. Φαίνεται, μάλιστα, ότι η παράδοση αυτή των αγαλματιδίων έχει αρχαίες καταβολές, καθώς στον δρόμο αυτό υπήρχε ναός (στην θέση του οποίου υπάρχει σήμερα η εκκλησία San Gregorio Armeno) αφιερωμένος στην Κέρες, θεότητα στην οποία οι κάτοικοι άφηναν ως ex-voto αγαλματίδια από τερακότα τα οποία ήταν κατασκευασμένα στα κοντινά καταστήματα.

Η οδός είναι επίσης γνωστή ως platea nostraina εις ανάμνηση του δέκατου πέμπτου επισκόπου της Νάπολι, san Nostriano, ο οποίος και διέταξε την κατασκευή θερμών στην περιοχή. Αναπόσπαστο τμήμα του ιστορικού κέντρου της πόλης, συνδέεται με τις κυριότερες οδικές αρτηρίες όπως η via San Biagio dei Librai και η via Tribunali (decumanus).

Με το πέρας των αιώνων, διατήρησε μία χαρακτηριστική ζωντάνια. Παλαιότερα, τόπος πολιτισμικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος ο οποίος φιλοξενούσε τα εργαστήρια ζωγράφων, γλυπτών, επιγραμματοποιών, χρυσοχόων και άλλων καλλιτεχνών, οι οποίοι χάρη στο ταλέντο τους κατέστησαν ευρέως γνωστές εκκλησίες και παλάτια της ευρύτερης περιοχής. Σήμερα, είναι κυρίως αφιερωμένη στην παραγωγή χριστουγεννιάτικων φατνών.

Σχετικά Λήμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]