Νίκη (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αρ. 159)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έκθεμα Εθνικού
Αρχαιολογικού Μουσείου
Νίκη
ΟνομασίαΈκθεμα Εθνικού
Αρχαιολογικού Μουσείου
Είδοςαγαλματίδιο
Διαστάσεις81 εκ.
ΜουσείοΕθνικό
Αρχαιολογικό
Μουσείο
Αριθμός καταλόγου159
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Το αγαλμάτιο της Νίκης που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό μουσείο με αριθμό καταλόγου 159 βρέθηκε στην Επίδαυρο και είναι έργο του ύστερου 4ου αι. π.Χ..

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο της Πάρου. Έχει ύψος 0,81 μέτρα. Διατηρείται σε καλή κατάσταση, λείπει όμως το αριστερό χέρι από τον αγκώνα, η δεξιά παλάμη και τα δάκτυλα του δεξιού ποδιού. Η κεφαλή και τα χέρια είχαν σπάσει και ανασυγκολλήθηκαν. Ο αριστερός ώμος είναι γύψινος, αποκαταστημένος. Παριστάνει μια νεαρή γυναίκα που περπατάει αέρινα με το δεξί πόδι σε βήμα εμπρός. Φοράει πέπλο λακωνικού ρυθμού, που είναι δεμένος με ζώνη κάτω από το στήθος. Το δεξιό στήθος και το δεξιό πόδι είναι ακάλυπτα. Η κόμη είναι μακρυά, τα μαλλιά κυματιστά, δεμένα πίσω κόμπο. Στον ώμο ανακαλύπτουμε υποδοχές, στις οποίες ήταν προσαρμοσμένα φτερά από μάρμαρο.

Ερμηνεία και ιστορική τοποθέτηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το άγαλμα παρουσιάζει τη θεά Νίκη. Η εντύπωση του αέρινου βαδίσματος ενισχύονταν από τα φτερά, τα οποία χάθηκαν και δεν σώζονται. Το αγαλματίδιο ήταν τοποθετημένο στο ακροτήριο του αριστερού δυτικού αετώματος του ναού της Αρτέμιδος στην Επίδαυρο, και ανήκε στην ίδια ομάδα με τα εκθέματα αρ. 160 και 161. Είναι έργο του ύστερου 4ου αιώνα π.Χ..

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]