Νταχαρές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο νταχαρές (ή νταϊρές ή ταγαράκι ή οργανάκι) είναι ένα ντέφι με μεγάλη διάμετρο που είναι αρκετά διαδεδομένο στις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. [1][2] Μαρτυρίες, όμως, προσφύγων στην Ελλάδα από τον Πόντο καθώς και μαρτυρίες των σημερινών ποντιόφωνων πληθυσμών της Μαύρης Θάλασσας μας δείχνουν ότι ήταν αρκετά διαδεδομένος στην  μουσική παράδοση του Εύξεινου Πόντου.[3]

Σγουρός βασιλικός (Λύρα, Νταχαρές)

Κατασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο νταχαρές είναι κατασκευασμένος από ένα μεγάλο ξύλινο (συνήθως καρυδιάς[4]) κόσκινο με διάμετρο από 20 μέχρι 50 εκ. (εξαρτάται από την προτίμηση του οργανοπαίχτη[4]) που καλύπτεται από δέρμα.[5] Τοποθετούν επίσης στον ξύλινο σκελετό σε ίσες αποστάσεις μικρά μπρούτζινα χειροποίητα ζίλια (κύμβαλα)[3] που σφυρηλατούνται για να ταιριάξουν οι φωνές τους[4].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία του νταχαρέ χάνεται στα βάθη του χρόνου και σχετίζεται με το αρχαιοελληνικό τύμπανο. Τα μεμβρανόφωνα όργανα είναι τα πρώτα που χρησιμοποίησε ποτέ ο άνθρωπος, γι’ αυτό τα συναντάμε σε διαφορετικά μεγέθη, με διαφορετικό όνομα και με διαφορετικές τεχνικές παιξίματος σε πολλές χώρες του κόσμου[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΝΤΕΦΙ». www.ipet.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2016. 
  2. «ΤΣΑΝΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ». gym-petrous.dra.sch.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2016. 
  3. 3,0 3,1 3,2 «Ο νταϊρές και το μπεντίρ». www.pontos-news.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2016. 
  4. 4,0 4,1 4,2 «Ντέφι - Νταχαρές Δράμας Siasos drums - Κατασκευή Ελληνικών Παραδοσιακών Κρουστών - Traditional Greek Drums». www.krousta.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2016. 
  5. «Νταχαρές». mythotopia.eu. Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2023.