Μπούζοβο Καλέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπούζοβο Καλέ
Χάρτης
Είδοςκάστρο και φρούριο
Γεωγραφικές συντεταγμένες42°34′1″N 25°22′1″E
Διοικητική υπαγωγήBuzovgrad
ΧώραΒουλγαρία

Το Φρούριο Μπούζοβο (βουλγαρικά: Бузово кале) είναι ερειπωμένο σήμερα βυζαντινό φρούριο στις πλαγιές του Σαμέρνα στη Βουλγαρία. Βρίσκεται νότια της πόλης Κανζαλάκ ανάμεσα στο Κραν και το Μπόρουι σε οχυρή θέση που ελέγχει την κοιλάδα του ποταμού Τούνια. Το σημερινό του όνομα προέρχεται από το κοντινό χωριό Μπούζοβγκράντ, στην περιοχή και κοντά στο κάστρο υπάρχουν ερείπια μεγαλιθικού θρακικού μνημείου[1].

Το κάστρο βρίσκεται 566 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έχει σχήμα ακανόνιστου τετραπλεύρου και καταλαμβάνει έκταση 17 στρεμμάτων. Τα τείχη του σήμερα είναι σχεδόν κατεστραμμένα ολοσχερώς, μόνο σε ορισμένα σημεία είναι ορατά λείψανα ύψους 3 με 3,5 μέτρα. Η τοιχοποιία είναι χτισμένη από πέτρες με λευκό κονίαμα όπου αναμειγνύεται με κομμάτια από τούβλα. Η δυτική πλευρά του τείχους του φρουρίου δεν έχει πύργους αντίθετα με τη νότια που το τείχος είναι ενισχυμένο με πύργους. Στο ψηλότερο μέρος του ορατού τείχους έχουν βρεθεί ερείπια παρατηρητηρίου και στο ανατολικό τμήμα έχουν ανασκαφεί θεμέλια κτιρίων. Σώζονται ερείπια πύργου σε σωζόμενο ύψος 3,50 μέτρα, ο πύργος είναι συνδεδεμένος με το εσωτερικό τοίχωμα και μέσω αυτού έπαιρναν νερό σε πολιορκία από του ποταμό Τούνια κατέβηκε με υπόγεια παροχή νερού.

Το κάστρο κατασκευάστηκε στους πρώιμους βυζαντινούς χρόνους. Στην περιοχή έχουν βρεθεί νομίσματα του Μεγάλου Κωνσταντίνου και τμήματα πρώιμης βυζαντινής κεραμικής και του Δεύτερου Βουλγαρικού Βασιλείου[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Стоев, А., Мъглова, П., Йотова, Д., "Мегалитният паметник край с. Бузовград, Община Казанлък - Вратата на Богинята", В: "Известия на Старозагорския исторически музей", т. 3, Ст. Загора, 2008г., 127-139.
  2. bulgariancastles.com Αρχειοθετήθηκε 2012-05-06 στο Wayback Machine., Бузово
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Бузово кале της Βουλγαρικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).