Μυοψία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Προσομοιωμένη εικόνα διαχωρισμένων, μη συσσωματωμένων μυοψιών έναντι του γαλάζιου ουρανού.

Οι μυοψίες ή μυιοψίες είναι μερικές φορές ορατές εναποθέσεις μέσα στο υδατοειδές υγρό του ματιού («το υαλοειδές») το οποίο είναι συνήθως διαφανές, ή μεταξύ του υαλοειδούς και του αμφιβληστροειδούς.[1][2] Κάθε μυοψία μπορεί να μετρηθεί από το μέγεθος, το σχήμα, την πυκνότητα, τον δείκτη διάθλασης και την κινητικότητα.[3] Αποκαλούνται ανεπίσημα και ως μυγάκια. Ονομάζονται επίσης muscae volitantes (στα λατινικά για τις «ιπτάμενες μύγες») ή mouches volantes (από την ίδια φράση στα γαλλικά), και floaters (στα αγγλικά για κάτι που επιπλέει ή αιωρείται).[4] Το υαλώδες ξεκινά συνήθως διαφανές, αλλά ατέλειες μπορεί σταδιακά να αναπτυχθούν καθώς το άτομο μεγαλώνει. Ο κοινός τύπος μυοψίας, που υπάρχει στα μάτια των περισσότερων ανθρώπων, οφείλεται σε αυτές τις εκφυλιστικές αλλαγές του υαλοειδούς. Η αντίληψη των μυοψιών, η οποία μπορεί να είναι ενοχλητική ή προβληματική για μερικούς ανθρώπους, είναι γνωστή ως μυοδεσοψία.[5] Κατά κύριο λόγο δεν χρειάζεται θεραπεία, εκτός από σοβαρές περιπτώσεις, όπου η υαλοειδεκτομή (χειρουργική επέμβαση), η υαλοειδεόλυση με λέιζερ, και η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι αποτελεσματικά.

Οι μυοψίες είναι ορατές είτε λόγω των ατελειών των σκιών που ρίχνονται στον αμφιβληστροειδή,[6] είτε λόγω της διάθλασης του φωτός που περνά μέσα από αυτές, και μπορεί να εμφανιστούν ως μία ή μαζί με αρκετές άλλες ως συστάδα στο οπτικό πεδίο κάποιου. Μπορεί να εμφανίζονται ως κηλίδες, νήματα ή θραύσματα «ιστών αράχνης», που επιπλέουν αργά μπροστά στα μάτια του παρατηρητή, και κινούνται ειδικά προς την κατεύθυνση που κινούνται τα μάτια.[2] Καθώς αυτά τα αντικείμενα υπάρχουν μέσα στο ίδιο το μάτι, δεν αποτελούν οπτικές ψευδαισθήσεις αλλά είναι ενδοπτικά φαινόμενα (που προκαλούνται από το ίδιο το μάτι). Δεν πρέπει να συγχέονται με το οπτικό χιόνι, το οποίο είναι παρόμοιο με το στατικό σήμα σε μια τηλεοπτική οθόνη, αν και αυτές οι δύο καταστάσεις μπορεί να συνυπάρχουν ως μέρος ενός αριθμού οπτικών διαταραχών που περιλαμβάνουν την παλινοψία, κλπ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Cline D; Hofstetter HW; Griffin JR. Dictionary of Visual Science. 4th ed. Butterworth-Heinemann, Boston 1997. (ISBN 0-7506-9895-0)
  2. 2,0 2,1 «Facts About Floaters». National Eye Institute. Οκτωβρίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Φεβρουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2018. 
  3. «Adult Eye Health: Mayo Clinic Radio (5 minutes in to 8 minute talk)». 
  4. «Adult Eye Health: Mayo Clinic Radio (5 minutes in to 8 minute talk)». 
  5. From Greek μυιώδης "fly-like" (Myiodes was also the name of a fly-deterring deity) and ὄψις "sight."
  6. American Academy of Ophthalmology. "Floaters and Flashes: A Closer Look" (pamphlet) San Francisco: AAO, 2006. (ISBN 1-56055-371-5)