Ξιφασκία στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 1904 – Ομαδικό ξίφους ασκήσεως ανδρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ξιφασκία – Ομαδικό ξίφους ασκήσεως ανδρών
στους Αγώνες της 3ης Ολυμπιάδας
Ο Ραμόν Φονστ, μέλος της νικήτριας ομάδας.
ΤόποςΦράνσις Τζιμνάσιουμ
Ημερομηνία8 Σεπτεμβρίου 1904 (1904-09-08)
Συμμετοχές6 από 2 χώρες
Ολυμπιονίκες
Πρώτη θέση, χρυσό μετάλλιο Άλμπερτσον Βαν Ζο Ποστ
Μανουέλ Ντίαζ
Ραμόν Φονστ
Μικτή ομάδα
Δεύτερη θέση, αργυρό μετάλλιο Τσαρλς Τάουνσεντ
Τσαρλς Τάταμ
Άρθουρ Φοξ
Ηνωμένες Πολιτείες
1920 →
Ξιφασκία στους
Θερινούς Ολυμπιακούς
Αγώνες 1904

Ατομικό ξίφους ασκήσεως ανδρών
Ομαδικό ξίφους ασκήσεως ανδρών
Ατομικό ξίφους μονομαχίας ανδρών
Ατομικό σπάθης ανδρών
Ραβδί ανδρών

Το ομαδικό ανδρών στο ξίφος ασκήσεως ήταν ένα από τα πέντε αγωνίσματα ξιφασκίας και το μοναδικό ομαδικό στο πρόγραμμα των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1904 στο Σαιντ Λούις.[1]

Σύνοψη αγωνίσματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αγώνισμα επρόκειτο να διεξαχθεί αρχικά στις 6 Σεπτεμβρίου στο Φράνσις Τζιμνάσιουμ με τη συμμετοχή δύο αμερικανικών ομάδων (Νέα Υόρκη και Σικάγο), αλλά οι ξιφομάχοι από το Σικάγο δεν εμφανίστηκαν. Οι διοργανωτές αποφάσισαν να απονείμουν τον τίτλο σε αυτούς της Νέας Υόρκης άνευ αγώνος, όμως εκείνοι δεν δέχτηκαν και πρότειναν ο αγώνας να αναβληθεί για λίγες ημέρες ώστε να δώσουν χρόνο στην ομάδα του Σικάγο να έρθει στο Σαιντ Λούις. Στο διάστημα αυτό, οι ξιφομάχοι της Νέας Υόρκης έδωσαν αγώνες επίδειξης προς τιμήν του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για να τους δει, με σκοπό να προωθήσουν το άθλημα της ξιφασκίας και σε αυτή την περιοχή της χώρας. Οι αθλητές από το Σικάγο δεν εμφανίστηκαν τελικά και το αγώνισμα προγραμματίστηκε για τις 8 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή ξιφομάχων που είχαν λάβει μέρος και σε άλλα αγωνίσματα ξιφασκίας εκείνες τις ημέρες.

Συνολικά πήραν μέρος έξι αθλητές από δύο χώρες, χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα συμμετείχαν οι Τσαρλς Τάουνσεντ και Τσαρλς Τάταμ από τη Νέα Υόρκη, καθώς και ο Άρθουρ Φοξ, ο μοναδικός ξιφομάχος από το Σικάγο που βρέθηκε εκεί. Αν και όλοι είχαν καταγωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή καταχωρεί τον Τάταμ ως Κουβανό στα ατομικά αγωνίσματα και ως Αμερικανό στα ομαδικά.

Η έτερη ομάδα αποτελούταν από τους Κουβανούς Μανουέλ Ντίαζ (χρύσος στη σπάθη) και Ραμόν Φονστ (χρυσός στα ατομικά αγωνίσματα του ξίφους ασκήσεως και του ξίφους μονομαχίας), αλλά και τον Άλμπερτσον Βαν Ζο Ποστ από την ομάδα της Νέας Υόρκης, που όμως η ΔΟΕ τον καταχωρεί ως Κουβανό στα ατομικά αγωνίσματα που συμμετείχε (χρυσός στο ραβδί, ασημένιος στο ξίφος ασκήσεως και χάλκινος στο ξίφος μονομαχίας και τη σπάθη). Λόγω της συμμετοχής αθλητών διαφορετικών εθνικοτήτων σε αυτή την ομάδα, η ΔΟΕ της έδωσε την κοινή ονομασία "Μικτή ομάδα".

Κάθε ξιφομάχος έδωσε τρεις αγώνες αντιμετωπίζοντας τους ξιφομάχους της αντίπαλης ομάδας. Έτσι, διεξήχθησαν συνολικά εννέα αγώνες. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Μικτή ομάδα πετυχαίνοντας επτά νίκες έναντι δύο των Αμερικανών.[2]

Τελική κατάταξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάταξη Ξιφομάχοι Χώρα Νίκες Ήττες
1 Άλμπερτσον Βαν Ζο Ποστ
Μανουέλ Ντίαζ
Ραμόν Φονστ
Μικτή ομάδα Μικτή ομάδα 7 2
2 Τσαρλς Τάουνσεντ
Τσαρλς Τάταμ
Άρθουρ Φοξ
Ηνωμένες Πολιτείες 2 7

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Foil, Team, Men». Olympedia. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2020. 
  2. «Fencing at the 1904 St. Louis Summer Games: Men's Foil, Team» Sports Reference.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]