Μωρίς Λωρέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μωρίς Λωρέ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Maurice Lauré (Γαλλικά)
Γέννηση24  Νοεμβρίου 1917[1][2]
Μαρακές[2]
Θάνατος20  Απριλίου 2001[3][4]
Μουζέν[2] ή Νεγί-συρ-Σεν[5]
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[1]
ΣπουδέςΠολυτεχνική Σχολή
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
οικονομολόγος
τραπεζίτης[6]
Φορολογικός σύμβουλος[7]
ΕργοδότηςInspection générale des finances
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΣυσπείρωση για τη Δημοκρατία

Ο Μωρίς Λωρέ (Maurice Lauré, 24 Νοεμβρίου 1917 – 20 Απριλίου 2001) ήταν Γάλλος οικονομολόγος, που είναι κυρίως γνωστός από το ότι επινόησε και εισήγαγε στη χώρα του τον φόρο προστιθέμενης αξίας (γαλλ. taxe sur la valeur ajoutée, TVA), αν και η γενικότερη ιδέα είχε ήδη προταθεί από τον Γερμανό βιομήχανο δρα. Γκέοργκ Βίλχελμ φον Ζήμενς το 1918.

Ο Λωρέ γεννήθηκε στο Μαρακές, στο τότε γαλλικό προτεκτοράτο του Μαρόκου, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του. Ο Μωρίς πήρε πτυχίο μηχανικού από την École Polytechnique και εργάσθηκε για χρόνια στο σώμα μηχανικών της γαλλικής κρατικής Υπηρεσίας Ταχυδρομείων, Τηλεγράφου και Τηλεφώνου (PTT). Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο προσλήφθηκε ως επιθεωρητής της γαλλικής Εφορίας και το 1952 υποδιευθυντής της νέας διευθύνσεως δημόσιων εσόδων, της Direction générale des impôts, στη δημιουργία της οποίας είχε συντελέσει.

Το 1954 εισηγήθηκε τον έμμεσο φόρο στην κατανάλωση, που έγινε γνωστός ως Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Η εισήγησή του υιοθετήθηκε γρήγορα, επειδή υποχρέωνε τους φορολογούμενους σε όλα τα επίπεδα της διαδικασίας παραγωγής αγαθών να επιβάλλουν και να αποδίδουν τον φόρο μόνοι τους, αντί χρειάζονται για τη βεβαίωσή του οι φορολογικές αρχές. Ο νέος φόρος επιβλήθηκε αρχικώς δοκιμαστικά το 1954 στην Ακτή Ελεφαντοστού, τότε γαλλική αποικία, και το 1958 και στη μητροπολιτική Γαλλία.

Αργότερα στη ζωή του ο Λωρέ διετέλεσε μέλος των διοικητικών συμβουλίων αρκετών ιδιωτικών επιχειρήσεων, όπως της τράπεζας Société Générale και των «Nouvelles Galeries». Πέθανε σε ηλικία 83 ετών στο Νεϊγί-συρ-Σεν.

Δεν πρέπει να δημιουργείται σύγχυση από το ότι με την ονομασία «Φόρος Λωρέ» («Taxe Lauré») δεν εννοείται ο ΦΠΑ, αλλά ένας άλλος φόρος-δασμός, που πρότεινε να επιβάλλεται σε εισαγόμενα αγαθά, προερχόμενα από χώρες που διατηρούν άνισο πλεονέκτημα εξαιτίας χαμηλών μισθών και κακών συνθηκών εργασίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το αντίστοιχο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμ. 17, σελ. 149