Νικίας επιγραμματοποιός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νικίας επιγραμματοποιός
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Νικίας (Αρχαία Ελληνικά)
Γέννηση3ος αιώνας π.Χ.
Μίλητος
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιατρός
ποιητής
επιγραμματοποιός
Περίοδος ακμής3ος αιώνας π.Χ.
Οικογένεια
ΣύζυγοςΘεύγενις

Ο Νικίας από τη Μίλητο (αναφερόμενος στην διεθνή βιβλιογραφία και Νικίας ο Μιλήσιος), ήταν ιατρός, λόγιος και ποιητής, επιγραμματοποιός του 3ου αιώνα π.Χ, συμμαθητής του φημισμένου, αργότερα, ιατρού Ερασίστρατου και στενός φίλος του ποιητή Θεοκρίτου[1].

Ο Θεόκριτος αναφέρεται σε αυτόν στο ειδύλλιό του με τίτλο Κύκλωψ (Ειδύλλιο XI)[2], καθώς και στο ειδύλλιο αρ. 28 XXVIII (Ηλακάτη) με το οποίο συνοδεύει το δώρο του, ένα αδράχτι (μια ηλακάτη) από ελεφαντόδοντο, προς τη σύζυγο του Νικία, Θευγενὶδα, για να την ευχαριστήσει για τη φιλοξενία.[3]

Ο Μελέαγρος αναφέρει τον Νικία στο εισαγωγικό του ποίημα στον Στέφανό του, εκεί που παρομοιάζει τους ποιητές με λουλούδια του στεφάνου ως «χλοερόν τε σύσιμβρον Νικίου»[4], όπου το σύσιμβρο, (αναφερόμενο και σκύμβρο ή συσίμβριο) αναφέρεται φυτό, το οποίο περιγράφεται στα Γεωπονικά (περί σκύμβρα) ως «ορέξεως ενεργητικόν και έρων κινητικόν». Σημειώνεται ότι η παρομοίωση του Μελεάγρου, γίνεται με φυτό με θεραπευτικές ιδιότητες, συσχετίζοντας το ιατρικό του επάγγελμα[4].

Τα επιγράμματα που αποδίδονται σε αυτόν είναι στην Παλατινή Ανθολογία τα VI 122, 127, 170, VII 200, IX 315, 564, 398 ενώ στην Ανθολογία του Πλανούδη βρίσκονται και τα XVI 188, 189 τα οποία δεν υπάρχουν στην Παλατινή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «PerseusCatalog». catalog.perseus.org. Ανακτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2024. 
  2. «Κύκλωψ - Βικιθήκη». el.wikisource.org. Ανακτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2024. 
  3. «Ηλακάτη - Βικιθήκη». el.wikisource.org. Ανακτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2024. 
  4. 4,0 4,1 Project Gutenberg. Select Epigrams from the Greek Anthology.