Ξενοκλής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλα πρόσωπα με το όνομα Ξενοκλής, δείτε: Ξενοκλής (αποσαφήνιση).
Ξενοκλής
Θάνατος5ος αιώνας π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αθήνα
Ιδιότητατραγικός ποιητής και συγγραφέας[1]
ΤέκναCarcinus
ΓονείςCarcinus the Elder

Ο Ξενοκλής (Ξενοκλῆς) ήταν αρχαίος Έλληνας τραγικός ποιητής, γιος του Καρκίνου επίσης τραγικού ποιητή.

Ο Ξενοκλής ήταν σύγχρονος του Αριστοφάνη, από τον οποίο και διακωμωδείται συχνά όποτε διδόταν η ευκαιρία, όπως π.χ. στις "Νεφέλες". Εξ αυτών φαίνεται ότι δεν υπήρξε και τόσο περίφημος ποιητής. Αντίθετα όμως από τις από τις απόψεις του Αριστοφάνη που διακωμωδούσε τους πάντες, όπως μας πληροφορεί ο Κλαύδιος Αιλιανός το έτος 415 π.Χ. ο Ξενοκλής νίκησε τον Ευριπίδη στο ποιητικό αγώνα του έτους εκείνου με την τετραλογία του "Οιδίπους - Λυκάων - Βάκχαι - Αδάμας" που δυστυχώς όμως το έργο αυτό δεν έχει διασωθεί. Ο Αιλιανός καταγράφει και μια προσωπική του άποψη πως η νίκη αυτή μπορεί να προήλθε και από δωροδοκία.[2]

Από τα διάφορα σχόλια προς Αριστοφάνη και από άλλες πηγές πληροφορούμαστε ότι και ο παππούς αυτού ο "Ξενοκλής ο πρεσβύτερος" ήταν επίσης τραγικός ποιητής που είχε ακμάσει τον 4ο αιώνα π.Χ. με μοναδικό στοιχείο ότι είχε γράψει ένα έργο με θέμα τον Οιδίποδα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.14ος, σελ.694.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Burian, Π. (2009). "Ακατάληκτη Συμπέρασμα: Η κατάληξη (-ες) Οιδίπους τύραννος ". Σε Goldhill, Σ. & Hall, Ε.. Σοφοκλή και του ελληνικού τραγική παράδοση . Cambridge University Press. p. 100. ISBN 978-0521887854 .
  • William Smith, Λεξικό της ελληνικής και ρωμαϊκής μυθολογίας και Βιογραφία , τ. 3, σελ. 1289-90, 1870.