Ναφθενικός χαλκός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Ναφθενικός χαλκός (αγγλ. Copper naphthenate)[1] είναι το χαλκούχο άλας του ναφθενικού οξέος.[2] Έχει το χημικό τύπο CuCnH2n-zO4 (όπου: n: 10-24; z: 0, 1, 2). Η κύρια μέθοδος σύνθεσης του ναφθενικού χαλκού είναι η αντίδραση, κάτω από ειδικές συνθήκες, ναφθενικού οξέος με ενώσεις δισθενικού χαλκού (Cu, ΙΙ), όπως λ.χ. βασικού ανθρακικού χαλκού μαζί με ένυδρο χαλκό, ή με το υδροξείδιο του χαλκού.

Το ναφθενικό οξύ χρησιμοποιήθηκε, τη δεκαετία του ’40, για να περιγράψει τα μίγματα οξέων με βάση το πετρέλαιο. Σήμερα, το ναφθενικό οξύ χρησιμοποιείται γενικά για να αναφέρεται σε όλα τα καρβοξυλικά οξέα που υπάρχουν στο πετρέλαιο (κυκλικές, ακυκλικές ή αρωματικές ενώσεις), όπως και τα καρβοξυλικά οξέα που περιέχουν ετερο-άτομα, όπως άζωτο (Ν) και θείο (S). Ορισμένα τέτοια οξέα περιέχουν περισσότερο από 50% συνδυασμούς αλειφατικών και αρωματικών οξέων.

Ο ναφθενικός χαλκός έχει σήμερα ποικίλες χρήσεις, κυρίως ως συστατικό εμποτιστικών σκευασμάτων για το ξύλο. Επίσης χρησιμοποιείται για την προστασία βαμβακερών υφασμάτων έναντι μυκήτων και εντόμων.[3][4] Είναι εύκολα διαλυτός σε οργανικούς διαλύτες και σε έλαια που σχετίζονται με το πετρέλαιο. Επίσης επειδή είναι αδρανής ένωση, χρησιμοποιείται ενάντια σε έντομα και νηματώδεις σε εδάφη ή καλλιεργούμενες εκτάσεις. Ακόμη, δύναται να εφαρμοσθεί ως προσθετική ουσία για την ξήρανση (στέγνωμα) σε ορισμένα αλκυδικής βάσης χρώματα.[5][6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]