Νεκροσύρτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Νεκροσύρτης μοναχός)
Νεκροσύρτης
Στο καταφύγιο Σάμπι Σαντ, Νότια Αφρική
Στο καταφύγιο Σάμπι Σαντ, Νότια Αφρική
Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Αετόμορφα (Accipitriformes)
Οικογένεια: Αετίδες (Accipitridae)
Γένος: Νεκροσύρτης (Necrosyrtes) Γκλόγκερ, 1841
Είδος: N. monachus
Διώνυμο
Necrosyrtes monachus (Νεκροσύρτης ο μοναχός)
(Τεμίνκ, 1823)

Ο νεκροσύρτης ο μοναχός (Necrosyrtes monachus) είναι είδος γύπα της οικογένειας Accipitridae (Αετίδες), αν και διαθέτει κοινά χαρακτηριστικά με τον γαλόγυπα (Cathartes aura) της οικογένειας Cathartidae (Καθαρτίδες ή Γύπες του Νέου Κόσμου), αποτελεί τον μοναδικό εκπρόσωπο του γένους Necrosyrtes και δεν περιλαμβάνει υποείδη.

Βιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φωλιάζει συχνά σε φοίνικες, όπου γεννά ένα μόνο αυγό. Ενδέχεται να ζουν σε μικρές αποικίες, παρ' όλα αυτά σε ένα κουφάρι μπορεί να συγκεντρωθούν μέχρι και 100 άτομα του είδους. Η γεωγραφική του εξάπλωση εκτείνεται στο μεγαλύτερο μέρος της Υποσαχάριας Αφρικής, συγκεκριμένα από τη Μαυριτανία ανατολικά έως την Αιθιοπία και νότια έως τη Ναμίμπια και τη Νότια Αφρική και ζει σε σαβάνες και γύρω από τις ανθρώπινες κατοικίες, ιδιαίτερα σε δεξαμενές αποβλήτων και σφαγεία, στις οποίες οι ντόπιοι αποκαλούν αυτούς τους γύπες «σκουπιδιάρηδες», αφού, όπως οι άλλοι γύπες, είναι πτωματοφάγοι, παρόλο που τρώει και μικρά έντομα. Πετά σε υψόμετρο 4.000 μέτρων.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γενικά θεωρείται ένας από τους μικρότερους γύπες του Παλαιού Κόσμου με μήκος σώματος 62—72 εκ, άνοιγμα φτερών 155—165 εκ (το πολύ 182 εκ) και σωματικό βάρος 1,5—2,6 κιλά.

Σε όλο το μήκος του σβέρκου υπάρχει φτέρωμα, το σώμα αποτελείται από σκούρο καφέ φτέρωμα, ενώ το πρόσωπό του αλλάζει χρώμα ανάλογα με το τι νιώθει. Δηλαδή όταν το πουλί είναι χαρούμενο, το πρόσωπο κοκκινίζει, αλλά εάν κάτι το τρομάξει, το πρόσωπο ασπρίζει.

Αν και στο παρελθόν ο νεκροσύρτης μοναχός θεωρούταν είδος ελάχιστης ανησυχίας από την IUCN, το 2011 εντάχθηκε στην Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών ως είδος που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό.

Γκαλερί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]