Ντμίτρι Ιβάνοβιτς τσάρεβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ντμίτρι Ιβάνοβιτς Τσάρεβιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση11  Οκτωβρίου 1552
Κρεμλίνο της Μόσχας
Θάνατος26  Ιουνίου 1553
Ρωσία
Αιτία θανάτουπνιγμός
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός Ναός Αρχαγγέλου στην Μόσχα
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Ρωσίας
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςΙβάν Δ΄ της Ρωσίας και Αναστασία Ρομάνοβνα
ΑδέλφιαAnna Ivanovna of Russia
Τσάρεβιτς Ιβάν Ιβάνοβιτς
Ντμίτρι του Ούγκλιτς
Φιοντόρ Α΄ της Ρωσίας
Δημήτριος Β΄ της Ρωσίας
ΟικογένειαΡουρικίδες
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Να μην συγχέεται με τον ομώνυμο ετεροθαλή αδελφό του Ντμίτρι του Ούγκλιτς.

Ο Ντμίτρι Ιβάνοβιτς (ρωσ.: Дмитрий Иванович, 11 Οκτωβρίου 1552 - 4 Ιουνίου 1553) από τον Οίκο των Ρουρικιδών ήταν ο πρώτος διάδοχος (tsarevich) της Ρωσίας, που όμως έζησε 8,5 μήνες.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρώτος γιος τού Ιβάν Δ΄ τού τρομερού, πρώτου εστεμμένου Αυτοκράτορα (Tsar) της Ρωσίας και της πρώτης (από τις επτά) συζύγους του Αναστασίας Ρομάνοβνας, κόρης τού Ρομάν Γιούριεβιτς Κόσκιν, συμβούλου (okolnichy) τού Βασιλείου Γ΄.

Το 1533 ο Ιβάν Δ΄ διαδέχθηκε τον πατέρα του 3ετής ως μέγας πρίγκιπας της Μόσχας. Όταν ενηλικιώθηκε, στέφθηκε τσάρος το 1547, τίτλο πού ήδη χρησιμοποιούσε ο πάππος του Ιβάν Γ΄ μετά το 1453 ως σύζυγος της (Ζωής) Σοφίας Παλαιολογίνας. Επέλεξε να νυμφευτεί την Αναστασία, κόρη πλούσιου βογιάρου. Έκαναν δύο κόρες, την Άννα και τη Μαρία, που απεβίωσαν 11 και 6 μηνών αντίστοιχα. Το 1552 γεννήθηκε ο Ντμίτρι, που βαπτίστηκε έτσι ίσως από τον Ντμίτρι τού Ντον (Donskoy) πρόπαππο τού Ιβάν Γ΄. Όταν ο Ιβάν Δ΄ ασθένησε, ζήτησε από τους βογιάρους να ορκιστούν, κάνοντας το νήπιο Ντμίτρι, διάδοχο (tsarenitch). Αυτοί δεν το έκαναν με ευχαρίστηση, διότι υπήρχε ο Βλαντίμιρ, ο 20ετής εξάδελφος τού Ιβάν Δ΄, που μπορούσε να τον διαδεχθεί· δέχθηκαν απρόθυμα. Αυτό έγινε το 1552 ή 1553.

Το καλοκαίρι τού 1553 ο Ιβάν Δ΄ ξεκίνησε προσκύνημα στη μονή Κυριλλο-Μπελοζέρσκι, κοντά στη σημερινή κώμη Κυρίλλοβ. Όταν ήταν στον ποταμό Σόρα, η βασιλική βάρκα ανατράπηκε από ένα κύμα και ο τσάρεβιτς έπεσε από την γκουβερνάντα που τον θήλαζε. Οι ενήλικες κατάφεραν να σωθούν, αλλά όταν βρήκαν το βρέφος, είχε πνιγεί. Το Χρονικό αναφέρει ότι ο άγιος Μάξιμος ο Γραικός, που είχε επισκεφτεί πρόσφατα τον Ιβάν Δ΄, το είχε προείπει· ο Αντρέι Κούρμπσκι αναφέρει, ότι ο άγιος Μάξιμος είχε πει "να μην πάει τόσο μακριά με τη γυναίκα του και το νεογέννητο".

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Rumyantsev, Vyacheslav (January 20, 2000). "Московские Великие князья (Grand Dukes of Russia)". Хроhос (Chronos). Hrono. Retrieved January 8, 2012.