Νησιά του Εξαμιλίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θέα του μεγαλύτερου νησιού του Εξαμιλίου

Τα νησιά του Εξαμιλίου (αλβανικά: Ishuj të Ksamilit ή Ishuj të Tetranisit), είναι τέσσερα βραχώδη νησιά που βρίσκονται κοντά στο Ιόνιο Πέλαγος στη νότια Αλβανία. Το χωριό Εξαμίλι, από το οποίο πήραν το όνομα τα νησιά, βρίσκεται στα ανατολικά των νησιών. Επιπλέον, τα νησιά βρίσκονται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Βουθρωτού.[1]

Τα νησιά βρίσκονται στα νότια της Αλβανικής Ριβιέρας κατά μήκος του Ιονίου Πελάγους. Είναι απομακρυσμένα και είναι προσβάσιμα μόνο με βάρκα. Η συνολική έκταση των τεσσάρων νησιών είναι 8,9 εκτάρια.[2] Τα δύο εξωτερικά νησιά συνδέονται με μια στενή λωρίδα άμμου. Όσον αφορά τη γεωλογία, τα νησιά έχουν διαμορφωθεί στην τρέχουσα μορφή τους κατά τη διάρκεια της ιουράσιας περιόδου, με την αποσύνδεση της ηπειρωτικής χώρας λόγω της δραστηριότητας του νερού.

Συλλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Bego Malltezi Ecotourism in Butrint NP». researchgate.net (στα English). σελ. 152. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  2. National Tourism Agency. «Albanian Nature and Active Holidays» (PDF). Republic of Albania. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 31 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 4 Μαρτίου 2011.