Μπόρις Βιατσεσλάβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Μπόρις Βιατσεσλάβιτ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1054
Θάνατος 3  Οκτωβρίου 1078
Αιτία θανάτου Έπεσε στο καθήκον
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Αρχαία Ανατολική Σλαβική Γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα αριστοκράτης
Οικογένεια
Γονείς Βιασεσλάβ Γιαροσλάβιτς και Όντα
Οικογένεια Ρουρικίδες

Ο Μπόρις Βιατσεσλάβιτς, ρωσ. Борис Вячеславич (απεβ. 3 Οκτωβρίου 1078) από τον Οίκο των Ρουρικιδών ήταν πρίγκιπας τού Τσέρνιγοβ για οκτώ ημέρες (1077).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Βιατσεσλάβ πρίγκιπα τού Σμολένσκ.

Το 1057 απεβίωσε ο πατέρας του νέος και ο Μπόρις, που -σύμφωνα με τον ιστορικό Μάρτιν Ντιμνίκ- ήταν παιδί, απορρίφθηκε από την κληρονομία. Ο πατέρας του δεν είχε προλάβει να γίνει μέγας πρίγκιπας τού Κιέβου και έτσι οι απόγονοί του ήταν izgoi (εξαιρετέοι της διαδοχής). Ο θείος του Ιγκόρ έγινε ο νέος πρίγκιπας τού Σμολένσκ. Ο Μπόρις είχε καλές σχέσεις με τα εξαδέλφια του, τους γιους τού Σβιατοσλάβ Β΄ του Κιέβου και αυτό -κατά τον Ντιμνίκ- υποδηλώνει ότι ο θείος του θα τον κατεύναζε, δίνοντάς του μία πόλη.

Το 1077 απεβίωσε ο θείος του Σβιατοσλάβ Β΄ και οι αδελφοί εκείνου Βσέβολοντ Α΄ πρίγκιπας τού Τσέρνιγοβ και Ιζιασλάβ Α΄ πρίγκιπας τού Τουρόβ άρχισαν έναν πικρό ανταγωνισμό για τον θρόνο τού Κιέβου: όταν ο Ιζιασλάβ Α΄ ξεκίνησε εκστρατεία προς το Κίεβο, ο Βσέβολοντ Α΄ άφησε το Τσέρνιγοβ και κατευθύνθηκε εναντίον τού Ιζιασλάβ Α΄. Τότε ο Μπόρις, εκμεταλλευόμενος την απουσία τού θείου του από την πόλη, κατέλαβε το Τσέρνιγοβ και έγινε πρίγκιπάς του. Όμως οκτώ ημέρες μετά ο Βσέβολοντ Α΄ ξεκίνησε να επιστρέψει· μόλις ο Μπόρις άκουσε την είδηση, διέφυγε στο Τμουταρακάν.

Εκεί έγινε δεκτός από τον εξάδελφό του Ρόμαν πρίγκιπα του Τμουταρακάν, γιο τού αποβιώσαντος Σβιατοσλάβ Α΄. Σε αυτούς προστέθηκε ο αδελφός τού Ρόμαν, ο Ολέγκ Α΄, τον οποίο είχαν εκτοπίσει οι θείοι του από πρίγκιπα τού Βλαντίμιρ. Ο Μπόρις και ο Ολέγκ Α΄ συμμάχησαν με τους Κουμάνους και επιτέθηκαν στον Βσέβολοντ Α΄ στον ποταμό Σοζχ. Μετά από μία αιματηρή μάχη νίκησαν τον στρατό του και κατέλαβαν το Τσέρνιγοβ το 1078. Σύντομα όμως ο Βσέβολοντ Α΄ και ο Ιζιασλάβ Α΄ συγκέντρωσαν, με τη βοήθεια των γιων τους, νέο στρατό και βάδιζαν επί το Τσέρνιγοβ.

Ο Μπόρις και ο Ολέγκ Α΄ έφυγαν από την πόλη, αλλά οι πολίτες έκλεισαν τις πύλες και ετοιμάστηκαν για πολιορκία. Οι επιτιθέμενοι έκαψαν πρώτα τα εκτός της πόλεως μέρη, όταν έμαθαν ότι οι Μπόρις και Ολέγκ Α΄ πλησίαζαν για να σώσουν την πόλη. Ο Ολέγκ Α΄ προσπάθησε να πείσει τον Μπόρις να μην αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο τους τέσσερις πρίγκιπες, αλλά ο Μπόρις επέμενε και στην άγρια μάχη που ακολούθησε, σκοτώθηκε σύμφωνα με το Πρώτο Ρωσικό Χρονικό.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dimnik, Martin (1994). The Dynasty of Chernigov, 1054–1146. Pontifical Institute of Mediaeval Studies. ISBN 0-88844-116-9.
  • Franklin, Simon; Shepard, Jonathan (1996). The Emergence of Rus 750–1200. Longman. ISBN 0-582-49091X.
  • The Russian Primary Chronicle: Laurentian Text (Translated and edited by Samuel Hazzard Cross and Olgerd P. Sherbowitz-Wetzor) (1953). Medieval Academy of America. ISBN 978-0-915651-32-0.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Boris Vyacheslavich της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).