Μπανγκίγια Σαχίτγια Παρισάντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Μπανγκίγια Σαχίτγια Παρισάντ στις 6 Δεκεμβρίου 1908

Η Μπανγκίγια Σαχίτγια Παρισάντ (βεγγαλικά: বঙ্গীয় সাহিত্য পরিষৎ‎‎) είναι μια λογοτεχνική κοινωνία στη Βεγγάλη. Ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της εποχής των Βρετανικών Ινδιών. Ο στόχος της είναι να προωθήσει την Βεγγαλική λογοτεχνία, τόσο με τη μετάφραση έργων από  άλλες γλώσσες στα Βεγγαλικά και την προώθηση της παραγωγής της πρωτότυπης Βεγγαλικής λογοτεχνίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οργάνωση ιδρύθηκε από τον Λ. Λέοταρντ και τον Κσετραπάλ Τσακραμπόρτι το 1893. Τότε ήταν γνωστή ως "Βεγγαλική Ακαδημία Λογοτεχνίας". Στις 29 Απριλίου 1894, το όνομα της και η ίδια η κοινωνία άλλαξε σε "Βανγκίγια Σαχίτγια Παρισάντ'. Το 1894, απέκτησε τους πρώτους αξιωματικούς, με τον Ρομές Τσούντερ Ντουτ ως πρώτο πρόεδρο και τον Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ και τον Ναβιντσάντρα Σεν ως αντιπροέδρους.[1] Την ίδια χρονιά έγινε η πρώτη έκδοση της εφημερίδας της κοινωνίας που ήταν προηγουμένως στην αγγλική γλώσσα καθώς οι περισσότερες εργασίες της κοινωνίας στα Βεγγαλικά. Το 1900ο αδερφός του Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, ο Σατγιεντρανάθ, έγινε Πρόεδρος. Η κοινωνία, η οποία μεταφέρθηκε στη μόνιμη κατοικία της το 1909, γρήγορα επεκτάθηκε σε πάνω από 30 παραρτήματα. Τα αξιόλογα μέλη περιλαμβάνουν τους Ντεμπέντρα Πρασάντ Γκος, Ρομές Τσούντερ Ντουτ, Σατζανικάντα Ντας και Ραμέντρα Σουντάρ Τριμπέντι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Mozammel, Md Muktadir Arif (2012). «Vangiya Sahitya Parishad». Στο: Islam, Sirajul. Banglapedia: National Encyclopedia of Bangladesh (Second έκδοση). Asiatic Society of Bangladesh.