Ντήτριχ Γ΄ της Κλέβης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντήτριχ Γ΄ της Κλέβης
Diederik V (III).jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1160
Θάνατος1193[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΤέκναΝτήτριχ Δ΄ της Κλέβης
ΓονείςΝτήτριχ Β΄ της Κλέβης
ΑδέλφιαΜαργαρίτα της Κλέβης
Αδελαΐδα της Κλέβης
ΟικογένειαΟίκος της Κλέβης
Θυρεός
Blason DE Clèves.svg
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ντήτριχ Γ΄, γερμ.: Dietrich III graf von Kleve (άκμασε 1172-88) από τον Οίκο της Κλέβης ήταν κόμης της Κλέβης από το 1172 έως το 1188.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Ντήτριχ Β΄ κόμη της Κλέβης και της Aδελαΐδας, κόρης του Γκέμπχαρντ Γ΄, κόμη του Ζούτσμπαχ.

Η κομητεία της Κλέβης (γερμ.: Grafschaft Kleve, ολλανδ.: Graafschap Kleef) ήταν μία κομητική πολιτεία της Γερμανικής αυτοκρατορίας, σήμερα εν μέρει στη Γερμανία (μέρος της βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας) και των Κάτω Χωρών/Ολλανδίας (τμήματα του Λίμπουρχ, της βόρειας Βραβάντης και του Χέλρελαντ). Οι ηγέτες της, που ονομάζονται κόμητες, είχαν μία ειδική και προνομιακή θέση στην Αυτοκρατορία. Η κομητεία της Κλέβης αναφέρεται για πρώτη φορά τον 11ο αι. Το 1417 η κομητεία έγινε δουκάτο (γερμ.: Herzogtum Kleve, ολλανδ.: Hertogdom Kleef) και οι ηγεμόνες του αναβιβάστηκαν σε δούκες.

Η ιστορία της σχετίζεται στενά με αυτή των γειτόνων της: τα δουκάτα του Γύλιχ, του Μπεργκ, του Χέλρε και της κομητείας του Λα Μαρκ. Το 1368 η Κλέβη και το Λα Μαρκ ενώθηκαν. Το 1521 τα Γύλιχ, Μπεργκ, Κλέβης και Λα Μαρκ σχημάτισαν τα Ενωμένα δουκάτα των Γύλιχ-Κλέβης-Μπεργκ. Η περιοχή βρισκόταν και στις δύο πλευρές του ποταμού Ρήνου, γύρω από την πρωτεύουσα Κλέβη και κάλυπτε περίπου τις σημερινές περιοχές Κλέβη, Βέζελ και την πόλη του Ντούισμπουργκ.

Σύμφωνα με τη γερμανική, ολλανδική και γαλλική Wikipedia υπήρχε μόνο ένας Ντήτριχ μεταξύ 1172 και 1198. Αυτός ήταν γιος του Ντήτριχ Β΄ και της Aδελαΐδας του Ζούλτσμπαχ και νυμφεύτηκε τη Mαργαρίτα της Ολλανδίας. Αυτό θα έκανε τους Ντήτριχ Γ΄ και Ντήτριχ Δ΄ το ίδιο πρόσωπο.

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]