Ξενοδοχείο Independence

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 10°37′13″N 103°29′50″E / 10.62028°N 103.49722°E / 10.62028; 103.49722

Ξενοδοχείο Independence
Χάρτης
Είδοςξενοδοχείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες10°37′2″N 103°29′42″E
ΧώραΚαμπότζη

Το Ξενοδοχείο Independence είναι ιστορικό ξενοδοχείο που βρίσκεται 5 χλμ έξω από τη Σίχανουκβιλ της Καμπότζης. Το αρχικό ξενοδοχείο, που αποπερατώθηκε το 1964, σχεδιάστηκε από τους Γάλλους αρχιτέκτονες Λερουά και Μοντέ ως ένα ορόσημο που είχε ως στόχο να καταδείξει συνειδητά την αισιοδοξία της χώρας μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της από τη Γαλλία. Το κτήριο του ξενοδοχείου είναι ένα μεγάλο λευκό οικοδόμημα που βρίσκεται σκαρφαλωμένο πάνω από τη θάλασσα και ήταν γνωστό στην γύρω περιοχή ως bprahm-bpel jawn (που σημαίνει "επτά όροφοι"), καθώς ήταν το ψηλότερο στη χώρα με διαφορά.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ανάμεσα στους διάσημους επισκέπτες του ξενοδοχείου ήταν η ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ και η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Τζάκι Κένεντι. Παράλληλα, το ξενοδοχείο Independence χρησιμοποιήθηκε και ως "αξιοθέατο" από τη βασιλική οικογένεια, καθώς ο τότε βασιλιάς Νοροντόμ Σαχανούκ είχε αναλάβει αρχικά την ευθύνη για την εσωτερική διακόσμηση του ξενοδοχείου.

Το ξενοδοχείο Independence σταμάτησε να χρησιμοποιείται ως ξενοδοχείο υπό τους Ερυθρούς Χμερ, οι οποίοι το χρησιμοποίησαν τόσο ως χώρο για εξάσκηση στην σκοποβολή όσο και ως βάση για την επίβλεψη του λιμένα της πόλης Σίχανουκβιλ, κατασκηνώνοντας στους άδειους διαδρόμους του. Όπως έχει αναφερθεί, κάποιοι αντιφρονούντες εκείνου του καθεστώτος φυλακίστηκαν επίσης στην πισίνα η οποία είχε σχήμα τριφυλλιού και ήταν σκεπασμένη με μπαμπού για να σχηματιτίζεται μια υποτυπώδης φυλακή.

Μετά την πτώση του Πολ Ποτ, το ξενοδοχείο άνοιξε και πάλι το 1992, για να στεγάσει δυνάμεις της UNTAC οι οποίες προσπαθούσαν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας. Παρ' όλα αυτά, λέγεται ότι μόνο τα μισά δωμάτια ήταν κατοικήσιμα εκείνη την περίοδο. Αργότερα, το ξενοδοχείο έπεσε και πάλι σε αχρηστία και χρησιμοποιήθηκε ως κρησφύγετο από εγκληματίες και λαθρεμπόρους.

Το ξενοδοχείο Independence ανακαινίστηκε τελικά και στη συνέχεια άνοιξε εκ νέου ως πολυτελές ξενοδοχείο τριών αστέρων το 2007, μετά από επένδυση της τράπεζας Canadia Bank. Η εφημερίδα Cambodia Daily γράφει, πριν από την τελετή των εγκαινίων: «ανανεωμένο, ανακαινισμένο, με τις φρικτές αναμνήσεις του θαμμένες κάτω από μια νέα στρώση χρώματος, το ιστορικό κτίριο θα συμβολίζει και πάλι την αισιοδοξία ενός έθνους».

Έχει κατασκευαστεί μια νέα πισίνα, αν και η παλιά βρίσκεται αχρησιμοποίητη στον κήπο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]