Οδηγός τυφλών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι ποδηλάτες Πασκάλ Σουτς (L) και Γιαν Μούλντερ (R) κατέκτησαν αργυρά μετάλλια στην ποδηλασία στους Θερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα.

Ο οδηγός τυφλών είναι ένα πρόσωπο που συνοδεύει ένα άτομο με προβλήματα όρασης για να λάβει μέρος σε δραστηριότητες προσαρμοσμένου αθλητισμού[1]. Είναι επίσης γνωστοί ως οδηγοί για άτομα με προβλήματα όρασης ή συνοδοί. Αυτό δεν ισχύει για μια μικτή ομάδα ατόμων με όραση/αναπηρία όρασης, όπου και τα δύο άτομα είναι αθλητές, εκ των οποίων τουλάχιστον ο ένας λειτουργεί ως οδηγός για άτομα με αναπηρία (τάντεμ" στην ποδηλασία για άτομα με αναπηρία[2], στο κανό, στην ιστιοπλοΐα[3]).

Ο οδηγός συνοδεύει και καθοδηγεί τον αθλητή με προβλήματα όρασης με λεπτομερείς οδηγίες για να προειδοποιήσει ότι υπάρχει μια απότομη δεξιά στροφή, για παράδειγμα- ο οδηγός θα πει "στροφή τριών ωρών". Σύμφωνα με τους κανόνες, ο αθλητής πρέπει να περάσει πρώτος τη γραμμή τερματισμού, διαφορετικά ακυρώνεται[4]. Ένα άλλο σημείο των κανόνων είναι η στιγμή της απονομής των βραβείων: ο οδηγός απλώς συνοδεύει τον αθλητή στους πρόποδες του βάθρου, χωρίς να είναι ο ίδιος νικητής, αλλά από τους θερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, ο οδηγός θεωρείται αυτοτελής αθλητής και λαμβάνει επίσης μετάλλιο[5].

Αγωνίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραολυμπιακός μαραθώνιος
Στίβος

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, οι τυφλοί ομαδοποιούνται στις ακόλουθες κατηγορίες

  • B1: ολική τύφλωση
  • B2: ο αθλητής μπορεί να αναγνωρίσει το σχήμα ενός χεριού
  • B3: η όραση είναι υψηλότερη από τις προηγούμενες 2 κατηγορίες

Οι αθλητές της κατηγορίας Β1 καθοδηγούνται συστηματικά[6] από έναν αθλητή με όραση, με τη σύνδεση μεταξύ των 2 δρομέων να γίνεται με ένα κορδόνι περίπου 75 εκατοστών που συνδέεται στους καρπούς των 2 δρομέων.Οι τελευταίοι φορούν εγκεκριμένα μαύρα γυαλιά κάλυψης και καθοδηγούνται συστηματικά από έναν αθλητή με όραση, με τη σύνδεση μεταξύ των δύο δρομέων να γίνεται με ένα κορδόνι. Στις κατηγορίες Β2 και Β3, οι αθλητές συχνά αναπληρώνουν τα αισθητηριακά τους ελλείμματα και τρέχουν μόνοι τους.

Σε αγώνες μεγάλης απόστασης (όπως οι μαραθώνιοι), ο οδηγός μπορεί επίσης να δίνει προφορικές οδηγίες. Σε καμία περίπτωση ο οδηγός δεν μπορεί να τραβήξει ή να ωθήσει τον αθλητή. Η παραβίαση αυτού του κανόνα μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμό.

Ο οδηγός πρέπει να είναι ελαφρώς ταχύτερος από τον τυφλό δρομέα, ώστε να μπορεί να επικεντρωθεί στην επικοινωνία με τον δρομέα αντί να σκέφτεται με τον δικό του ρυθμό, αποφεύγοντας έτσι περίπλοκες καταστάσεις. Στους Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, ο Κενυάτης Γουανχόικε Χένρι εξάντλησε τελείως τον οδηγό του κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ στα 5.000μ[7].

