Μπολέσλαφ ο Λησμονημένος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο θυρεός των Πιαστ, ηγεμόνων της Πολωνίας.

O Μπολέσλαφ ο Λησμονημένος ή ο Σκληρός, πολων. Bolesław Zapomniany, Okrutny (πριν το 1016 - 1038/39) από τον Οίκο των Πιαστ ήταν ένας ημι-μυθικός δούκας της Πολωνίας (1034-38/39). Λόγω της ωμότητάς του, καταδικάστηκε στο να λησμονηθεί η μνήμη του.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει ο ισχυρισμός ότι ήταν ο πρωτότοκος γιος του Μιέσκο Β΄ Λάμπερτ βασιλιά της Πολωνίας (1025-31) και μετά δούκα της Πολωνίας (1032-34). Περιγράφεται στο Χρονικό της Μεγάλης (Παλαιάς) Πολωνίας που γράφτηκε τον 14ο αι. Εκεί αναφέρεται ότι έλαβε την εξουσία έπειτα από το τέλος του πατέρα του Μιέσκο Β΄, ως ο πρώτος του γιος. Σύμφωνα με το Χρονικό, σκοτώθηκε εξαιτίας της σκληρότητάς του και καταδικάστηκε σε απαγόρευση η μνήμη του (damnatio memoriae):

"Όταν ο Μιέσκο Β΄ απεβίωσε το έτος Κυρίου 1033, τον διαδέχθηκε ο πρωτότοκος Μπολέσλαφ. Σύντομα μόλις στέφθηκε, προκάλεσε προσβολές στη μητέρα του, η οποία καταγόταν από εξαίρετη οικογένεια. Αυτή, μη μπορώντας να ανέχεται τις αδικίες του, πήρε τον νεότερο γιο της Καζιμίρ και επέστρεψε στον τόπο καταγωγής της, το Μπράουνσβαϊγκ της Σαξονίας. Εκεί έβαλε τον Καζιμίρ να μορφωθεί και η ίδια αποσύρθηκε σε μονή. Εν τω μεταξύ ο Μπολέσλαφ, λόγω της σοβαρότητας και φρικαλεότητας των εγκλημάτων του, τελείωσε κακώς τη ζωή του και αποφασίστηκε να μην συγκαταλεχθεί μεταξύ των ηγεμόνων της Πολωνίας".

Τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Καζιμίρ Α΄ ο Αποκαταστάτης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Marcin Spórna; Piotr Wierzbicki (2003). Słownik władców Polski i pretendentów do tronu polskiego. Wydawn. Zielona Sowa. p. 93. ISBN 978-83-7220-560-5.