Νοτιοαφρικανική προεδρική εκλογή (2019)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η προεδρική εκλογή της Νότιας Αφρικής του 2019 πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαΐου 2019 κατά τη συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης στο Κέιπ Τάουν, την κοινοβουλευτική πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής, για να εκλεγεί ο αρχηγός κράτους. Οι εκλογές διεξάγονται με έμμεση ψηφοφορία, από τους 400 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης του κοινοβουλίου.

Ο Σίριλ Ραμαφόζα επανεξελέγη αρχηγός κράτους για πενταετή θητεία.

Πλαίσιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας της Νότιας Αφρικής, ο Σίριλ Ραμαφόζα, ο οποίος διαδέχτηκε τον Τζέικομπ Ζούμα το 2018 μετά την παραίτησή του, κηρύχθηκε εκλεγμένος για πενταετή θητεία από τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου Μογκόενγκ Μογκόενγκ, χωρίς καν να οργανωθεί επίσημη ψηφοφορία, καθώς ο Ραμαφόζα ήταν ο μόνος υποψήφιος [1]. Η προεδρική εκλογή του 2019 ακολούθησε τη νίκη του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), του κόμματος υπό την ηγεσία του Ραμαφόζα, στις βουλευτικές εκλογές της 8ης Μαΐου του 2019. Κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών, το ANC, αν και υπέστη απώλειες, συγκέντρωσε το 57,5% των ψήφων και τις 230 από τις συνολικά 400 έδρες στην Εθνοσυνέλευση.

Η εναρκτήρια σύνοδος της νέας Εθνοσυνέλευσης χαρακτηρίστηκε από την παραίτηση των εδρών τους από βουλευτές αρκετών προσωπικοτήτων που εξελέγησαν με τη λίστα του ANC, όπως ο υπουργός Περιβάλλοντος Νομβούλα Μοκονιάνε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μαλούσι Γκιγκάμπα. Άλλοι ανέβαλαν την ορκωμοσία τους, όπως ο αναπληρωτής πρόεδρος της χώρας, Ντέιβιντ Μαμπούζα, ύστερα από έκθεση της επιτροπής δεοντολογίας του ANC [1].

Στη συνέχεια, ο Σίριλ Ραμαφόζα ορκίστηκε σε μια τελετή που διοργανώνεται σε ένα στάδιο της Πρετόρια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Afrique du Sud: Ramaphosa réélu président de la République, Le Figaro avec AFP, 22 Μαΐου 2019 (Γαλλικά)