Στο άλμα, επιτρέπεται η παρουσία οδηγών για την παροχή καθοδήγησης κατά τη διάρκεια της προσπάθειας.

Σκι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δίαθλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δίαθλο
Η Χενριέτα Φαρκάσοβα και η οδηγός της Νατάλια Σούμπρτοβα

Ο οδηγός οδηγεί τον τυφλό σκιέρ, δίνοντάς του πληροφορίες για την πίστα, την κατεύθυνση και τυχόν δυσκολίες[8]. Συνήθως βρίσκεται μπροστά από τον σκιέρ και οι δύο σκιέρ ακολουθούν την ίδια διαδρομή. Οι αμβλύωπες, ανάλογα με το βαθμό όρασής τους, μπορούν να ακολουθήσουν τη σιλουέτα του οδηγού. Οι αριθμοί στο καντράν του ρολογιού, μηδέν, τρία και εννέα, χρησιμοποιούνται για να υποδεικνύουν τη σειρά της στροφής.

  • Το μηδέν σημαίνει συνεχίστε ευθεία.
  • Τρία σημαίνει δεξιά στροφή
  • Εννέα σημαίνει αριστερή στροφή.

Έτσι, σε μια πίστα, αυτό θα ήταν: 0-0-3-0-0-0-9-0-0-0-3... Όσον αφορά τη σειρά στάσης, "τρία στοπ" σημαίνει στάση σε δεξιά στροφή, "εννέα στοπ" για στάση σε αριστερή στροφή.

Στο αλπικό σκι, ο οδηγός πρέπει να τρέξει προς την πλευρά της πύλης εκκίνησης, χωρίς να περάσει μέσα από αυτήν.

Ποδόσφαιρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οδηγός βρίσκεται πίσω από το τέρμα

Στο ποδόσφαιρο τυφλών, ο αγώνας διεξάγεται μεταξύ δύο ομάδων, κάθε μία από τις οποίες αποτελείται από τέσσερις παίκτες με δεμένα μάτια, τέσσερις αναπληρωματικούς και έναν τερματοφύλακα με όραση[9]. Οι παίκτες μπορούν να εντοπίσουν τη μπάλα από τον ήχο των κουδουνιών που ακούγονται στο εσωτερικό της.

Στην κατηγορία Β1 για άτομα με προβλήματα όρασης, υπάρχει επίσης ένας οδηγός που στέκεται πίσω από το αντίπαλο τέρμα και υποδεικνύει στον επιτιθέμενο τη θέση του τέρματος.

Κολύμβηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην κολύμβηση, οι οδηγοί δείχνουν στους κολυμβητές το τέλος του διαδρόμου για να τους βοηθήσουν να γυρίσουν ή να σταματήσουν.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχεία | MANON Vichy | Σελίδα 2». 20 Νοεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2024. 
  2. LIBERATION· AFP. «Jeux Paralympiques : les cyclistes Lloveras et Ermenault, tandem en or». Libération (στα Γαλλικά). Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2024. 
  3. «Voile et cécité : les clés de la réussite | Handisport.org». www.handisport.org. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2024. 
  4. «Les sports paralympiques pour aveugles - Les personnes souffrants d'un handicap peuvent elles réaliser une performance sportive identique aux valides ?». archive.wikiwix.com. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2024. 
  5. «Voile et cécité : les clés de la réussite | Handisport.org». www.handisport.org. Ανακτήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2024. 
  6. «III) Le sport s'adapte aux non-voyants - La pratique du sport par les non-voyants». archive.wikiwix.com. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2024. 
  7. «The runner who triumphed after losing his sight». BBC News (στα Αγγλικά). 30 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2024. 
  8. Guider un déficient visuel à ski
  9. Stéphanie Ratscheck, « Le football adapté aux déficients visuels », émission Le magazine de la santé sur France 5, 10 février 2012