Μπαράντλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μπαράντλα
Baradla–Domica-barlangrendszer
Χάρτης
Είδοςσπήλαιο και επισκέψιμο σπήλαιο
Γεωγραφικές συντεταγμένες48°28′0″N 20°30′0″E
ΧώραΟυγγαρία και Σλοβακία
Μήκος25.500 μέτρα
Commons page Πολυμέσα
Σταλαγμίτης στο σπήλαιο Μπαράντλα

Το σπήλαιο Μπαράντλα (ουγγρικά και σλοβακικά: Baradla) βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Αγκτελέκ της Ουγγαρίας. Είναι μέρος του συστήματος σπηλαίων Μπαράντλα - Ντόμιτσα.

Το σπήλαιο παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία από διαφορετικούς σχηματισμούς και σταλακτίτες. Μάλιστα, μέσα στο σπήλαιο βρίσκεται και μια αίθουσα συναυλιών, όπου συχνά πραγματοποιούνται συναυλίες κάθε είδους μουσικής. Η αίθουσα είναι εξοπλισμένη με μια σκηνή, στο φόντο της οποίας βρίσκεται ένα πέτρωμα σταλακτίτη, το οποίο επισημαίνεται με εξελιγμένο φωτισμό. Κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων, η αίθουσα συναυλιών είναι μεταξύ των χώρων που παρουσιάζονται στη ξενάγηση.

Στο παρελθόν, τμήματα του σπηλαίου ήταν πλωτά, αλλά σήμερα αυτό έχει πλέον καταστεί αδύνατων λόγω ανεπαρκών επιπέδων νερού. Κοντά στο Γιόσβαφο βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους σταλακτίτες σε όλο το κόσμο.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σπήλαιο βρίσκεται στη βορειοανατολική Ουγγαρία στο νομό Μπορσόντ-Αμπαούι-Ζεμπλέν. Οι κύριες είσοδοι προς την σπηλιά βρίσκονται στο Αγκτελέκ και το Γιόσβαφο. Ορισμένα τμήματα του σπηλαίου εκτείνονται στο έδαφος τηςΣλοβακίας. Μαζί με το σπήλαιο της Ντόμιτσα, το οποίο αποτελεί μέρος της Σλοβακίας, αποτελεί το σύστημα σταλακτιτικών σπηλιών Μπαράντλα-Ντόμιτσα, το οποίο αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Το σπήλαιο αναγνωρίστηκε ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς στην 19η συνεδρίαση, το 1995, ενώ επεκτάσεις έγιναν το 2000 και 2008.

Επίσκεψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν διάφορες επιλογές περιήγησης στα αξιοθέατα της σπηλιάς. Συγκεκριμένα, υπάρχουν τέσσερις διαθέσιμες διάρκειες ξεναγήσεως, οι οποίες διαρκούν 1, 2, 5 και 7 ώρες αντίστοιχα. Οι μακριές περιηγήσεις είναι αυτές των 5 και 7 ωρών. Οι επισκέπτες είναι εξοπλισμένοι με λαμπτήρες για το σκοπό αυτό. Για τις μεγάλες περιηγήσεις θα πρέπει να γίνει προκαταχώρηση. Ειδικά κατά τη διάρκεια των μεγάλων περιηγήσεων, ο επισκέπτης συνιστάται να έχει θερμά ρούχα, καθώς η θερμοκρασία εντός του σπηλαίου δεν ξεπερνά τους + 10 °C. Οι περιηγήσεις στα αξιοθέατα δεν οδηγούν στα σλοβακικά τμήματα της σπηλιάς.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]