Μπλουζ κλίμακα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο όρος μπλουζ κλίμακα αναφέρεται σε πολλά είδη κλιμάκων, με άλλα επιμέρους χαρακτηριστικά, που μπορούν να παιχθούν σε πολλούς τόνους.

Τύποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξατονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εξατονική μπλουζ κλίμακα αποτελείται από την ελάσσονα πεντατονική κλίμακα συν μια χαμηλή 5η βαθμίδα.[1][2][3] Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της μπλουζ κλίμακας είναι οι πεσμένες νότες (blue note),[4] ωστόσο αυτές μπορεί να θεωρηθούν ως ενδιάμεσες νότες  που δεν συμπεριλαμβάνονται στον παραδοσιακό ορισμό της κλίμακας.[5] Βασικά, μια απλή εκδοχή της μπλουζ κλίμακας χρησιμοποιείται συνήθως πάνω σε όλες τις μελωδίες (ή στα ακκόρντα) στην εξέλιξη του δωδεκάμετου μπλουζ.[6] Επίσης, στη σύγχρονη θεωρία της τζαζ η χρήση τους γίνεται συνήθως με βάση τον τόνο και όχι η ένα ακκόρντο.[2] Η καταγωγή αυτής της κλίμακας μπορεί να αναζητηθεί στην Ασία (μείζονα πεντατονική),  αλλά και στους γηγενείς της Βόρειας Αμερικής (ελάσσονα πεντατονική) με την προσθήκη της πεσμένης 5ης νότας (δουλεμπόριο/Αφρική).

Μπλουζ κλίμακα ελάσσονα πεντατονική συν πεσμένη 5η Play .

Ο Γκρήνμπλαττ ορίζει δύο μπλουζ κλίμακες, τις μείζονες και τις ελάσσονες. Οι μείζονες μπλουζ κλίμακες είναι οι Ντο, Ρε, Μιb, Μι, Σολ, Λα, ενώ ελάσσονες  Ντο, Μιb, Μι, Φα, Φα#, Σολ, Σιb.[7] Η τελευταία είναι η εξατονική κλίμακα.

Επτατονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επτατονική μπλουζ κλίμακα αποτελείται από μια μείζονα διατονική κλίμακα, συν  πεσμένες την 3η, 5η και 7η βαθμίδα[8] που προέρχεται από συνδυασμό αφρικανικών και δυτικών διατονικών κλιμάκων.[9] Ο Στήβεν Σμιθ υποστηρίζει ότι «το να αναλύσουμε σε μπλουζ νότες μια μπλουζ κλίμακα είναι ένα σοβαρό λάθος, αν δεν αλλάξουμε την έννοια της κλίμακας».[10] Αυτό είναι μια άλλη μορφή μιας «μείζονας αρμονικής κλίμακας».

Μπλους διατονική κλίμακα με πεσμένες την 3η, 5η, και 7η βαθμίδες Play .

Εννεατονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ουσιαστικά η εννεατονική μπλουζ κλίμακα ορίζεται από τους Benward και Saker ως χρωματική παραλλαγή της μείζονας κλίμακας συν πεσμένες την 3η και 7η βαθμίδα, που εναλλάσσονται με τις κανονικές 3η και 7η βαθμίδα, και χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν το μπλουζ άκουσμα. Αυτές οι «πεσμένες νότες» αντιπροσωπεύουν την επιρροή της Αφρικής στις μουσικές κλίμακες».[11][καλύτερη πηγή απαιτείται]

Μπλουζ κλίμακα ως μια χρωματική παραλλαγή της μείζονας κλίμακας Play .

Χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην τζαζ οι μπλουζ κλίμακες χρησιμοποιούνται στη μελωδία, πάντα με αρμονική συνοδεία. Μπορεί να χρησιμοποιείται καθ' όλη τη διάρκεια του δωδεκάμετρου θέματος, με αρμονία τις συγχορδίες τονικής και δεσπόζουσας. Για παράδειγμα, μια εξατονική μπλουζ κλίμακα Ντο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αυτοσχεδιάσει ένα σόλο πάνω από ένα C blues chord progression. Το blues κλίμακα, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να αυτοσχεδιάσουν πάνω από μια μικρή χορδή. Τζαζ εκπαιδευτικός Τζέιμι Aebersold περιγράφει τον ήχο και την αίσθηση της blues κλίμακα, ως "funky", το "κάτω από το σπίτι", το "γήινα", ή " bluesy.' [12]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Ferguson, Jim (2000).
 2. 2,0 2,1 Arnold, Bruce (2002).
 3. Harrison, Mark (2003).
 4. «The Pentatonic and Blues Scale». How To Play Blues Guitar. 9 Ιουλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουλίου 2008. 
 5. J. Bradford Robinson/Barry Kernfeld.
 6. «Blues Licks From Blues Scales». Between the Licks. 25 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2008. 
 7. Greenblatt, Dan (2011).
 8. Smallwood, Richard (1980).
 9. Oliver, Paul.
 10. Smith, Steven G. (1992).
 11. Benward & Saker (2003).
 12. Aebersold, J. ‘How to Play Jazz and Improvise: Volume One’ (1967)