Οίδημα του Ράινκε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το οίδημα του Ράινκε

Το οίδημα του Ράινκε (διεθνώς: Reinke's edema), είναι γνωστό επίσης ως εκφυλιστικός πολύποδας, είναι η διόγκωση των φωνητικών χορδών εξαιτίας της συλλογής υγρού (οίδημα) στον επιφανειακό υμένα των φωνητικών χορδών (χώρος του Ράινκε). Ονομάστηκε έτσι από τον Φρίντριχ Ράινκε (Friedrich B. Reinke).[1][2]

Παρουσίαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το οίδημα του Ράινκε προκαλεί την διόγκωση των φωνητικών χορδών δημιουργώντας ανωμαλία στην επιφάνεια τους, προσδίδοντας σε αυτές το σχήμα σάκου. Εμφανίζονται χλωμές και ημιδιάφανες. Τα άτομα με οίδημα του Ράινκε τυπικά έχουν φωνή χαμηλής συχνότητας και βραχνή, καθώς χρησιμοποιούν τις νόθες φωνητικές χορδές για την παραγωγή της φωνής.

Αιτίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κοινές αιτίες για το οίδημα του Ράινκε μπορεί να είναι το κάπνισμα, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ορμονικές αλλαγές όπως ο υποθυρεοειδισμός και η χρόνια κατάχρηση της φωνής.

Ιστολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστοπαθολογ9ία: η βιοψία της φωνητικής πτυχής μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διάγνωση σε μερικές περιπτώσεις. Η ιστολογία δείχνει οίδημα του χώρου του Ράινκε.

Θεραπεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο στάδιο της θεραπείας είναι η απομάκρυνση της πηγής του ερεθισμού (διακοπή του καπνίσματος, ξεκούραση φωνητικών χορδών, κ.τ.λ). Αυτό μπορεί να έχει αποτέλεσμα, αν γίνει σύντομα μετά την ανάπτυξη του οιδήματος. Το χειρουργείο είναι επίσης μία επιλογή και μπορεί να αποκαταστήσει τη φωνή αλλά είναι αναποτελεσματικό στην πλήρη αποκατάσταση της φωνής όπως στο αρχικό στάδιο. Αποφλοίωση των φωνητικών πτυχών, δηλαδή αφαίρεση μέρος του επιθηλίου, έχει γίνει πρώτα στη μία πλευρά και 3-4 εβδομάδες στην άλλη πλευρά. Η λογοθεραπεία συστήνεται για κατάλληλη παραγωγή φωνής.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «synd/2653». Who Named It. 
  2. Reinke, Friedrich B. (1895), Untersuchungen über das menschliche Stimmband, 13, München: Fortschritte der Medizin, σελ. 469–478 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Reinke's edema της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).