Μόντεστι Μπλέιζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(εξώφυλλο της έκδοσης, με σχέδιο του Hugh Adams)

Μόντεστι Μπλέιζ (Modesty Blaise) είναι γυναικείος φανταστικός χαρακτήρας κόμικς, επινόησης του Βρετανού συγγραφέα Peter O'Donnell (1920 – 2010). Ο χαρακτήρας της Blaise εμφανίστηκε, επίσης, στον κινηματογράφο τρεις φορές (1966, 1982 και 2003).

Συντελεστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικονογράφοι της, υπήρξαν, αρχικά ο Jim Holdaway και, εν-συνεχεία, μεταξύ άλλων, οι Enrique Badia Romero (1969)[1], John M. Burns, Neville Colvin (1980 - 1986)[2], Πάτρικ Ράιτ, Dan Spiegle, Dick Giordano. Τα σχέδια του Φρανκ Χάμπσον δεν εγκρίθηκαν, ως «μη αρκετά σέξι»[3]. Η σειρά πρωτοεμφανίστηκε στις 13 Μαΐου 1963[4] ως στριπ της Λονδρέζικης εφημερίδας Evening Standard. Παράχθηκε, κύρια, από τις εκδοτικές εταιρείες Hall Syndicate (1966 – 1967) και Los Angeles Times Syndicate (1976 – 1980[5]), διανεμήθηκε δε σε ολόκληρο τον κόσμο, για να τερματιστεί στις 7 Ιουλίου 2002. Η εταιρεία Titan Books παρήγαγε κατά το χρονικό διάστημα 1984 – 1988 οκτώ τόμους με ανατυπώσεις της έκδοσης, που περιείχαν επεισόδια της περιόδου 1963 – 1974. Ο δεύτερος εικονογράφος της σειράς, Enrique Romero, εξέδωσε ένα graphic novel με πρωταγωνίστρια τη Modesty Blaise, το 2002.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία της ομώνυμης ηρωίδας αναφέρεται στις περιπέτειες μίας νέας γυναίκας με πολλά ταλέντα αλλά και ύποπτο παρελθόν, η οποία τάσσεται στη μάχη κατά του εγκλήματος με τη βοήθεια του συντρόφου της, Willie Garvin. Το 1945 ένα μικρό κορίτσι διαφεύγει από στρατόπεδο προσφύγων της Ελλάδας με τη βοήθεια ενός Ούγγρου πολιτικού φυγάδα ονόματι Lob, ο οποίος και της χαρίζει το όνομα Modesty, για να προσθέσει η ίδια, αργότερα, ως επώνυμό της, το Blaise, βασισμένο στις ιστορίες του Βασιλιά Αρθούρου. Όταν η Modesty έγινε 12 ετών, ο Lob πέθανε και εκείνη βρέθηκε στην Ταγγέρη όπου αργότερα ηγήθηκε μίας ομάδας εγκληματιών και της έδωσε παγκόσμια φήμη. Γνώρισε τον φίλο της, Willie Garvin, με τον οποίο δεν διατηρεί ερωτικό δεσμό. Απέκτησε τη Βρετανική υπηκοότητα μετά το γάμο της (και εν-συνεχεία διαζύγιο) με έναν Άγγλο. Όταν είχαν αποκτήσει αρκετά χρήματα, αυτή και ο σύντροφός της αποσύρθηκαν από την παρανομία και δέχθηκαν μία πρόταση των Μυστικών Υπηρεσιών της Μεγάλης Βρετανίας, να στρατολογηθούν στις τάξεις της. Από το σημείο αυτό, η υπόθεση αποκτά το κύριο ενδιαφέρον της, καθώς οι δύο πρωταγωνιστικές φιγούρες παρασύρονται σε αστυνομικές περιπέτειες ανά την υφήλιο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The Complete Modesty Blaise Dossier
  • Modesty Blaise book bibliography
  • Kristy Valenti's three-part article on Peter O'Donnell - Part one, Part Two and Part Three at comiXology
  • The real Modesty
  • The Once and Future Princess (in German - English section incomplete)
  • Kent Hedlundh's Modesty Blaise site (interviews with Peter O'Donnell, lists of all the comic strip stories, etc.)
  • The Modesty Blaise Book Covers Site (information on the books, with graphics of the many different printings)
  • Titan Books' Modesty reprints