Μπόρις Βιατσεσλάβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Μπόρις Βιατσεσλάβιτ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1054 (περίπου)
Θάνατος3  Οκτωβρίου 1078
Αιτία θανάτουπεσών σε μάχη
Χώρα πολιτογράφησηςΈνωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑρχαία Ανατολική Σλαβική Γλώσσα
Ρωσικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΓονείςΒιασεσλάβ Γιαροσλάβιτς και Όντα
ΟικογένειαΡουρικίδες

Ο Μπόρις Βιατσεσλάβιτς, ρωσ. Борис Вячеславич (απεβ. 3 Οκτωβρίου 1078) από τον Οίκο των Ρουρικιδών ήταν πρίγκιπας τού Τσέρνιγοβ για οκτώ ημέρες (1077).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Βιατσεσλάβ πρίγκιπα τού Σμολένσκ.

Το 1057 απεβίωσε ο πατέρας του νέος και ο Μπόρις, που -σύμφωνα με τον ιστορικό Μάρτιν Ντιμνίκ- ήταν παιδί, απορρίφθηκε από την κληρονομία. Ο πατέρας του δεν είχε προλάβει να γίνει μέγας πρίγκιπας τού Κιέβου και έτσι οι απόγονοί του ήταν izgoi (εξαιρετέοι της διαδοχής). Ο θείος του Ιγκόρ έγινε ο νέος πρίγκιπας τού Σμολένσκ. Ο Μπόρις είχε καλές σχέσεις με τα εξαδέλφια του, τους γιους τού Σβιατοσλάβ Β΄ του Κιέβου και αυτό -κατά τον Ντιμνίκ- υποδηλώνει ότι ο θείος του θα τον κατεύναζε, δίνοντάς του μία πόλη.

Το 1077 απεβίωσε ο θείος του Σβιατοσλάβ Β΄ και οι αδελφοί εκείνου Βσέβολοντ Α΄ πρίγκιπας τού Τσέρνιγοβ και Ιζιασλάβ Α΄ πρίγκιπας τού Τουρόβ άρχισαν έναν πικρό ανταγωνισμό για τον θρόνο τού Κιέβου: όταν ο Ιζιασλάβ Α΄ ξεκίνησε εκστρατεία προς το Κίεβο, ο Βσέβολοντ Α΄ άφησε το Τσέρνιγοβ και κατευθύνθηκε εναντίον τού Ιζιασλάβ Α΄. Τότε ο Μπόρις, εκμεταλλευόμενος την απουσία τού θείου του από την πόλη, κατέλαβε το Τσέρνιγοβ και έγινε πρίγκιπάς του. Όμως οκτώ ημέρες μετά ο Βσέβολοντ Α΄ ξεκίνησε να επιστρέψει· μόλις ο Μπόρις άκουσε την είδηση, διέφυγε στο Τμουταρακάν.

Εκεί έγινε δεκτός από τον εξάδελφό του Ρόμαν πρίγκιπα του Τμουταρακάν, γιο τού αποβιώσαντος Σβιατοσλάβ Α΄. Σε αυτούς προστέθηκε ο αδελφός τού Ρόμαν, ο Ολέγκ Α΄, τον οποίο είχαν εκτοπίσει οι θείοι του από πρίγκιπα τού Βλαντίμιρ. Ο Μπόρις και ο Ολέγκ Α΄ συμμάχησαν με τους Κουμάνους και επιτέθηκαν στον Βσέβολοντ Α΄ στον ποταμό Σοζχ. Μετά από μία αιματηρή μάχη νίκησαν τον στρατό του και κατέλαβαν το Τσέρνιγοβ το 1078. Σύντομα όμως ο Βσέβολοντ Α΄ και ο Ιζιασλάβ Α΄ συγκέντρωσαν, με τη βοήθεια των γιων τους, νέο στρατό και βάδιζαν επί το Τσέρνιγοβ.

Ο Μπόρις και ο Ολέγκ Α΄ έφυγαν από την πόλη, αλλά οι πολίτες έκλεισαν τις πύλες και ετοιμάστηκαν για πολιορκία. Οι επιτιθέμενοι έκαψαν πρώτα τα εκτός της πόλεως μέρη, όταν έμαθαν ότι οι Μπόρις και Ολέγκ Α΄ πλησίαζαν για να σώσουν την πόλη. Ο Ολέγκ Α΄ προσπάθησε να πείσει τον Μπόρις να μην αντιμετωπίσουν κατά μέτωπο τους τέσσερις πρίγκιπες, αλλά ο Μπόρις επέμενε και στην άγρια μάχη που ακολούθησε, σκοτώθηκε σύμφωνα με το Πρώτο Ρωσικό Χρονικό.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dimnik, Martin (1994). The Dynasty of Chernigov, 1054–1146. Pontifical Institute of Mediaeval Studies. ISBN 0-88844-116-9.
  • Franklin, Simon; Shepard, Jonathan (1996). The Emergence of Rus 750–1200. Longman. ISBN 0-582-49091X.
  • The Russian Primary Chronicle: Laurentian Text (Translated and edited by Samuel Hazzard Cross and Olgerd P. Sherbowitz-Wetzor) (1953). Medieval Academy of America. ISBN 978-0-915651-32-0.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Boris Vyacheslavich της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).