Μπαλαρίνες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κοριτσίστικη μπαλαρίνα

Οι μπαλαρίνες είναι τύπος υποδήματος χαμηλού κοψίματος με έναν ή περισσότερους ιμάντες.

Σχολική κοριτσίστικη, στολή στο Μεξικό που απαιτούνται και μπαλαρίνες.

Οι παιδικές μπαλαρίνες είναι συνήθως κατασκευασμένες από μαύρο δέρμα ή λουστρίνι, έχουν έναν λεπτό ιμάντα στερεωμένο με μια πόρπη ή κουμπί, ένα φαρδύ και στρογγυλεμένο κουτάκι για να μπαίνει η μπαρέτα και χαμηλά τακούνια. Μεταξύ των κοριτσιών, οι μπαλαρίνες φοριούνται με καλσόν ή κάλτσες, με ένα φόρεμα ή μια φούστα και μπλούζα. Μεταξύ των αγοριών, οι μπαλαρίνες, φοριούνται με κάλτσες, συνήθως άσπρες, κοντά παντελόνια και ένα πουκάμισο.

Τα αγόρια της πριγκιπικής Πρωσικής οικογένειας φοράνε μπαλαρίνες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι παιδικές μπαλαρίνες που στερεώνονται με ένα λουράκι πάνω από το πάνω μέρος του παπουτσιού και στερεώνονται με πόρπη ή κουμπί εμφανίστηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα. Αρχικά τις φορούσαν και τα δύο φύλα αλλά άρχισαν τη δεκαετία του 1930 στη Βόρεια Αμερική και τη δεκαετία του 1940 στην Ευρώπη να θεωρούνται μόνο γυναικεία.

Σήμερα, οι παιδικές μπαλαρίνες, ιδιαίτερα τα πιο κλασικά στυλ, θεωρούνται συχνά επίσημα παπούτσια, κατάλληλα για το σχολείο (πολλά σχολεία σε όλο τον κόσμο απαιτούν από τα κορίτσια να φορούν με τη στολή τους), θρησκευτικές τελετές, παρελάσεις, γάμους, επισκέψεις και πάρτι γενεθλίων για παράδειγμα. Οι νεότερες μορφές φοριούνται επίσης σε, παιδικές χαρές, εμπορικά κέντρα, αθλήματα κλπ. Αν και λιγότερο δημοφιλείς από ό,τι στο παρελθόν, οι μπαλαρίνες παραμένουν ένα διαχρονικό κλασικό στοιχείο της παιδικής μόδας και για πολλούς το σύμβολο του κοριτσιού.

Επιπλέον, οι μπαλαρίνες είναι ένα αξεσουάρ πολλών παραδοσιακών ή λαϊκών ενδυμάτων, όπως του γυναικείου χορευτή φλαμένκο, της τυπικής γυναίκας στην Κίνα.

Mary Jane μπαλαρίνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κλασικό ζευγάρι μπαλαρίνας τύπου Mary Jane.

Η Mary Jane ήταν ένας χαρακτήρας που δημιούργησε ο Richard Felton Outcault "Πατέρας της Κυριακάτικης Comic Strip" για το κόμικ Buster Brown, το οποίο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1902. Ήταν ο αγαπημένος του χαρακτήρας στο Buster Brown. Ο χαρακτήρας αντλήθηκε από την πραγματική ζωή, καθώς και η κόρη του Outcault είχε το ίδιο όνομα.

Το 1904, ο Outcault ταξίδεψε στην Αγία Λουιζιάνα του Σαιντ Λούις και πούλησε άδειες σε 200 εταιρείες για να χρησιμοποιήσουν τους χαρακτήρες Buster Brown για να διαφημίσουν τα προϊόντα τους. Μεταξύ αυτών ήταν και η Brown Shoe Company, η οποία αργότερα προσέλαβε ηθοποιούς για να περιοδεύσει στη χώρα, ερμηνεύοντας τους χαρακτήρες Buster Brown σε θέατρα και καταστήματα. Αυτή η στρατηγική βοήθησε την Brown Shoe Company να γίνει η πιο γνωστή εμπορική μάρκα με τους χαρακτήρες Buster Brown. Το στυλ του παπουτσιού που φορούσε η Mary Jane στο Buster Brown ήρθε να γίνει γνωστό με το όνομά της, Mary Jane.

Μπαλαρίνες μπαλέτου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα παπούτσι μπαλέτου είναι ένα ελαφρύ παπούτσι σχεδιασμένο ειδικά για μπαλέτο. Είναι κατασκευασμένο από μαλακό δέρμα, καμβά ή σατέν, και έχει εύκαμπτες λεπτές σόλες. Παραδοσιακά, οι γυναίκες φορούν ροζ παπούτσια και οι άνδρες φορούν λευκά ή μαύρα παπούτσια.

Παπούτσια μπαλέτου

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι γυναίκες άρχισαν να χορεύουν μπαλέτο το 1682. Είκοσι χρόνια μετά ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας διέταξε την ίδρυση της Βασιλικής Ακαδημίας Χορού. Εκείνη την εποχή, τα παπούτσια μπαλέτου των γυναικών είχαν τακούνια. Η Marie Camargo, χορεύτρια του 18ου αιώνα, ήταν η πρώτη που φορούσε παπούτσι μπαλέτου χωρίς τακούνια. Μετά τη Γαλλική Επανάσταση, τα τακούνια εξαλείφθηκαν εντελώς από τα παπούτσια μπαλέτου, όπως εξακολουθούν να είναι.

Μπαλαρίνες flat[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι flat μπαλαρίνες είναι από μαλακό υλικό που φτιάχνεται και το παπούτσι μπαλέτου, με ένα πολύ λεπτό τακούνι. Μερικές φορές στο μπροστινό μέρος υπάρχει μια κορδέλα ή ένα λουλούδι, στρασάκια.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μπαλαρίνες τύπου flat υπήρχαν τουλάχιστον από τον 16ο αιώνα, όταν οι άνδρες φορούσαν παρόμοια παπούτσια, γνωστά και ως pompes. Στα μεσαιωνικά σπίτια αυτό το είδος παπουτσιού ήταν δημοφιλή τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Βγήκαν από τη μόδα τον 17ο και 18ο αιώνα, όταν το παπούτσι με ψηλό τακούνι ήρθε στη μόδα. Τα τακούνια βγήκαν από τη μόδα γρήγορα όταν η Μαρία Αντουανέτα περπάτησε στη γκιλοτίνα σε ζευγάρι τακούνια. Τα flats ξαναήρθαν στη μόδα το 1957.

Άσπρη μπαλαρίνα τύπου flat
Τραπέζι γεμάτο μπαλαρίνες τύπου flats