Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νεγκέβ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Νέγκεβ)
Το Έιν Αβντάτ στην κοιλάδα Ζιν του Νεγκέβ
Με κόκκινο εμφανίζεται η νότια επαρχία του Ισραήλ, η οποία περιλαμβάνει το Νεγκέβ.

Το Νεγκέβ (εβραϊκά: הַנֶּגֶב‬, τιβεριανή εκφορά: han-Néḡeḇ ; αραβικά: النقب‎‎ αν-Νακάμπ) είναι έρημη και ημιέρημη περιοχή στο νότιο Ισραήλ. Η μεγαλύτερη πόλη και το διοικητικό κέντρο του νότιου Ισραήλ είναι η Μπερ Σεβά (με πληθυσμό 209.687 κατοίκων), στο βόρειο Νεγκέβ. Το νότιο άκρο του Νεγκέβ βρίσκεται στον κόλπο της Άκαμπα και το θέρετρο Εϊλάτ. Περιέχει αρκετές αναπτυξιακές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ντιμόνα, του Αράντ και του Μιτσπέ Ραμόν. Στην πόλη βρίσκεται ένας μικρός αριθμός πόλεων Βεδουίνων όπως το Ραχάτ, το Τελ ασ-Σαμπί και το Λακιάχ. Υπάρχουν διάφορα κιμπουτσίμ στο Νεγκέβ, συμπεριλαμβανομένων του Ρεβιβίμ και του Σντε Μποκέρ. Στο Σντε Μποκέρ αποσύρθηκε ο Νταβίντ Μπεν-Γκουριόν, ο πρώτος πρωθυπουργός του Ισραήλ, αφού αποσύρθηκε από την πολιτική.

Η έρημος του Νεγκέβ είναι η έδρα του Πανεπιστήμιο του Νεγκέβ Μπεν-Γκουριόν. Περιλαμβάνει διάφορα τμήματα, όπως τα Ινστιτούτα Γιάκομπ Μπλάουσταϊν για την Έρευνα της Ερήμου και τη Διεθνή Σχολή Άλμπερτ Κατς για τις Μελέτες της Ερήμου, τα οποία βρίσκονται στην πανεπιστημιούπολη Μιντρεσέτ Μπεν-Γκουριόν κοντά στο Σντε Μποκέρ.

Παρόλο που ιστορικά ήταν ξεχωριστή περιοχή, το Νεγκέβ προστέθηκε στην προτεινόμενη περιοχή της Παλαιστίνης υπό Βρετανική εντολή, μεγάλο τμήμα της οποίας αποτελεί σήμερα το Ισραήλ. Η ένταξη του Νεγκέβ στη βρετανική Παλαιστίνη έγινε από τον βρετανό αντιπρόσωπο Στ. Τζον Φίλμπι, στο "όνομα της Υπεριορδανίας".

Τον Οκτώβριο του 2012, ο παγκόσμιος εκδότης ταξιδιωτικών οδηγών Lonely Planet κατέταξε το Νεγκέβ δεύτερο στη λίστα των δέκα καλύτερων περιφερειακών ταξιδιωτικών προορισμών για το 2013, σημειώνοντας την τρέχουσα μεταμόρφωση της μέσω της ανάπτυξης.[1][2]

Το κλίμα της περιοχής είναι ξερό στο μεγαλύτερο μέρος της, ενώ είναι ημίξηρο στην Μπερ Σεβά και στα βορειότερα τμήματα του Νεγκέβ. Οι βροχοπτώσεις είναι λίγες στα βόρεια και σπάνιες στα νότια.

Το 2010 ο πληθυσμός του Νεγκέβ ήταν 630.000 άτομα, αν και καταλαμβάνει μια έκταση που ξεπερνά τα 13.000 τ.χλμ. (πάνω από τη μισή έκταση του Ισραήλ). Περίπου 470.000 από αυτούς είναι Εβραίοι, ενώ 160.000 είναι Βεδουίνοι.[3] Ωστόσο η περιοχή καταγράφει γρήγορη πληθυσμιακή ανάπτυξη και αναμένεται να φτάσει τους 1,2 εκατομμύρια κατοίκους μέχρι το 2025.

  1. Gattegno, Ilan (26 Οκτωβρίου 2012). «Negev named among top ten travel destinations for 2013». Israel Hayom. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Best in Travel 2013 – Top 10 regions». Lonely Planet. Οκτωβρίου 23, 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις Μαρτίου 9, 2013. Ανακτήθηκε στις Απριλίου 2, 2013. 
  3. «A Bedouin welcome – Israel Travel, Ynetnews». Ynetnews.com. 20 Ιουνίου 1995. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Negev στο Wikimedia Commons