Μπαϊνίνγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Μπαϊνίνγκ είναι ανάμεσα στους πρώτους και αρχικούς κατοίκους της Χερσονήσου Γκαζέλ της Ανατολικής Νέας Βρετανίας στη Παπούα Νέα Γουινέα. Σήμερα κατοικούν στα όρη Μπαϊνίνγκ που θεωρούνται ότι έχουν εκδιωχθεί από τις φυλές Τολάι που μετανάστευσαν προς τις παράκτιες περιοχές σε σχετικά πρόσφατες εποχές. Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να έχουν επηρεάσει τη μετανάστευση τους στην ενδοχώρα ήταν η μείζων ηφαιστειακή δραστηριότητα που έλαβε χώρα στο πέρασμα των αιώνων. (Το 1994, η κοντινή πόλη της Ραμπαούλ καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από δύο ηφαίστεια, τα Ταβουρβούρ και Βουλκάν)

Ένας Χορευτής της Φωτιάς των Μπαϊνίνγκ

Οι φυλές Μπαϊνίνγκ πήραν το όνομά τους από τα όρη Μπαϊνίνγκ όπου κατοικούν. Η γλώσσα τους είναι επίσης γνωστή ως Μπαϊνίνγκ η οποία έχει  μερικές διαφορετικές διαλέκτους.

Τέχνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα έργα τέχνης των Μπαϊνίνγκ συνήθως παράγονται για περιορισμένες χρήσεις. Οι μάσκες παράγονται από ύφασμα φλοιού, μπαμπού και φύλλων και χρησιμοποιείται μόνο μία φορά για τη τελετή χωρού της φωτιάς πριν πεταχτεί ή καταστραφεί.

Η προέλευση αυτών των τελετών χορού στη φωτιά είναι ο εορτασμός της γέννησης νέων παιδιών, η έναρξη της συγκομιδής και επίσης ένας τρόπος ανάμνησης των νεκρών. Ο χορός φωτιάς των Μπαϊνίνγκ είναι επίσης μια ιεροτελεστία της μετάβασης για το καλωσόρισμα των νέων ανδρών στην ενήλικη ζωή. Ο χορός της φωτιάς είναι ανδρικό γεγονός και παραδοσιακά τα γυναικόπαιδα των Μπαϊνίνγκ δεν συμμετέχουν ούτε τη παρακολουθούν.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Fajans, Jane. They Make Themselves: Work and Play Among the Baining of Papua New Guinea. Chicago: University of Chicago Press, 1997. (ISBN 0-226-23443-6)
  • Pool, Gail. Lost Among the Baining: Adventure, Marriage, and Other Fieldwork. Columbia: University of Missouri Press, 2015. (ISBN 0-826-22051-7)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]