Μπονέλος της Νάπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπονέλος της Νεάπολης
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος696
Νάπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΔουξ
Δούκας της Νάπολης

Ο Μπονέλος ήταν Βυζαντινός αξιωματούχος, δουξ της Νεάπολης την περίοδο 687—696.

Ο Μπονέλος είναι γνωστός από το Χρονικό των Δούκων του Μπενεβέντο, του Σαλέρνο, της Κάπουας και της Νάπολης. Σύμφωνα με αυτό, έλαβε εξουσία επί του Δουκάτου της Νεάπολης το 687 μετά το θάνατο του προκατόχου του Στέφανου. Επειδή εκείνη την εποχή η Νάπολη ήταν μέρος της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ο Μπονέλος εκλέχτηκε από την αριστοκρατία της πόλης και έπειτα ενέκρινε την εκλογή του ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Β΄ [1][2].

Διάφορα νομίσματα που σώθηκαν και κόπηκαν κατά την θητεία του στη Νάπολη, είχαν στην μία όψη πορτρέτο του αυτοκράτορα Ιουστινιανού Β΄[3]. Σύμφωνα με το χρονικό ο Μπονέλος κυβέρνησε το Δουκάτο της Νάπολης για εννέα χρόνια και πέθανε το 696, διάδοχός του στο αξίωμα ήταν ο Θεοδόσιος[1][2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Schipa M. Il Mezzogiorno d’Italia anteriormente alla monarchia. — Bari: Gius. Laterza & Figli, 1923. — P. 27.
  2. 2,0 2,1 Cappelli A. Cronologia, cronografia e calendario perpetuo. — Milano: HOEPLI EDITORE, 1998. — P. 469. — ISBN 978-8-8203-2502-2.
  3. Italia Meridionale Continentale. Napoli. Parte I: dal ducato napoletano a Carlo V. — Corpus Nummorum Italicorum. — Roma: Accademia Nazionale dei Lincei, 1940. — Vol. XIX. — P. 3.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]