Νζόγια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νζόγια
ΠηγέςΛόφοι Τσερανγκάνι
ΕκβολέςΛίμνη Βικτόρια
Ροή118 κυβ.m/sec (μέση)
Χώρες ΛεκάνηςΚένυα
ΚένυαΚένυα
Μήκος257 km
Υψόμετρο Εκβολών1.136 μέτρα
Λεκάνη απορροής12.709 km²

Ο Νζόγια (αγγλ. Nzoia River) είναι ποταμός της δυτικής Κένυας με μήκος 257 χιλιόμετρα. Πηγάζει από τους λόφους Τσερανγκάνι και περνά από τους οικισμούς Καπσάρα και Σπρίνγκερ, καθώς και από τη Γέφυρα του Μόι. Γενικώς ρέει προς τα νοτιοδυτικά και εκβάλλει στη Λίμνη Βικτόρια (τη μεγαλύτερη σε έκταση λίμνη της Αφρικής) κοντά στη μικρή πόλη Πορτ Βικτόρια.

Ο ποταμός έχει μέση ετήσια ροή νερού 3,72 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ή περίπου 118 κυβ. μετρα ανά δευτερόλεπτο, γεγονός που τον καθιστά τον δεύτερο μεγαλύτερο της ποταμό Κένυας από αυτή την άποψη.

Ο Νζόγια είναι σημαντικό ποτάμι για τη δυτική Κένυα, καθώς διέρχεται μέσα από μια περιοχή όπου εκτιμάται ότι ζουν πάνω από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Τα νερά του παρέχουν άρδευση όλο το έτος, ενώ και οι ετήσιες πλημμύρες του στη χαμηλή έκταση των αλλουβιακών εναποθέσεων του Μπουνταλάνγκ-ι συνεισφέρει στη μεγάλη γεωργική παραγωγή της περιοχής.

Γύρω από τη βιομηχανική περιοχή του Γουεμπούγιε, ο ποταμός δέχεται πολλά απόβλητα από τα εργοστάσια χαρτοποιίας και ζάχαρης που υπάρχουν εκεί. Ο Νζόγια έχει μερικούς θεαματικούς καταρράκτες, μάλιστα η πόλη Γουεμπούγιε ονομαζόταν την εποχή της αποικιοκρατίας Μπρόντερικ Φωλς («Καταρράκτες Μπρόντερικ») από το επώνυμο του πρώτου λευκού που έφθασε στους Καταρράκτες Ναμπουγιόλε στον Νζόγια. Θεωρείται ότι ο ποταμός έχει αξιόλογο δυναμικό για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]