Νικκολό Αμέντα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικκολό Αμέντα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18  Οκτωβρίου 1659
Νάπολη
Θάνατος21  Ιουλίου 1719
Νάπολη
ΨευδώνυμοPisandro Antiniano
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακωμικός συγγραφέας

Ο Νικκολό Αμέντα (ιταλ. Niccolò Amenta, 18 Οκτωβρίου 165921 Ιουλίου 1719) ήταν Ιταλός θεατρικός συγγραφέας και ποιητής, που γεννήθηκε και πέθανε στη Νάπολη.

Ο Αμέντα υπήρξε μια πολυσχιδής και εκρηκτική προσωπικότητα, που διακρίθηκε σε πολλούς τομείς της πολιτιστικής ζωής της εποχής του, τόσο στην Ιταλία όσο και έξω από αυτή. Σπούδασε νομικά και άσκησε με επιτυχία το επάγγελμα του δικηγόρου, αλλά αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία. Σε αυτό συνέτεινε και ένα οφθαλμικό πρόβλημα που είχε από έφηβος με το πολύ φως, που τον απέτρεπε από το να βγαίνει συχνά από το σπίτι του. Έγινε γνωστός και αγαπητός ως συγγραφέας με την παρουσίαση της πρώτης του ήδη κωμωδίας, της La Constanza, που παίχθηκε στην πατρίδα του Νάπολη με θριαμβευτική επιτυχία. Το έργο αυτό μεταφράσθηκε σε πολλές γλώσσες και «ανέβηκε» σε πολλά θέατρα ευρωπαϊκών χωρών. Η συνέχεια της δραματουργικής προσφοράς του Αμέντα ήταν επίσης γεμάτη θριάμβους. Οι κωμωδίες του Η υπηρέτρια, Η ομοιότητα, Η Καρλόττα, Οι δίδυμες (Le Gemelle) και Η Τζουστίνα παίχθηκαν σε πολυάριθμες σκηνές με αποθεωτική υποδοχή από το κοινό.

Πέρα από τη θεατρική παραγωγή του, ο Αμέντα ασχολήθηκε με την ποίηση, αλλά και με τον δοκιμιακό λόγο. Η συμβολή του στον τομέα της γλώσσας ήταν σπουδαία: έλαβε μέρος στις φιλολογικές διαμάχες της εποχής του σχετικώς με το γλωσσικό ζήτημα και συνέγραψε πολλά εμπεριστατωμένα δοκίμια σχετικώς. Συνετέλεσε στο να απαλλαγεί η ιταλική γραμματεία από τη στείρα μίμηση της αρχαίας κλασικής δραματουργίας ή των ισπανικών προτύπων της εποχής. Ιδιαιτέρως στα θεατρικά έργα του κατάφερε να απελευθερωθεί από την, ανεδαφική για την εποχή του, δυνάστευση των αρχαίων ή των Ισπανών ηρώων και να παρουσιάσει χαρακτηριστικούς τύπους με ζωντάνια μέσα τους, οι οποίοι αγαπήθηκαν και εκτιμήθηκαν πολύ από το θεατρικό κοινό, αλλά και από τους κριτικούς.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τάσος Ν. Πετρής: Το λήμμα «Αμέντα Νικόλαος» στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμ. 4, σελ. 732
  • Alberto Asor Rosa: Το λήμμα «AMENTA, Niccolò» στο Dizionario biografico degli italiani, τόμ. 2, Istituto dell'Enciclopedia Italiana, Ρώμη 1960