Ιερό της Μουνιχίας Αρτέμιδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ναός της Μουνιχίας Αρτέμιδος)
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ιερό της Μουνιχίας Αρτέμιδος
Είδος ναός και άδυτο
Γεωγραφικές Συντεταγμένες 37°56′8″N 23°39′32″E
Διοικητική υπαγωγή Δήμος Πειραιώς
Χώρα Ελλάδα

Το Ιερό της Μουνιχίας Αρτέμιδος ή Ναός της Μουνιχίας Αρτέμιδος ήταν από τους σημαντικότερους αρχαίους ναούς της Αττικής, αφιερωμένο στην θεά Άρτεμη. Βρισκόταν στη νότια πλευρά του λιμανιού της Μουνιχίας (ευρύτερα γνωστού σήμερα ως Τουρκολίμανου) στον Πειραιά, στη θέση που κατέχει από το 1935 ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδας.[1] Παίρνει το όνομα από τον τοπικό μυθικό ήρωα Βασιλέα Μούνιχο.

Ο Ναός της Μουνιχίας Αρτέμιδος εκτός του θρησκευτικού χαρακτήρα φαίνεται πως στην αρχαιότητα έπαιζε και οικονομικό ρόλο. Από τα κείμενα των Λυσία[2] και Δημοσθένη[3] συμπεραίνεται ότι στο ναό αυτό κατέφευγαν όσοι Τριήραρχοι δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να αναλάβουν τα έξοδα της λεγόμενης "λειτουργίας".

Φαίνεται επίσης πως ο ναός ήταν και ένα είδος ασύλου των πολιτών της αρχαίας Αθήνας που νόμιζαν ότι αδικούνται. Έτσι κατέφευγαν εκεί, αν διώκονταν από την Πολιτεία και, είτε ανέμεναν την εκδίκαση της ένστασής τους, είτε επέβαιναν (με την ανοχή των Αρχών) στα πλοία του προκείμενου λιμένα Μουνιχίας και αυτοεξορίζονταν.

Προς τιμή της Μουνιχίας Αρτέμιδος τελούνταν ετησίως τα Μουνίχια, σημαντική εορτή για την Αθήνα και η σημαντικότερη του αρχαίου Πειραιά, με αγώνες ναυτικού χαρακτήρα.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Λ. Παλαιοκρασσά, "Το Ιερό της Αρτέμιδος Μουνιχίας," ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, Ιούνης, 2011, 91-96. Μέχρι τις ανασκαφές του 1935, οι περισσότεροι ερευνητές πίστευαν πως ο ναός αυτός κατέλαβε τη θέση αρχαιότερου ακόμη ναού αγνώστου θεάς που λατρευόταν στη κορυφή του λόφου της Μουνιχίας, όπου βρίσκεται ο σημερινός χριστιανικός ναός του Προφήτη Ηλία. Ο Wachsmuth και ο Δ. Λαμπίκης προτάσσουν τη κορυφή, ο Hirschfeld έξω από τον λιμένα Μουνιχίας, ο Leake κατά την επίσκεψή του στον Πειραιά είδε ερείπια του ναού στη περιοχή του λιμένα Μουνιχίας (θεωρώντας όμως τούτο τον λιμένα Ζέας - Πασαλιμάνι). Τα ίδια ερείπια είχαν δει προηγούμενα και οι Spon και Wheler, την ίδια γνώμη ασπάσθηκαν και οι Έλληνες Αγγελόπουλος Ηλ. και Ραγκαβής Α. με τη προσθήκη του τελευταίου ότι βρισκόταν στη νοτιοδυτική πλευρά του λόφου μεταξύ Ζέας και Μικρολίμανου.
  2. «Λυσίας, Κατά Αγοράτου, κεφάλαιο 24». www.perseus.tufts.edu. Ανακτήθηκε στις 2016-06-07. 
  3. Δημοσθένης «Περί του Στεφάνου», 107

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλαιοκρασσά, Λυδία. Το ιερό της Αρτέμιδος Μουνιχίας. http://www.archaiologia.gr/wp-content/uploads/2011/06/39-14.pdf. Ανακτήθηκε στις 07-06-2016.