Ντήτριχ Α΄ της Κλέβης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντήτριχ Α΄ της Κλέβης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1092[1]
Θάνατος1117[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςMaria von Henneberg[2]
ΤέκναΆρνολντ Α΄ της Κλέβης
ΓονείςDietrich II, Count of Cleves
ΟικογένειαΟίκος της Κλέβης
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ντήτριχ Α΄, γερμ.: Dietrich I graf von Kleve (άκμασε 1092-1119) από τον Οίκο της Κλέβης ήταν ο πρώτος κόμης της Κλέβης. Εξουσίασε από το 1092 έως το 1119. Είναι ο γενάρχης του Οίκου του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κομητεία της Κλέβης (γερμ.: Grafschaft Kleve, ολλανδ.: Graafschap Kleef) ήταν μια κομματική πολιτεία της αυτοκρατορίας της Γερμανίας, στην εποχή μας εν μέρει στη Γερμανία (μέρος της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας) και εν μέρει στις Κάτω Χώρες/Ολλανδία (τμήματα του Λίμπουρχ, της βόρειας Βραβάντης και του Χέλρελαντ). Οι ηγέτες της, που ονομάζονται κόμητες, είχαν μία ειδική και προνομιακή θέση στην Αυτοκρατορία. Η κομητεία της Κλέβης αναφέρεται για πρώτη φορά τον 11ο αι. Το 1417 ο νομός έγινε δουκάτο (γερμ.: Herzogtum Kleve, ολλανδ.: Hertogdom Kleef), και οι ηγεμόνες του ανέβηκαν στο καθεστώς των δουκών.

Η ιστορία της σχετίζεται στενά με αυτή των γειτόνων της: των δουκάτων του Γύλιχ, του Μπεργκ, του Γκέλρε και της κομητείας του Λα Μαρκ. Το 1368 η Κλέβη και το Λα Μαρκ ενώθηκαν. Το 1521 τα Γύλιχ, Κλέβη, Μπεργκ και Λα Μαρκ σχημάτισαν τα Ενωμένα δουκάτα Γύλιχ-Κλέβης-Μπεργκ. Η περιοχή βρισκόταν και στις δύο πλευρές του ποταμού Ρήνου, γύρω από την πρωτεύουσα Κλέβη και κάλυπτε περίπου τις σημερινές περιοχές Κλέβη, Βέζελ και την πόλη του Ντούισμπουργκ. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Άρνολντ Α΄ ως κόμης της Κλέβης.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γιος του ήταν ο:

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 28  Μαρτίου 2015.
  2. p59338.htm#i593375. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.