Μπέερενμπεργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το ηφαίστειο Μπέερενμπεργκ

Το Μπέερενμπεργκ είναι ηφαίστειο που βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού Γιαν Μάγεν, στον Αρκτικό Ωκεανό, 600 χλμ. βορειοανατολικά της Ισλανδίας.

Πρόκειται για ένα στρωματοηφαίστειο (stratovolcano), δηλαδή ηφαίστειο που σχηματίστηκε από επάλληλα στρώματα λάβας και τέφρας. Πρόκειται για το βορειότερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο (μη συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων ηφαιστείων) και το πέμπτο ψηλότερο στην Ευρώπη. Έχει ύψος 2.277 μ. και ο κρατήρας του έχει διάμετρο περίπου 1 χιλιόμετρο. Η υψηλότερη κορυφή του είναι η κορυφή Haakon VII Toppen, που βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του. [1]Στις πλαγιές του ηφαιστείου υπάρχουν παγετώνες ο μεγαλύτερος από τους οποίους είναι ο παγετώνας Βάιπρεχτ (Weyprecht) με μήκος 6 χιλ.

Το όνομά Μπέερενμπεργκ είναι ολλανδικό και σημαίνει «το βουνό των αρκούδων». Το έδωσαν στο ηφαίστειο Ολλανδοί φαλαινοθήρες που είχαν δει εκεί πολικές αρκούδες, στις αρχές του 17ου αιώνα. [2]

Οι πιο πρόσφατες εκρήξεις του Μπέερενμπεργκ σημειώθηκαν το 1985 και το 1970.[3] Εκρήξεις του καταγράφηκαν επίσης το 1851, το 1818 και το 1732.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.volcanocafe.org/jan-mayen-volcano-in-the-freezer/
  2. James Gordon Hayes, The Conquest of the North Pole: Recent Arctic Exploration,σελ. 222, Taylor & Francis, 1934
  3. http://www.geol.ucsb.edu/faculty/sylvester/JAN_MAYEN/JMPages/Jan%20Mayen%20text.html

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Beerenberg στο Wikimedia Commons