Νηφόρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ο όρος νηφόρος από τη λέξη "νηοφόρος" (Φέρω+νηες = οδηγώ, κατευθύνω την νηομπομπήν) μπορεί να αναφέρεται:

  • Νηοφόρος "ο Πλοίαρχος του "επικεφαλής" πολεμικού σκάφους που σε καιρό πολέμου προστατεύει το άθροισμα εμπορικών σκαφών συνοδεύοντας τα. Την εποχή της "Ιστιοφόρου Θαλασσοπλοϊας" όπου ανθούσε η πειρατεία, ΄΄ολα τα εμπορικά πλοία σχημάτιζαν "νηομπομπές", συνόδευε ένα (ή περισσότερα) πολεμικό πλοιο-εννοείται-εξοπλισμένο. Ο επικεφαλής λοιπόν, της νηομπομπής (κυβερνήτης πλοίου) λεγόταν "Νηοφόρος" από το νηες+φέρω = οδηγώ=προστατεύω. Ο Νηοφόρος με αποβολή του όμικρον , έγινε Νηφόρος.
  • Το 'επώνυμο Νηφόρος απαντάται στην Ελλάδα κυρίως με την ορθογραφία Νιφόρος.

Μία ομάδα βρίσκεται στο νησί Κάλαμος Λευκάδας, όπου κατέφυγε τον 18ο αιώνα κυνηγημένη από τους Τούρκους και προερχόμενη μάλλον από το Μελιγαλά της Πελοπονήσου.

Ο Κάλαμος τότε ανήκε στην Αγγλία και έτσι πολλοί κατέφευγαν εκεί, μια και βρισκόταν πολύ κοντά στην Αιτωλοακαρνανία. Γνωστότερο παράδειγμα είναι η οικογένεια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (το περιστατικό αναφέρεται σε ένα αναγνωστικό του δημοτικού της δεκαετίας του 50).

Άλλες οικογένειες βρίσκονται στο Μελιγαλά και άλλες στο Βόλο.

Με "η" καθιερώθηκε μάλλον από τον γιατρό ακτινολόγο Δημήτριο Νηφόρο (1906-1982) από τον Κάλαμο, σύμφωνα με την άποψη του καθηγητή του γνωστού φιλόλογου Θρασύβουλου Σταύρου όταν ήταν στο γυμνάσιο Λευκάδας γύρω στο 1920, και πολλοί από τους υπόλοιπους του Καλάμου ακολούθησαν.


Εικονίδιο αποσαφήνισης
Αποσαφήνιση
Αυτή είναι μια σελίδα αποσαφήνισης, δηλαδή μια σελίδα που δείχνει άλλες που θα είχαν το ίδιο όνομα με αυτήν.
Εάν ακολουθήσατε μια σύνδεση εδώ, μπορεί να θελήσετε να επιστρέψετε και να διορθώσετε τον σύνδεσμο για να συνδέει προς την κατάλληλη συγκεκριμένη σελίδα.