Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπόντι (δέντρο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το δέντρο Bodhi, στο οποίο λέγεται ότι ο Βούδας Gautama έλαβε το φωτισμό
Το δέντρο Μπόντι στο ναό Μάχαμποντι στη Μποντγκάγια σήμερα

Το δέντρο Μπόντι (Bodhi-λατ.γρ.) (Σανσκριτικά: बोधि) επίσης γνωστό ως Bo[εκκρεμεί παραπομπή] (από τα Σιναλεζικά(=γλώσσα της Σρι Λάνκα, άλλοτε Κεϋλάνης- Bo) και «peepal δέντρο» (δέντρο καταλύματος)(Ντεβαναγκάρι: पीपल) ήταν μια μεγάλη και πολύ παλιά ιερή συκιά (Ficus religiosa[εκκρεμεί παραπομπή] στην τοποθεσία Μποντγκάγια, κάτω από την οποία ο Σιντάρτα Γκαουτάμα (Siddhartha Gautama), ο πνευματικός δάσκαλος που αργότερα έγινε γνωστός ως ο Βούδας, λέγεται ότι έχει επιτύχει τη φώτιση (Bodhi. Έτσι αποδίδεται κατ` επέκτασιν η φώτιση εξαιτίας του ομώνυμου δέντρου ). Στη θρησκευτική εικονογραφία, το δέντρο μπόντι είναι αναγνωρίσιμο από τα φύλλα του, διαμορφωμένα σε σχήμα καρδιάς, τα οποία εμφανίζονται συνήθως σε περίοπτη θέση.

Η ονομασία μπόντι χρησιμοποιείται επίσης ευρέως σε υπάρχοντα δέντρα, ιδιαίτερα το ιερό σύκο carica Papaya που καλλιεργείται στο ναό Mahabodhi στο Bodh Gaya, το οποίο αναφέρεται συχνά ως άμεσος απόγονος από το αρχικό δείγμα που φυτεύτηκε το 288 π.Χ. Αυτό το δέντρο είναι ένας συχνός προορισμός για τους προσκυνητές, που είναι ο σημαντικότερος από τους τέσσερις κύριους βουδιστικούς χώρους προσκυνήματος. Άλλα ιερά δέντρα μπόντι που έχουν μεγάλη σημασία στην ιστορία του βουδισμού είναι το δέντρο Anandabodhi στη Sravasti και το δέντρο μπόντι στην Anuradhapura στη Σρι Λάνκα. Και τα δύο πιστεύεται ότι έχουν πολλαπλασιαστεί από το αρχικό δέντρο Bodhi.

Το μεγάλο άγαλμα του Βούδα στη Μποντ Γκάγια

Στις 8 Δεκεμβρίου,είναι η ημέρα μπόντι. Γιορτάζεται η φώτιση του Βούδα κάτω από το δέντρο μπόντι. Εκείνοι που ακολουθούν την Ντάρμα, χαιρετίζουν ο ένας τον άλλον λέγοντας «Budu saranai!», που μεταφράζεται: «μπορεί η ειρήνη του Βούδα να είναι δική σας».

Το δέντρο Bodhi στο ναό Μαχαμπόντι ονομάζεται Σρι Μάχα Μπόντι[εκκρεμεί παραπομπή]. Ο Γκαουτάμα Σιντάρτα πέτυχε τη φώτιση (bodhi) ενώ διαλογιζόταν κάτω από μια ιερή συκιά στην περιοχή Μποντγκάγια του Μπιχάρ της Ινδίας.Σύμφωνα με τα βουδιστικά κείμενα ο Βούδας, διαλογίστηκε χωρίς να μετακινηθεί από το κάθισμά του για επτά ημέρες κάτω από αυτό το δέντρο. Αργότερα ανεγέρθηκε ένα ιερό, που ονομάζεται Animisalocana cetiya, στο σημείο όπου καθόταν. Το σημείο χρησιμοποιήθηκε ως ιερό ακόμη και κατά τη διάρκεια ζωής του Βούδα.

Οι χάντρες προσευχής ( κομπολόγια )κατασκευάζονται από τους σπόρους της ιερής συκιάς ( Ficus religiosa ), που θεωρούνται ιεροί λόγω της εγγύτητάς τους με τον ίδιο τον Βούδα και τη φώτιση του.