Μπούλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά την πόλη. Για την Περιοχή (ή Επαρχία), δείτε: Περιοχή Μπούλου.

Συντεταγμένες: 3°51′S 35°33′E / 3.850°S 35.550°E / -3.850; 35.550

Μπούλου (Mbulu)
Πόλη
Χάρτης της Τανζανίας (σε ανοικτό γκρι) όπου φαίνονται:
α. η Περιφέρεια Μανυάρα (σε ανοικτό πράσινο) και
β. η Περιοχή Μπούλου (σε σκούρο πράσινο).
Χάρτης της Περιφέρειας Μανυάρα. Σε κόκκινο διακρίνεται η Περιοχή Μπούλου.
Χώρα Τανζανία
Περιφέρεια Μανυάρα
(Manyara Region)
Επαρχιακός Επίτροπος Zakaria Issaäy
Περιοχή Μπούλου
(Mbulu District)
Πληθυσμός Πόλης 36.408 [26-08-2012][1]
Στοιχεία Επικοινωνίας
Διαδικτυακός Ιστότοπος Περιφέρειας http://www.manyara.go.tz/

Το Μπούλου (Mbulu) είναι μια πόλη στην Τανζανία και η πρωτεύουσα της Περιοχής Μπούλου[Σημ. 1] (Mbulu District). Η πόλη κατοικείται από ανθρώπους που ανήκουν στην φυλή Ιράκου (Iraqw). Η Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή του Μπούλου βρίσκεται επίσης στο Μπούλου (Mbulu).

Προφορά - συλλαβισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία Mbulu, στα Ελληνικά γράφεται «Μπούλου» και προφέρεται «Μ-μπού-λου», καθότι η Αγγλική-Σουαχίλι ορθογραφία, είναι Mbulu και αντιστοίχως ο συλλαβισμός της Mu-bu-lu.

Το Μπούλου (Mbulu), επίσης (γνωστό ως Ιμπόρου [Imboru] μεταξύ των Ιράκου [Iraqw]), είναι πόλη στη βόρεια Τανζανία. Η πόλη αποτελεί τον πυρήνα της μειονότητας των κουσιτικών ομιλουμένων (άτομα iraqw) στην Τανζανία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη ιδρύθηκε το 1907 από τους Γερμανούς, όταν αποίκισαν την πρώην Γερμανική Ανατολική Αφρική (Τανγκανίκα, Μπουρούντι και Ρουάντα). Το κλίμα του Μπούλου (Mbulu) άρεσε στους Γερμανούς, καθώς επίσης και η φιλοξενία των αυτοχθόνων. Οι Γερμανοί ήσαν λιγότερο σκληροί με τους Iraqw απ'ότι με τους υπόλοιπους κατοίκους της Τανγκανίκας. Έτσι οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν τους Iraqw σε θέσεις εργασίας γραφείου. Σήμερα, οι περισσότεροι Αφρο-γερμανοί με καταγωγή από την Τανζανία είναι Iraqw από το Μπούλου (Mbulu).

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κύριες οικονομικές δραστηριότητες στο Μπούλου (Mbulu) είναι η γεωργία και το εμπόριο. Η Περιοχή Μπούλου (Mbulu District) είναι μια από τις πρώτες φυτείες καλλιέργειας σίτου. Κατά τη διάρκεια του Βρετανικού καθεστώς, οι αγρότες του Μπούλου ήταν σε θέση να σχηματίσουν συνδικάτα, ιδιαίτερα το «Mbulu Wheat Growers Association» (1923).

Επώνυμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι επώνυμοι που γεννήθηκαν στο Μπούλου (Mbulu) είναι:

  • Ο Herman Sarwatt - ο πρώτος Μη-TANU εκπρόσωπος στην Ανεξάρτητη Τανζανία.
  • Ο Dr. Wilbroad Slaa - υποψήφιος του Chadema, που ήρθε δεύτερος στις Γενικές Εκλογές της Τανζανίας του 2010.
  • Ο Filbert Bay Sanka - αθλητής - νικητής του Χρυσού Μεταλλίου το 1971 στη Μελβούρνη.
  • Ο Philip Marmo Sanka - πρώην πρέσβης της Τανζανίας, στο Πεκίνο - Κίνας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Χάριν της μετάφρασης, προτιμήθηκε να διατηρηθούν τα τμήματα με την Αγγλική-Σουαχίλι γραφή έναντι της Ελληνικής τους γραφής. Ο λόγος που γίνεται αυτό, είναι διότι ορισμένες ονομασίες δεν μπορούν να αποδοθούν 100% με την Ελληνική γραφή, π.χ. τόσο η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία Mbulu όσο και η ονομασία Bulu, στα Ελληνικά γράφονται ως «Μπούλου». Η αναγραφή λοιπόν της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, μας βοηθά στη συγκεκριμένη περίπτωση, να δούμε ότι η Ελληνική ονομασία προφέρεται ως «Μ-μπού-λου» και όχι ως «Μπού-λου» (γιατί δεν είναι Bulu αλλά Mbulu). Υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, οπότε η παράλληλη παράθεση της Αγγλικής-Σουαχίλι ονομασίας, διευκολύνει στην Ελληνική ανάγνωση της ονομασίας. Επιπλέον, όπου υπάρχει ονομασία σε Ελληνική γραφή, παρατίθεται απαραιτήτως (εντός παρενθέσεως) και η Αγγλική-Σουαχίλι ονομασία, ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω, ο μη εξοικειωμένος (με τις Σουαχίλι ονομασίες) αναγνώστης.
Παραπομπές σημειώσεων


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Thomas Brinkhoff (11 Σεπτεμβρίου 2014). «Mbulu Town (MAY)». city population. Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2016.