Νίκος Δαλαμπύρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νίκος Δαλαμπύρας
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΑυγούστου 1976
Θεσσαλονίκη
ΕθνικότηταΈλληνες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαλλιτέχνης
δημοσιογράφος
μουσικός
δημιουργός κόμικς

Ο Νίκος Δαλαμπύρας, γνωστός και ως "Roxx Ztar" είναι Έλληνας δημιουργός κόμικς, μουσικός και ραδιοφωνικός παραγωγός.

Γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1976 στη Θεσσαλονίκη. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας το έτος 2003.

Κόμικς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διδάχτηκε την τέχνη των κόμικς αρχικά από τους Γιώργο Αγγελίδη, Κώστα Βουτσά και Τάσο Αποστολίδη και στη συνέχεια από τον Γιώργο Κωνσταντίνου.

Έχει ασχοληθεί με τα κόμικς αρχικά ως εικονογράφος για την πολιτική-πολιτιστική εφημερίδα/επιθεώρηση "Γεννήτωρ Ιδεών" (1996) και το περιοδικό "Μπλέ" (1998), καθώς και για το περιοδικό "Ι.Q." και την εφημερίδα του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας "Αθιβολές"(1999). Πιο ενεργά όμως μέσω της εικαστικής ομάδας "Εικονοστρόβιλος", μαζί με τους δημιουργούς Παύλο Γενίτσαρη, Πάνο Κρητικό, Τrashman κ.α. και υπό την καθοδήγηση του δημιουργού Γιώργου Κωνσταντίνου, συμμετείχε στη δημιουργία των φανζίν "Χωματερή" και "Ασυλάτωρ"(1998).

Μετά την αποχώρηση του Γεώργιου Κωνσταντίνου στην Ισπανία, με τον ίδιο πυρήνα συνεργατών θα ξεκινήσει στα 1999 την προσπάθεια έκδοσης του κόμικς φανζίν "Ανόργανη Ύλη". Το φανζίν αυτό, που ξεκίνησε τον κύκλο της ζωής του τον Απρίλιο του 2000, θα τερματίσει την κυκλοφορία του τον Απρίλιο του 2003, έχοντας τυπώσει εννέα τεύχη. Η έκδοση της "Ανόργανης ύλης" στάθηκε η αφορμή για να έρθουν σε επικοινωνία και επαφή μεταξύ τους πολλοί νέοι τότε δημιουργοί κόμικς, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται οι: Βασίλης Γκογκτζιλάς, Trashman (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γίωργου Τσούκη), Χρήστος Σταμπουλής και Πέτρος Χριστούλιας, γεγονός που θα οδηγήσει στη συνέχεια στη σύσταση της, αρχικά άτυπης, ομάδας ανεξαρτήτων δημιουργών κόμικς "Ένατη Διάσταση".

Ως "Ένατη Διάσταση", μαζί με τον συμφοιτητή του και φίλο Παναγιώτη Κρητικό, θα οργανώσουν πολυάριθμες εκθέσεις κόμικς ανά την Ελλάδα, συγκεντρώνοντας γύρω τους νέους καλλιτέχνες και αναλαμβάνοντας την επιμέλεια και έκδοση των πολυσέλιδων καταλόγων που συνοδεύανε τις περισσότερες από αυτές τις εκθέσεις. Η πρώτη από αυτές τις εκθέσεις, με τη φιλική συμμετοχή μάλιστα καταξιωμένων επαγγελματιών του χώρου, έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2001, μέσα στα πλαίσια της Φοιτητικής Εβδομάδας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου θεσσαλονίκης. Ο τίτλος της έκθεσης αυτής ήταν "Ζούνε Ανάμεσα μας". Ακολουθήσανε οι εκθέσεις "Άνθρωποι και άλλα Ζώα" (Κέντρο Νέων Βόλου "Δίαυλος") και "Παλίρροια" ,"Φούσκες"(2002), "Σημεία και Τέρατα" (2003) και τέλος η 1η Επιστημονική Διημερίδα για τα Κόμικς, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτιστικής τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου τον Μάιο του 2003.

Στη συνέχεια, με τον Παναγιώτη Κρητικό και πάλι, θα ξεκινήσει στα 2005 την "Ένατη Διάσταση", αλλά ως κανονική εκδοτική εταιρεία αυτή τη φορά. Το πρώτο άλμπουμ της "Ένατης Διάστασης" ως εκδοτικής εταιρείας αποτελεί το "Οι Θλιβερές Περιπέτειες του Yellow Boy" τον Νοέμβριο του 2005. Από τότε μέχρι και σήμερα, ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων για την εκδοτική "Ένατη Διάσταση", έχει αναλάβει την έκδοση άλμπουμ για διακεκριμένους Έλληνες δημιουργούς κόμικς, όπως ο Σταύρος Κιουτσιούκης (Yellow Boy I,2,3, "Iππότες"), ο Πέτρος Χριστούλιας ("Ιστορίες των Μελανουπόλεων"), ο Κωστής Τζωρτζακάκης ("Η κόρη της Φοινικιάς"), ο Χρήστος Σταμπουλής ("Charlotte-Zεστοί χαρούμενοι πίδακες"), ο Τάσος Ζαφειριάδης (γνωστός με το ψευδώνυμο "ΤΑΖ", "Κυρ Κονγκ"), ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος ("Ο Γιάπωνας-Δευτερονόμιον", "Επιλαρχία") κ.ά., ενώ έχει συμμετάσχει και συνδιοργανώσει πλήθος εκθέσεων με το αυτό αντικείμενο (κόμικς) ανά την Ελλάδα.

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως μουσικός, ο Νίκος Δαλαμπύρας διδάχτηκε στη σχολή κρουστών D'Agostini τύμπανα με δάσκαλο τον Νίκο Φουντουκίδη. Ξεκίνησε να παίζει τύμπανα και να τραγουδάει στο cover συγκρότημα "Blackout" μαζί με παιδικούς του φίλους, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγεται ο Θανάσης Μηλιώκας στα 1993.

Στα 2000 ξεκίνησε το συγκρότημα hard rock/glam metal "Roxy Bitch" και έκτοτε χρησιμοποιεί το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο "Roxx Ztar". Από το 2010 συμμετέχει και στο συγκρότημα "Wild Kitten".

Aπό το 1998 και μέχρι και το 2010, για λογαριασμό του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα για το θεσμό της Φοιτητικής Εβδομάδας, οργάνωνε το φεστιβάλ μουσικών συγκροτημάτων "Rockemon", στο οποίο συμμετείχαν αφιλοκερδώς δεκάδες καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα, επώνυμα και μη.

Εκτός από μουσικός, κάνει τακτικά εμφανίσεις και ως dj κυρίως στη Θεσσαλονίκη.

Ραδιόφωνο-media.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε την ενασχόληση του με το ραδιόφωνο στη ραδιοφωνική συχνότητα "Ράδιο Φωνή της Τούμπας-FM 105,5" της Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 2000.

Από τον Ιούνιο του 2001 μέχρι και τον Απρίλιο του 2004, για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού "FM 1055 Rock" της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Αλέξη Αναστασιάδη, συμμετείχε στην πρωινή εκπομπή "Πρωινό Συνεργείο". Από τον Αύγουστο του 2005 μέχρι και σήμερα, στην ίδια συχνότητα, συμμετέχει στην εκπομπή "Άθλιοι Γίοι", σε ραδιοφωνικό κωμικό δίδυμο με τον Αλέξη Αναστασιάδη.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]